Infuzia de rooibos: ceaiul secolului XX

ceai rooibosCeaiul de rooibos este bautura nationala a Africii de Sud de aceea indraznim sa ii spunem chiar „ceaiul secolului XX”. Spre deosebire de camellia sinensis (o planta cu o traditie de mai bine de 3 milenii), rooibos-ul a fost descoperit abia la inceputul anilor 1900. Ceaiul a intrat pentru prima oara in vizorul Europenilor o data cu primele colonizari in Africa, unde in anul 1904 Benjamin Ginsberg a observat ca africanii consuma o bautura calda preparata din frunzele rosiatice ale unei tufe crescute in salbaticie. Benjamin a recunoscut pe loc valoarea acestei plante si a devenit primul comerciant de rooibos in Europa.

De atunci numarul consumatorilor de rooibos se afla constant in crestere. Deja in anii 1930 planta crescuta salbatic a ajuns sa nu mai poata satisface cererea pietei si astfel au aparut primele plantatii de rooibos.

Infuzia de rooibos ca este foarte fiabila si prietenoasa. Ea poate fi consumata atat rece precum si calda. De asemenea, ceaiul de rooibos racit poate fi re-incalzit de mai multe ori ori fara sa isi piarda savoarea. Intrucat rooibosul nu contine cafeina, il putem consuma la orice ora a zilei, fara sa ne facem griji ca ne-ar putea rapi somnul. Ceaiul rooibos este renumit in Europa si ca bautura racoritoare pentru copii! In comparatie cu ceaiul negru sau verde, infuzia de rooibos are o aroma usor dulceaga, tocmai pe placul micutilor.

Pentru prepararea unui ceai de rooibos se ia de regula o lingurita de rooibos si se infuzeaza intr-o cana cu apa la 100°C, vreme de 5-10 minute, in functie de propriile gusturi.  Cu cat il tinem mai mult la infuzat, cu atat se intensifica nuanta de rosu. Gustul plantei este distins iar aroma sa usor dulce si lemnoasa cu totul inconfundabila. Se potriveste de minune in amestecurile de ceaiuri aromate cu lamaie, miere, lapte sau cu alte fructe.

O combinatie reusita este infuzia „Rasarit Tropical”, unde rooibos-ul se impleteste delicat cu gustul acrisor al bucatelelor de mar, al ierbii de lamaie si aroma aparte a bastonaselor de scortisoara. Pe timp de iarna va recomandam cu caldura si infuzia de rooibos cu cocos si migdale, in care aroma Africii este completata de bucatele uscate de nuca de cocos, de migdala si petale de trandafir.

Insa pe langa gustul sau aparte planta rooibos este renumita si pentru beneficiile asupra sanatatii. In nenumarate studii au fost dovedite efectele sale calmante si continutul de substante importante organismului, precum calciu, fluor, fier si vitamina C.

Va invitam sa va indulciti saptamana cu una din infuziile de rooibos de la d’OroTea!

Sursa foto

Cateva studii relevante despre beneficiile plantei rooibos-ului:
http://www.fasebj.org/content/13/9/1007.full
http://www.foxnews.com/health/2012/03/27/red-tea-even-better-for-than-green-tea/
http://allafrica.com/stories/201204170743.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874110006379
http://www.naturalnews.com/042002_rooibos_tea_anti-cancer_research.html

Infuzia de rooibos: ceaiul secolului XX 4.38/5 (87.50%) 16 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.