Totul despre ceaiul oolong

Desi nu atat de popular ca ceaiurile verzi sau negre, oolong reprezinta o varietate aparte, cu un gust dulceag, bland.

Oolong este un ceai chinezesc semi-fermentat, realizat printr-un proces special de uscare si oxidare a frunzelor de Camellia sinensis, care sunt ulterior rasucite in forme specifice. Oolong sau Wu Long inseamna “Dragonul Negru”, fiind cunoscut in China si sub denumirea de Qing Cha. Gradul de fermentare al acestui ceai variaza intre 8 si 85%, in functie de varietate si modul de producere. Gustul oolong difera foarte mult de la sortiment la sortiment: poate fi dulce si fructat, cu aroma de miere, lemnos si dur, cu aroma de prajit, sau verde si proaspat, cu aroma florala.

Foto: taiwanteacrafts.com
Foto: taiwanteacrafts.com

Luand in considerare regiunile de cultivare si procesare, exista patru mari categorii de oolong:

  • Wu Yi (ceai de stanca) – nordul provinciei Fujian
  • Tie Guan Yin (oolong chinezesc, Iron Buddha sau Gun Yam) – sudul provinciei Fujian
  • Phoenix Oolong (Dan Chong) – provincia Guangdong
  • Tung Ting, Munte Inalt, Alishan, Baojung – Taiwan

Obtinere

Ceaiul oolong este prelucrat in mai multe etape:

  1. Frunzele de Camellia sinensis sunt culese si intinse la soare pentru a se usca. Umezeala iese la suprafata, se evapora, iar frunzele devin moi si incepe procesul natural de fermentare. Astfel, se diminueaza gustul ierbos.

    Foto: robinskey.com
    Foto: robinskey.com
  2. Urmeaza „agitarea” ceaiului. Daca in trecut frunzele erau pur si simplu scuturate intr-un cos de rachita, acum acest pas se realizeaza de obicei prin procedee mecanice si are ca scop spargerea frunzelor. Procedeul imbunatateste oxidarea si amesteca compozitiile din tije si frunze, eliminand gustul amar al ceaiului si echilibrandu-i aroma.
  3. Are loc apoi oxidarea, partiala sau totala. Frunzele sunt lasate sa se linisteasca, timp in care continua procesul natural de fermentare. In functie de aceasta perioada se va determina gradul de fermentare. Frunzele capata culoarea verde-inchis sau chiar o nuanta rosiatica, iar ceaiul dobandeste o aroma florala sau fructata.
  4. Dupa oxidare, procesul natural de fermentare este oprit prin expunere la aburi, presare manuala intr-un recipient fierbinte sau diferite tehnici de prajire usoara.
  5. Ulterior, frunzele de ceai sunt trecute prin role fierbinti si/sau reci, ceea ce le intensifica aroma si le confera forma caracteristica. Exista doua modalitati principale de prelucrare a frunzelor: unul presupune rularea acestora in forme lunguiete, ondulate, iar celalat – infasurarea lor sub forma de mici sfere, cu o coada, acest din urma procedeu fiind cel traditional.
  6. Uscarea determina continutul final de umiditate al frunzelor, opreste fermentarea, previne dezvoltarea mucegaiului si intensifica aroma ceaiului. Sunt folosite metode diverse, ca uscarea la soare, incalzirea intr-un recipient sau la aer cald.
  7. In cazul ceaiurilor cu aroma de fum sau fructata, la final sunt utilizate procedee suplimentare de prajire si afumare.

Preparare

In general, se infuzeaza 3 grame de ceai oolong la 200 ml de apa, adica 2 lingurite de ceai per ceasca. Ceaiul se prepara folosind apa la temperatura de 93-96°C, iar frunzele se lasa la infuzat 3-5 minute.

Ceaiul oolong are avantajul de a putea fi infuzat de mai multe ori si, spre deosebire de alte varietati, devine tot mai gustos pe masura ce este utilizat. Frunzele se pot folosi de 3 pana la 5 ori, iar de obicei cel mai bun ceai iese la a treia si a patra infuzie.

Foto: yezitea.com
Foto: yezitea.com

Metoda traditionala de infuzie a ceaiului oolong in Taiwan si China presupune o adevarata ceremonie, ce poarta denumirea de Gong Fu Cha. Se utilizeaza un vas mic, un gaiwan sau un ceainic de lut Yixing si mai mult ceai decat de obicei, raportat la cantitatea de apa. Se realizeaza multiple infuzii succesive, ce dureaza de la 20 de secunde pana la 1 minut.

Beneficii

La fel ca si alte ceaiuri, oolong are un continut ridicat de polifenoli, substante cu numeroase beneficii pentru sanatate. Datorita procesului natural de fermentare, cantitatea de polifenoli din oolong este semnificativ mai mare decat in cazul altor sortimente, functionand ca un antioxidant extrem de eficient. Este bogat in magneziu, calciu, cupru, seleniu, potasiu si contine vitaminele A, B, C, E si K. In plus, este o sursa buna de acid folic.

Consumul regulat de oolong protejeaza impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, care pot favoriza arteroscleroza, cancerul, accidentele vasculare cerebrale, artrita reumatoida, diabetul etc. De asemenea, acest ceai contribuie la reducerea afectiunilor cronice ca boli de inima, tulburari inflamatorii, nivel ridicat de colesterol, intareste oasele, prevenind osteoporoza, protejeaza dintii impotriva cariilor si reintinereste pielea. In plus, creste rata metabolismului, scade absorbtia grasimilor si tine sub control glicemia, fiind de ajutor persoanelor care isi doresc sa slabeasca.

ceai oolongRecomandarea noastra

Iti recomandam Dumbrava fermecata, un oolong aromat cu fructe de padure, ce contine, pe langa ceaiul semi-fermentat, ceai verde, boabe de soc, coacaze, zmeura si capsune, toate reunite intr-o simfonie parfumata. Este foarte potrivit si vara, servit ca ceai rece cu cuburi de gheata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.