Totul despre ceaiul oolong

Deși nu atât de popular cum sunt ceaiurile verzi sau negre, oolong reprezintă o varietate aparte, cu un gust dulceag, blând.

Oolong este un ceai chinezesc semi-fermentat, realizat printr-un proces special de uscare și oxidare a frunzelor de Camellia sinensis, care sunt ulterior răsucite în forme specifice.

Oolong sau Wu Long înseamnă “Dragonul Negru”, fiind cunoscut în China și sub denumirea de Qing Cha. Gradul de fermentare al acestui ceai variază între 8 și 85%, în funcție de varietate și modul de producere. Gustul oolong diferă foarte mult de la sortiment la sortiment: poate fi dulce și fructat, cu aromă de miere, lemnos și dur, cu aromă de prăjit, sau verde și proaspăt, cu aromă florală.

Foto: taiwanteacrafts.com
Foto: taiwanteacrafts.com

Ceaiul oolong – Categorii

Luând în considerare regiunile de cultivare și procesare, există patru mari categorii de ceai oolong:

  • Wu Yi (ceai de stâncă) – nordul provinciei Fujian
  • Tie Guan Yin (oolong chinezesc, Iron Buddha sau Gun Yam) – sudul provinciei Fujian
  • Phoenix Oolong (Dan Chong) – provincia Guangdong
  • Tung Ting, Munte Înalt, Alishan, Baojung – Taiwan

Cum se obține ceai oolong

Ceaiul oolong este prelucrat în mai multe etape:

  1. Frunzele de Camellia sinensis sunt culese și întinse la soare pentru a se usca. Umezeala iese la suprafață, se evaporă, iar frunzele devin moi și începe procesul natural de fermentare. Astfel, se diminuează gustul ierbos.

    Foto: robinskey.com
  2. Urmează „agitarea” ceaiului. Dacă în trecut frunzele erau pur și simplu scuturate într-un coș de răchită, acum acest pas se realizează de obicei prin procedee mecanice și are ca scop spargerea frunzelor. Procedeul îmbunătățește oxidarea și amestecă compozițiile din tije și frunze, eliminând gustul amar al ceaiului și echilibrându-i aroma.
  3. Are loc apoi oxidarea, parțială sau totală. Frunzele sunt lăsate să se liniștească, timp în care continuă procesul natural de fermentare. În funcție de această perioadă se va determina gradul de fermentare. Frunzele capătă culoarea verde-închis sau chiar o nuanță roșiatică, iar ceaiul dobândește o aromă florală sau fructată.
  4. După oxidare, procesul natural de fermentare este oprit prin expunere la aburi, presare manuală într-un recipient fierbinte sau diferite tehnici de prăjire ușoară.
  5. Ulterior, frunzele de ceai sunt trecute prin role fierbinți și/sau reci, ceea ce le intensifică aroma și le conferă forma caracteristică. Există două modalități principale de prelucrare a frunzelor: unul presupune rularea acestora în forme lunguiețe, ondulate, iar celălalt – înfășurarea lor sub formă de mici sfere, cu o coadă, acest procedeu din urmă fiind cel tradițional.
  6. Uscarea determină conținutul final de umiditate al frunzelor, oprește fermentarea, previne dezvoltarea mucegaiului și intensifică aroma ceaiului. Sunt folosite metode diverse, ca uscarea la soare, încălzirea într-un recipient sau la aer cald.
  7. În cazul ceaiurilor cu aromă de fum sau fructată, la final sunt utilizate procedee suplimentare de prăjire și afumare.

Ceaiul oolong – Preparare

În general, se infuzează 3 grame de ceai oolong la 200 ml de apă, adică 2 lingurițe de ceai per ceașcă. Ceaiul se prepară folosind apă la temperatură de 93-96°C, iar frunzele se lasă la infuzat 3-5 minute.

Ceaiul oolong are avantajul de a putea fi infuzat de mai multe ori și, spre deosebire de alte varietăți, devine tot mai gustos pe măsură ce este utilizat. Frunzele se pot folosi de 3 până la 5 ori, iar cel mai bun ceai iese de obicei la a treia și a patra infuzie.

Foto: yezitea.com
Foto: yezitea.com

Metoda tradițională de infuzie a ceaiului oolong în Taiwan și China presupune o adevărată ceremonie, ce poartă denumirea de Gong Fu Cha. Se utilizează un vas mic, un gaiwan sau un ceainic de lut Yixing și mai mult ceai decât de obicei, raportat la cantitatea de apă. Se realizează multiple infuzii succesive, ce durează de la 20 de secunde până la 1 minut.

Ceai oolong – Beneficii

La fel ca și alte ceaiuri, oolong are un conținut ridicat de polifenoli, substanțe cu numeroase beneficii pentru sănătate. Datorită procesului natural de fermentare, cantitatea de polifenoli din oolong este semnificativ mai mare decât în cazul altor sortimente, funcționând ca un antioxidant extrem de eficient. Este bogat în magneziu, calciu, cupru, seleniu, potasiu și conține vitaminele A, B, C, E și K. În plus, este o sursă bună de acid folic.

Consumul regulat de oolong protejează împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, care pot favoriza arteroscleroza, cancerul, accidentele vasculare cerebrale, artrita reumatoidă, diabetul etc. De asemenea, acest ceai contribuie la reducerea afecțiunilor cronice ca boli de inimă, tulburări inflamatorii, nivel ridicat de colesterol, întărește oasele, prevenind osteoporoza, protejează dinții împotriva cariilor și reîntinerește pielea. În plus, crește rata metabolismului, scade absorbția grăsimilor și ține sub control glicemia, fiind de ajutor persoanelor care își doresc să slăbească.

Recomandările noastre

  • Un clasic al ceaiurilor semi-fermentate, Milky Oolong te va impresiona prin gustul inedit, rezultat din infuzarea frunzelor de ceai în aburi de lapte. Rezultă o infuzie cu aromă delicată și dulceagă, foarte prietenoasă cu papilele gustative. Milky Oolong-ul pe care îl găsești în magazinul nostru online nu conține arome artificiale.
  • Oolong Formosa Jade. Formosa este un ceai semifermentat renumit ce provine din Taiwan, o mică insulă asiatică, în trecut cunoscută sub acest nume. Frunzele rulate uniform, ușor fermentate, se deschid într-o infuzie de un galben strălucitor, care răspândește o aromă intens florală și are un gust blând, dulce. Sortimentul “Formosa Jade cu caise” alătură ceaiului oolong din Taiwan bucățele de caise și petale de trandafir, pentru o infuzie ușoară, cu parfum floral-fructat.

ceai-formosa-oolong-taiwan

  • Dumbrava Fermecată este un oolong aromat cu fructe de pădure, ce conține, pe lângă ceaiul semi-fermentat, ceai verde, boabe de soc, coacăze, zmeură și căpșune, toate reunite într-o simfonie parfumată. Este foarte potrivit și vara, servit sub formă de ceai rece cu cuburi de gheață.

Te invităm să descoperi întreaga noastră varietate de ceaiuri oolong aici!

Totul despre ceaiul oolong 4.18/5 (83.57%) 28 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.