Afla secretele ceaiului Pu-erh!

Pu-erh, cunoscut si sub denumirile de „puer”, „pu’er” sau „po lay”, este un tip de ceai produs in provincia Yunnan din China, foarte apreciat pentru gustul sau puternic, obtinut prin fermentare. La fel ca si in cazul vinului, ceaiul Pu-erh este cu atat mai bun cu cat este mai vechi.

Un element de distinctie al acestui ceai este forma, obtinuta prin presarea frunzelor. Pu-erh se gaseste sub forma de caramida, cuib, piramida, prajiturica etc, dar se comercializeaza si vrac, iar uneori chiar si la pliculete. Are culoarea neagra sau maro, iar aroma sa este catifelata si aduce a pamant, lasand un gust dulce in gura dupa ce este baut.

Foto: www.chinagreen-tea.com

Foto: www.chinagreen-tea.com

Istorie si origini

Pu-erh este obtinut din frunzele mari ale arborelui de ceai care creste in regiunea Yunnan din China (Dayeh). Originile sale dateaza de mii de ani, fiind strans legate de comertul cu ceai dintre China si alte tari, in special Tibet. Numele lui provine de la orasul Pu’er, de unde a inceput sa fie vandut catre alte zone. Frunzele de ceai erau comprimate in diferite forme pentru a facilita conservarea si transportul, dobandind culoarea si aroma specifice datorita fermentatiei naturale ce avea loc in drum spre destinatie.

Pentru multa vreme, ceaiul Pu-erh a fost invechit printr-o fermentatie lenta, ce dura chiar si 15 ani. In anii 1970 a fost introdus un alt procedeu, numit shou (gatire), care scurteaza timpul de fermentare la un an. Acest procedeu presupune folosirea caldurii si a umezelii, precum si a bacteriilor bune.

Cum se prepara un ceai Pu erh?

Daca pregatiti un ceai Pu-erh dintr-o forma comprimata, utilizati un cutit mic pentru a desprinde cam o lingurita sau doua de frunze. Urmatorul pas este clatirea lor, necesara nu doar pentru a elimina praful depus in timpul fermentarii, dar si pentru a „trezi” frunzele si a le pregati de infuzie. Pentru a spala frunzele de ceai Pu-erh, puneti-le intr-un vas, turnati apa aflata aproape de temperatura de fierbere si apoi aruncati repede lichidul.

La infuzare se recomanda un timp de 3-5 minute si apa aproape de temperatura de fierbere (aprox. 95 de grade C). Unele persoana prefera sa utilizeze apa foarte fierbinte pentru o aroma mai puternica. Daca este pentru prima data cand beti un ceai Pu-erh, va sfatuim sa pregatiti o infuzie mai usoara, pentru ca nefiind obisnuiti cu aroma lui s-ar putea ca bautura sa nu fie tocmai pe placul vostru.

www.blisstree.com

www.blisstree.com

Frunzele de Pu-erh pot fi conservate pentru o perioada foarte lunga de timp, insa ceaiul nu trebuie pastrat in recipiente etanse sau langa produse cu miros puternic si trebuie ferit de umezeala.

Beneficii

Ca majoritatea ceaiurilor, si Pu-erh vine cu numeroase beneficii pentru sanatate, fiind o bautura ideala pentru persoanele de orice varsta. Consumat dupa o masa consistenta, este un bun digestiv, regleaza tranzitul intestinal si ajuta la eliminarea senzatiei de greata sau balonare. Aceasta bautura scade nivelul colesterolului, regleaza glicemia si previne bolile cardiovasculare, contribuind la buna functionare a sistemul circulator. Bogat in antioxidanti, Pu-erh lupta impotriva imbatranirii. In plus, are un efect de detoxificare asupra organismului si ajuta la eliminarea grasimii prin accelerarea metabolismului.

Daca v-am facut curiosi si vreti sa incercati acest ceai pretios, va recomandam Pu Erh Tuocha China! Asteptam impresiile voastre! :)

Afla secretele ceaiului Pu-erh!
4.7 (94.12%) 17 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>