Află totul despre Formosa, celebrul ceai oolong din Taiwan

Dacă îți plac oolong-urile, trebuie neapărat să încerci Formosa – ceaiul taiwanez! Taiwan, o mică insulă din estul Chinei, nu este foarte cunoscută în lumea ceaiului, în comparație cu Japonia, China sau India, dar sortimentele produse aici sunt extraordinare și merită atenția ta.

Știai că în trecut Taiwanul era cunoscut ca Formosa – “insula frumoasă”? Numele i-a fost dat de navigatorii portughezi care au ajuns prima dată pe acest tărâm în anul 1590, iar de aici și denumirea ceaiului specific. În articolul de astăzi te invităm să descoperi povestea ceaiului taiwanez Formosa!

ceai-taiwanez

Ceaiul taiwanez, pe scurt:

  • Peste 90% din producția totală de ceai din Taiwan este oolong.
  • Ceaiul se cultivă pe plantanții de familie, de dimensiuni reduse.

Taiwanul este cea mai mică țară producătoare de ceai și nu are o geografie potrivită pentru cultivarea la scară largă. Totuși, clima rece, umedă și ținutul muntos, alături de măiestria moștenită de la Japonia și China fac din ceaiul taiwanez unul deosebit. Se pune mare accent pe calitate, atât în privința aspectului frunzelor de ceai, cât și a aromei. În regiunile producătoare, există competiții bianuale de ceai, unde cultivatorii vin cu cele mai bune sortimente pentru a fi evaluate de experți. Majoritatea cultivatorilor de pe insulă obțin 4 recolte pe an. Deoarece în prezent ceaiul este o băutură foarte populară în Taiwan, importurile sunt de trei ori mai mari decât exporturile.

Îți recomandăm un ceai Formosa Jade aromat, cu caise și trandafiri! Îl găsești în magazinul nostru online, AICI

Sortimente de ceai Formosa

  • Pouchong („Bao Zhong”). Din acest oolong ușor oxidat, cu frunze ondulate, mari, de un verde închis, rezultă o infuzie galben-aurie. Procesarea presupune rulare minimă și o prăjire ușoară. Ceaiul este apreciat pentru aroma florală delicată și textura cremoasă.
  • Tung Ting („Dong Ding”). Cel mai vechi și celebru sortiment de ceai Formosa, Dong Ding este cultivat în munții Nantou. Se prelucrează printr-o oxidare redusă sau medie, ieșind în evidență prin frunzele rulate strâns. Are o aromă dulceagă, de miere și note vegetale.
  • Bai Hao („Frumusețe orientală”). Oxidat în proporție de 65-70%, ceaiul Bai Hao are o caracteristică interesantă: frunzele sale sunt mușcate de o insectă care trăiește pe insulă, ceea ce declanșează la plantă producerea unei substanțe de apărare. Aceasta conferă un gust plăcut ceaiului, amplificat de oxidare.
  • Gao Shan Cha („Ceaiul muntelui înalt”). Categoria Gao Shan Cha include ceaiurile care cresc la altitudini de peste 1000 de metri deasupra nivelului mării, cum ar fi Ali Shan, Li Shan și Shan Lin Xi. Sunt cultivate în zona centrală a insulei și au o aromă vegetală coaptă, cu un after-taste floral pronunțat.

ceai-formosa-oolong-taiwan

Istoria ceaiului Formosa

Primele specii de ceai taiwanez au fost descoperite în secolul al XVII-lea, însă acestea nu erau foarte folosite din cauza gustului amar și a frunzelor fragile. În timpul dinastiei Qing (secolele XVIII-XIX), mai multe varietăți de ceai au fost importate din provincia chineză Fujian și cultivate în nordul Taiwanului.

Vizita unui comerciant britanic în Taiwan în anul 1865 a dus la popularizarea ceaiului din această țară în toată lumea. Exportul de ceai taiwanez realizat de John Dodd la New York a fost un succes, iar ceaiul oolong taiwanez a început să fie cunoscut în Occident ca Formosa oolong. Practic, la finalul secolului al XIX-lea, oolong era sinonim cu ceaiul taiwanez.

În timpul colonizării japoneze (1895-1945), fermele de ceai au fost dezvoltate și s-a încurajat cultivarea unor varietăți locale, inclusiv prin crearea unui institut de cercetare în domeniu, care să analizeze posiblitatea producerii de ceai negru. În 1926, japnezii au introdus în Taiwan varietatea Assam și au cultivat-o cu succes în provincia Nantou; exporturile mergeau în Europa și America.

Foto: hojotea.com
Foto: hojotea.com

În anii 1980, consumul de ceai a cunoscut o creștere puternică în Taiwan, concomitent cu dezvoltarea economică. Astfel, industria locală a ceaiului și-a mutat atenția de la export la consumul intern. În anul 2010, de pe cele 21.000 de hectare de plantații s-a obținut o producție totală de 24.000 de tone de ceai, dintre care 8.000 de tone au fost exportate. În ultimii ani, varietățile de ceai s-au diversificat, astfel că au apărut magazine de specialitate și băuturi îmbuteliate pe bază de ceai.

Îți recomandăm și o rețetă de ceai de inspirație taiwaneză – Bubble tea.

Foto: thekitchn.com
Foto: thekitchn.com

Surse: teaclass.com, mantra-tea.com.tw, formosa-tea-products.com

Află totul despre Formosa, celebrul ceai oolong din Taiwan 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.