Află secretele ceaiului Pu-erh!

Pu erh, cunoscut și sub denumirile de „puer”, „pu’er” sau „po lay”, este un tip de ceai produs în provincia Yunnan din China, foarte apreciat pentru gustul sau puternic, obținut prin fermentare. La fel ca și în cazul vinului, ceaiul Pu-erh este cu atât mai bun cu cât este mai vechi.

Un element de distincție al acestui ceai este forma, obținută prin presarea frunzelor. Pu-erh se găsește sub formă de cărămidă, cuib, piramidă, prăjiturică etc, dar se comercializează și vrac, iar uneori chiar și la pliculețe. Are culoarea neagră sau maro, iar aroma sa este catifelată și aduce a pământ, lăsând un gust dulce în gură după ce este băut.

Foto: www.chinagreen-tea.com
Foto: www.chinagreen-tea.com

Pu-erh – Istorie și origini

Pu-erh este obținut din frunzele mari ale arborelui de ceai care crește în regiunea Yunnan din China (Dayeh). Originile sale datează de mii de ani, fiind strâns legate de comerțul cu ceai dintre China și alte țări, în special Tibet. Numele lui provine de la orașul Pu’er, de unde a început să fie vândut către alte zone. Frunzele de ceai erau comprimate în diferite forme pentru a facilita conservarea și transportul, dobândind culoarea și aroma specifice datorită fermentației naturale ce avea loc în drum spre destinație.

Pentru multă vreme, ceaiul Pu-erh a fost învechit printr-o fermentație lentă, ce dura chiar și 15 ani. În anii 1970 a fost introdus un alt procedeu, numit shou (gătire), care scurtează timpul de fermentare la un an. Acest procedeu presupune folosirea căldurii și a umezelii, precum și a bacteriilor bune.

Pu-erh ceai – Categorii

În funcție de frunzele de ceai folosite și de modul de prelucrare, ceaiul Pu erh se împarte în două categorii: Sheng Pu-Erh, adică verde sau crud și Shu Pu-Erh, adică negru sau învechit.

Așa cum sugerează și denumirea, Sheng Pu-Erh se obține din frunze de ceai verde, nefermentate, care sunt prăjite rapid, uscate la soare și apoi prelucrate la abur. Ulterior, sunt comprimate sub diferite forme și lăsate să se învechească. Totuși, acest ceai păstrează o aromă proaspătă, iar gustul este amărui, însă are un aftertaste dulce. Infuzia este de un galben deschis.

La producerea Shu Pu-Erh se utilizează ceai negru, fermentat, care trece prin aceleași etape de prelucrare ca Sheng Pu-Erh. Diferă însă procesul de dinainte de comprimare, când se accelerează fermentarea prin umezire și menținerea unui mediu cald. În consecință, frunzele dobândesc o culoare cafeniu-roșcat. Infuzia din frunze de Pu-Erh învechit are o nuanță roșu închis, iar gustul este mai intens, cu aromă de pământ.

Ceai Pu-erh – conținut de cofeină

Cât de multă cofeină conține ceaiul Pu-erh? Îl putem bea și seara sau ne afectează calitatea somnului?

Foto: nakedmetea.com

Părerile sunt împărțite.

În general, cu cât frunzele sunt mai învechite, cu atât vor avea mai puțină cofeină, astfel că un Sheng Pu-Erh vechi de câțiva ani are un conținut mai ridicat de cofeină decât unul învechit de peste 10 ani. Pe de altă parte, Shu Pu-Erh își menține crescut nivelul de cofeină din cauza procesului de expunere la umezeală, care grăbește învechirea.

Studiile care măsoară conținutul de cofeină din diferite sortimente de ceaiuri arată de obicei că nivelul variază mai puternic între ceaiurile individuale din interiorul unei categorii decât între categorii diferite (negru, verde etc.)

Nu în ultimul rând, există și alți factori care determină nivelul de cofeină din ceai, cum ar fi partea din plantă folosită (mugurii au mai multă cofeină), condițiile de cultivare și prelucrare, infuzarea (cu cât infuzăm mai mult un ceai, cu atât se elimină în apă mai multă cofeină) etc.

În concluzie, Pu-Erh poate fi o alternativă foarte bună la cafea, însă dacă vrem un ceai cu un conținut cât mai scăzut de cofeină nu este o alegere foarte inspirată, deoarece nu are cu mult mai puțină cofeină față de alte tipuri de ceai. Cofeina are un impact diferit asupra fiecărei persoane, în funcție de cât de sensibil este fiecare dintre noi la această substanță.

Cum se prepară un ceai Pu erh?

Dacă pregătiți un ceai Pu-erh dintr-o formă comprimată, utilizați un cuțit mic pentru a desprinde cam o linguriță sau două de frunze. Următorul pas este clătirea lor, necesară nu doar pentru a elimina praful depus în timpul fermentării, dar și pentru a „trezi” frunzele și a le pregăti de infuzie. Pentru a spăla frunzele de ceai Pu-erh, puneți-le într-un vas, turnați apă aflată aproape de temperatura de fierbere și apoi aruncați repede lichidul.

La infuzare se recomandă un timp de 3-5 minute și apă aproape de temperatura de fierbere (aprox. 95 de grade C). Unele persoane preferă să utilizeze apă foarte fierbinte pentru o aromă mai puternică. Dacă este pentru prima dată când beți un ceai Pu-erh, vă sfătuim să pregătiți o infuzie mai ușoară, pentru că, nefiind obișnuiți cu aroma lui, s-ar putea ca băutura să nu fie tocmai pe placul vostru.

www.blisstree.com
www.blisstree.com

Frunzele de Pu-erh pot fi conservate pentru o perioadă foarte lungă de timp, însă ceaiul nu trebuie păstrat în recipiente etanșe sau lângă produse cu miros puternic și trebuie ferit de umezeală.

Ceai Pu Erh – Beneficii

Ca majoritatea ceaiurilor, și Pu-erh vine cu numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o băutură ideală pentru persoanele de orice vârstă. Consumat după o masă consistentă, este un bun digestiv, reglează tranzitul intestinal și ajută la eliminarea senzației de greață sau balonare. Are proprietăți antibacteriene și ajută la protejarea organismului. Această băutură scade nivelul colesterolului, reglează glicemia și previne bolile cardiovasculare, contribuind la buna funcționare a sistemul circulator. Bogat în antioxidanți, Pu-erh luptă împotriva îmbătrânirii. În plus, are un efect de detoxificare asupra organismului și ajută la eliminarea grăsimii prin accelerarea metabolismului.

Dacă v-am făcut curioși și vreți să încercați acest ceai prețios, iată câteva recomandări! Așteptăm impresiile voastre! 🙂


Surse: pathofcha.com, redblossomtea.com, hojotea.com

Află secretele ceaiului Pu-erh! 3.94/5 (78.89%) 54 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.