Ceaiurile de Dragobete merg către…

Au trecut deja 2 luni de la lansarea magazinului nostru şi mai bine de o săptămână de când am pornit concursul cu ceai de Dragobete. Ne bucurăm tare mult că ne-aţi acceptat provocarea şi că ne-aţi trimis fotografii aşa de multe şi aşa de colorate. Mai jos am publicat toate imaginile participante.

de Alina Anghel
de George Mitu
de Gheorghiu Paul
de Jana Mirea
de Robert Lazăr si Alexandra Mocanu
de Stefan-Cristian Marley
de Andreea Dede
trimisa de Brindusa Aluculesei
de Alina Madalina
de Nadia Irina Stefan
de Mirela Simionescu
de Luminita Carmina Codrescu
trimisa de Andreea Sofrone

După un dragobete călduros, dedicat întru totul ceaiului şi jurizării, am hotărât ca premiile să meargă spre…

Premiul 1: Alina Anghel
Premiul 2: George Mitu
Premiul 3: Stefan-Cristian Marley
Menţiuni: fiindcă ne-au plăcut toate fotografiile voastre, avem pentru toţi ceilalţi participanţii o menţiune specială, constând într-un voucher în valoare de 30% reducere la o comandă în magazinul nostru online.

Din moment ce nu avem încă datele voastre de contact, vă rugăm să ne trimiteţi pe Facebook sau la adresa contact@doro-tea.ro un mesaj cu numele vostru şi premiul ales (unde este cazul). De îndată ce avem adresele de livrare, premiile vor porni spre voi. 🙂

Acestea fiind spuse… vă mulţumim că aţi fost alături de noi şi vă aşteptăm şi la viitoare concursuri, pe care le vom anunţa pe Facebook, Twitter sau pe Newsletter.

Ceaiurile de Dragobete merg către… 4.86/5 (97.14%) 7 votes

You are my cup of tea – concurs (cu premii) d’Oro Tea

Ne place ceaiul, ne place să sărbătorim iubirea (de ceai dar nu numai 🙂 ) și chiar dacă nu suntem mari fani Valentine’s Day, hei, e o altă zi numai bună de spus celuilalt ce înseamnă pentru tine.

Vorba lungă, sărăcia omului, așa că să trecem la subiect: am pregătit un concurs. Unul care începe azi, 14 februarie și se termină pe 23, cu o zi înainte de Dragobete. Dacă februarie e luna iubirii, hai să o serbam cum se cuvine! 🙂

Cum participați la concurs?

Îți iei iubitul/iubita, logodnicul/logodnica, soţul/soţia, vă preparați ceaiul vostru preferat și vă fotografiați voi doi cu ceaiul alături. Aveți o mare libertate în ceea ce privește creativitatea: noi vrem să vedem că sunteți doi, că există o relație și că există ceai. Dacă nu vreți ca fotografia să fie un portret, nu ne supărăm, poate să fie şi ceva mai abstract.

Așa, deci ați făcut fotografia, acum urmează să o puneți la noi pe wall – pe Facebook. Adică aici: facebook.com/dorotea.ro

Și apoi…apoi răbdare și ceai, poate poate o să vă numărați printre norocoșii câștigători. Apropo de asta…

V-am pregătit şi premii pe măsură!

Premiu 1:  un ceainic surpriză + 2 ceaiuri din partea casei

Premiu 2:  un ceainic Herbst/Sommer + 1 ceai din partea casei

Premiu 3: trei ceaiuri la alegerea voastră

Mențiuni (avem 7 de dat): vouchere d’Oro Tea cu 30% reducere pentru orice cantitate de ceai comandată de pe www.doro-tea.ro

Cum se decide câștigătorul?

Noi, echipa d’Oro Tea, vom alege câștigătorii. Vom da fiecărei fotografii un punctaj, vom dezbate, vom vota, ne vom certa și pe 23 vom publica pe blog (adică aici) și pe Facebook ale cui fotografii ne-au impresionat cel mai mult și mai mult.

La final, poate o să vă arătam și noi poze cu noi şi cu ceaiul. Da, şi noi suntem îndrăgostiți. Și nu ne referim (doar) la ceai. 😛

Să curgă pozeleeeeee!

 

 

You are my cup of tea – concurs (cu premii) d’Oro Tea 5.00/5 (100.00%) 6 votes

17 motive pentru care e sanatos sa bei ceai

Ceaiul e acea băutura care poate fi savurată oricand, oriunde, de către oricine. Pentru că îți face bine, mult bine. Și cu cât bei mai mult, cu atât îți va fi mai bine.  Detalii?

Păi – pauză pentru a sorbi din ceașca cu ceai – hai să vedem:

  1. Ceaiul te trezește și te revigorează! Ceaiul verde și cel negru fac asta și ambele pot înlocui cu succes cafeaua de dimineață.  Și nu numai pe cea de dimineaţă!
  2. Îți crește rezistența la efort fizic. Sună ciudat? Antioxidanții din ceai măresc abilitatea corpului tău de a folosi grăsimile pe post de carburant, ceea ce duce la o mai bună rezistență musculară.
  3.  Ceaiul reduce riscul atacurilor de cord. De asemenea, te protejează împotriva unor boli cardiovasculare.
  4. Antioxidanții din ceai te ajută să îți protejezi organismul împotriva factorilor care cauzează cancer. Consumând ceai în mod regulat, scazi șansele de a dezvolta o mulțime de tipuri de cancer.
  5. Te hidratează!
  6. Scade riscul de a dezvolta unele boli degenerative, precum boala  lui Parkinson  sau Alzheimer’s.
  7. Te protejează împotriva razelor UV –  Ceaiul verde acționează ca o protecție solară de back-up. Asta nu înseamnă  că trebuie să uiți de crema de protecție solară.
  8. Îți menține sub control circumferința taliei. Există o corelare între circumferința taliei și riscul de a dezvolta boli ale metabolismului, precum diabetul.
  9. Dacă fumezi regulat și bei ceai regulat…ceaiul contracarează unele dintre efectele negative ale fumatului. Dar pentru ca efectele să ţină, ar trebui să rămâi la băut ceai regulat. 🙂
  10. Dacă ai diabet de tip 2 – bea ceai, căci te ajută să procesezi mai bine zahărurile.
  11. Dacă ai fost expus la radiații, ceaiul te ajută să te recuperezi mai repede.
  12. Îți protejează oasele – ajută la întărirea lor.
  13. Scade tensiunea sangelui – aviz celor cu hipertensiune.
  14. Scade riscul unui atac cerebral.
  15. Îți protejează dinții – combate placa dentară. Dar pentru asta trebuie să îl bei fără zahar.
  16. Nu are calorii, deci e bun pentru orice dieta ce implică număratul de calorii.
  17. Îți accelerează metabolismul. Adică, printre altele, te ajută să ții kilele sub control.

Cele de mai sus sunt valabile dacă bei ceai verde, negru, alb sau oolong. Infuziile de plante nu sunt ceai – din punct de vedere tehnic. Și mai important este ca ceaiul să fie băut în mod regulat – zilnic sau de mai multe ori pe zi – și fără îndulcitor. Dacă ajungi să bei 5-6 cani de ceai pe zi și la fiecare cană adaugi 2 cubulețe de zahăr…cu o mână îți faci bine și cu alta îți faci rău.

Importante – foarte importante de fapt – sunt și proveniența ceaiului, modul de prelucrare etc. Dar despre asta vom vorbi altă dată.  🙂

Enjoy your cup of tea!

sursa foto

17 motive pentru care e sanatos sa bei ceai 4.88/5 (97.50%) 16 votes

Vin fiert cu rooibos? Da, te rog!

Am răcit. Nimic interesant sau neobișnuit. Dar cred că de data asta o să mă tratez cu vin fiert cu rooibos. Da, da, ai citit bine: vin fiert cu rooibos.

Acum să presupunem că ești foarte răcit, poate și un pic supărat, poate că vin niște prieteni la tine ca tu și așa nu ai chef să ieși, și vrei să faci vreo 4 litri de vin fiert cu rooibos.

Pentru o asemenea cantitate ai nevoie de :

  • 8 -10 lingurițe cu varf de rooibos
  • 1 baton de scorțișoară – unul întreg
  • 15 boabe de cardamon
  • 8 cuișoare întregi
  • Coaja de la o portocală
  • O bucată de ghimbir uscat
  • 100 grame stafide
  • 1 litru de vin roșu (dulce, sec, cum preferați)
  • Zeama de la o lămâie
  • Zahăr

Procedura:

  1. Se face mai întâi ceaiul. Adică alegi un sortiment de rooibos  – eu una aș merge pe cel bio  – și se prepară 3 litri de ceai. Foarte important este să uiți de ceai, să îl lași la infuzat cât mai mult. Asta este una dintre calitățile rooibosului – cu cât îl lași mai mult, cu atât devine mai bun, mai “puternic” (deși dacă e să comparăm ce înseamnă puternic în cazul rooibos și puternic în cazul ceaiului verde…avem două Mării cu două pălării diferite…)
  2. Se adaugă toate ingredientele și se aduce la punctul de fierbere, unde se ține vreo 10 minute (rooibosul este încă în oală).
  3. Se ia de pe foc și se lasă să se liniștească 1- 2 ore
  4. Se adaugă vinul și se pune iar pe foc, până când ajunge pe la vreo 60 de grade
  5. Se adaugă zahăr, mai mult vin (daca vrei) și suc de lămâie – toate trei ingredientele se adaugă ochiometric dar mai ales în funcție de preferințele personale. Rezultatul final ar trebui să fie nici prea dulce, nici prea acru, dar ingredientele să se simtă intens. Partea bună e că zahărul se poate adăuga și la sfârșit.
  6. Se strecoară rooibosul și celelalte chestii.
  7. Se toarnă în căni.
  8. Se bea.
  9. Se râde. Musai.
  10. Se mai toarnă o cană.

Hai noroc! Să fim sănătoși!

PS: Preferabil ar fi să le spui prietenilor ce beți după ce ați băut o cană. Că nu o să vă creadă că acolo e oleacă de vin cu mult ceai. Pardon, infuzie.

Vin fiert cu rooibos? Da, te rog! 5.00/5 (100.00%) 6 votes

Ceai mongolez, anyone?

Zilele astea citesc “Întoarcerea acasă” de Slavomir Rawicz. Am cumpărat cartea din pricina filmului. J  Adică am auzit de film, de faptul că joacă în el doi actori români,  că se bazează pe  povestea adevarată a unui ofițer polonez ce este luat prizonier de către ruși în Al Doilea Război Mondial, dus într-un lagar în Siberia, de unde evadează împreună cu câțiva camarazi și traversează Siberia, Deșertul Gobi și Himalaya ca să ajungă în India, teritoriu englez al libertății. Năucitor, nu? Trebuia să o citesc! : )

Pe măsură ce intri în carte și îi urmărești povestea, te întrebi de unde atâta vitalitate, atâta forță interioară ca să facă față celor mai ostile locuri de pe pământ. Nici dacă le-ar fi căutat  nu ar fi descoperit 3 iaduri aliniate: deșertul de gheață, deșertul de nisip și cel mai înalt lanț muntos din lume.

Au supraviețuit datorită faptului că erau un (mic) grup. Au fost multe momente, ore, zile când fiecare ar fi renunțat dar faptul că unul dintre ei încă se târa, le dădea curaj. Aproape la fel de  vitali au fost și oamenii întâlniți pe drum, oameni care i-au omenit. Fără să le înteleagă limba și fără să le pună la îndoială bunele intenții, le-au oferit mâncare și adăpost.

Într-unul din momentele astea, de reîntregire a forțelor,  un mongol le prepară ceai.

Omul care se ocupă de ceaun a scos un calup de frunze de ceai presate, de culoare neagră; a rupt o bucată, pe care a aruncat-o în apă. Preț de câteva minute, a amestecat fiertura cu o lingură de lemn cu coada lungă, iar aroma ceaiului ne-a luat cu asalt nările într-un mod plăcut. Apoi a scos un vas de lemn, i-a ridicat capacul și am văzut o substanță care semana cu mierea, dar care s-a dovedit a fi unt. Câteva linguri din acea substanță au fost adăugate în ceai, care a rămas pe foc, continuând să fiarbă, încă un timp.

(…) Ritualul servirii ceaiului era mai degrabă amuzant, de vreme ce presupunea ghicirea vârstei noastre pentru ca persoana cea mai bătrână să fie prima servită.

(…) Ceaiul era bun și cald, dar avea un gust groaznic. (…)Savoarea frunzelor aromate era acoperită de gustul rânced al untului care plutea la suprafață. L-am băut însă și ne-am abținut cu greu să nu izbucnim în râs atunci când Kristina a început să plescăie, cuviincioasă, din buze.”

sursa foto: horseback-mongolia.com

Am auzit de ceaiul mongolez, care se prepară cu unt și sare și care …nu prea este ceai. Și nu prea este bun la gust.

Ceaiul – asa cum este preparat și băut de mongolezi –  se numește “suutei tsai” și înseamnă “ceai cu lapte”.

Poate că ar trebui să încep prin a spune că distincția dintre “supă” și “ceai” în cultura mongoleză nu prea există. Suutei tsai este o băutură pe bază de ceai dar și o mâncare pe bază de ceai.

Ingredientele sunt apă, lapte, ceai, sare. Rețeta standard ar consta dintr-un litru de apă, un litru de lapte, o linguriță de ceai verde și o linguriță de sare. Ceaiul folosit este de calitate inferioară – nu se compară, de exemplu, cu Darjeelingul din India – și este păstrat sub forma unei bucăți compacte de frunze uscate din care se rupe sau se taie o bucațică.

Daar… câte bordeie atâtea obiceie. Sau să spun “câte  iurte atâtea obiceie”? Ceaiul folosit poate fi negru; cantitatea de ceai poate varia, sare poate să fie sau să nu fie; în loc de lapte poți să pui unt etc etc.

Deci, dacă vrei să-ți prepari ceai mongolez, nu ai cum să gresesti! : D  Orice ți-ar iesi, în mod sigur există undeva un mongol care își prepară de ani buni ceaiul în același fel . 😀

Dacă v-am făcut pofta și v-ați pus pe treabă, dați-ne de veste. 🙂

sursa foto: hukuma.kr

Ceai mongolez, anyone? 4.67/5 (93.33%) 3 votes

Surpriză în ediţie limitată

Nici nu a început anul bine că am și încercat un ceai nou – a se vedea rezoluțiile mele pe 2013.

S-a întâmplat că m-am întâlnit cu o prietenă bună, care stă de câțiva ani buni la New York, și s-a întâmplat că întâlnirea a avut loc la scurt timp de Sfântul Ion așa că…am primit un cadou. Unul ediție limitată. 🙂

When it's gone it's gone

Se numește “Russian Rose Caravan”,  este de la the Republic of Tea și conține ceai negru chinezesc, ceai negru indian, ceai chinezesc Lapsang Souchong, petale de trandafiri și aromă de trandafir. O nebunie, nu? 🙂  Două tipuri de ceai negru în același pliculet te face să te gândești că e bine să bei așa ceva first thing in the morning ca să te pună pe roate și să funcționezi mai ceva ca TVG-ul. 😛 Probabil că nu e recomandat cardiacilor.

Este mișto la ceaiul asta, în primul și în primul rând? Ambalajul. 🙂

Civilizația occidentală a ajuns la performanța de a scoate bani din orice. Așa că nu mă miră ca unul a făcut legatură între noua ecranizare a Annei Karenina (cu Keira Knightly și Jude Law) și ceaiul ce poartă numele “Russian Rose Caravan” și și-a spus “Băi, am o idee de impulsionare a vânzărilor! O să spargem piața cu asta!”. Nu știu dacă au spart-o, dar mi se pare amuzantă și bine făcută eticheta care spune “Limited edition. When it’s gone it’s gone.” Dap, așa este!

La fel de bine făcută este și descrierea ceaiului, care te face să visezi cu ochii deschiși:

“Bold, passionate and beautiful, Anna Karenina was also a woman of remarkably delicate feminity. Inspired by this romantic character, this tea pairs the rich woodsmoke signature of fine black teas from the Russian caravans with an elegant finish of aromatic rose petals.

Un ceai care vinde filmul, un film care vinde ceaiul. Win-win!  : )

Bun, ambalaj, marketing, ceai negru… O să mă întrebați dacă până la urmă am rămas cu cutia în mână sau m-am mișcat și am pus ceva apă la fiert. Am pus! Mi-am făcut ceai! E un ceai negru bun, se simte  acel “woodsmoke signature” de care vorbește eticheta dar trebuie să fii foarte atent la aroma subtilă de trandafiri. Adica e foarte subtilă. Sau poate am greșit eu ceva în prepararea lui, deși…cât de greu este să torni apă fiartă peste un pliculeț și să-l lași acolo pentru 3-5 minute?!

Poate că trebuie să mai învăț câte ceva despre trandafiri și aroma lor…

PS: Vreți să vedeți ce cană am primit împreună cu ceaiul? 😀 I love it!

PSS:    Nu am citit cartea dar trailerul ăsta mi-a făcut poftă de ea. O să văd mai întâi filmul și după o să vină cartea – în cazul meu, asta e ordinea naturală a lucrurilor. 😀

Surpriză în ediţie limitată 4.80/5 (96.00%) 5 votes

2013 in termeni de ceai

A sosit acel moment al anului in care lumea se pune pe facut liste cu ce vrea de la 2013. Sau ce vrea de la ea in 2013.

Cumva, am ajuns sa am o lista cu rezolutii legate de ceai pentru 2013.

Suna cam asa:

  • Vreau sa beau ceai verde fara indulcitor. Va fi greu, dar ceva imi spune ca o sa merite. La ceaiul negru nu se pune problema asta, face parte din alta liga. Poate in 2014.
  • In fiecare luna vreau sa incerc un ceai nou. Pare putin, nu? Dar la cate ceaiuri am acasa, tentatia sa beau din ele si sa nu le fac cunostiinta papilelor mele cu ceva nou va fi mare. In plus, daca in decembrie voi ajunge la concluzia ca mi-am depasit cu 400% planul (ca pe vremea comunistilor), cu atat mai bine.
  •  In fiecare luna vreau sa merg intr-o ceainarie noua. Sunt curioasa daca gasesc 12 ceainarii noi in Bucuresti. 😀 Am fost de curand in Joie de Vivre, in Cotroceni, dar …asta a fost in decembrie, deci nu se pune.
  • Sa invat mai multe despre modul de preparare al ceaiului – sunt o mare ignoranta aici.
  • Sa ajung pe o plantatie de ceai in Turcia. Pe principiul “dream big”, vreau sa vad unde creste ceaiul turcesc si cum se prepara. Stiu unde – in nordul tarii, in apropiere de zona de coasta – dar vreau sa merg sa vad. 😀


sursa foto : pinterest.com

Cam atat.

Voi aveti rezolutii mai ciudatele?

2013 in termeni de ceai 4.90/5 (98.00%) 10 votes

Celebrul masala ceai indian: Bombay Cutting Chai

Limbile lumii sunt atât de diferite, unele provin din aceeași regiune și dau dovadă de anumite asemănări, în timp ce altele ne par a fi venite de pe planete depărtate. În ciuda tuturor diferențelor de scriere și de perceție, un cuvânt pare să fi supraviețuit peste tot și să unească toate civilizațiile:

ceai (română), tea (engleză), tee (germană), (italiană), chá (portugheză), chai (hindi), chai (arabă), cha (chineză), chai (swahili), çay (turcă) și exemplele pot continua.

Astăzi vreau să vă invit la o scurtă plimbare prin India, mai exact prin Bombay, unde ceaiul de dimineață are un rol foarte important în viața locuitorilor, un rol atât de important încât a dat naștere expresiei cutting chai. Dimineața devreme, tarabele de ceaiuri ademesc trecătorii cu un miros puternic de ceai condimentat și cu un „Idhar milega idhar! Bilkul cutting chai!” (Luați-l de aici! Cutting Chai!). Expresia se referă la o jumătate de cană de ceai negru foarte, foarte fierbinte, servită de fiecare dată înainte de muncă.

„Taierea” ceaiului se referă însă la un lucru și mai interesant: în India se consideră că un ceai nu se savurează cu adevărat decât în compania unor prieteni, astfel expresia „cutting” stă pentru împărțirea băuturii și a timpului cu alți oameni. Obiceul acesta s-a format inițial în Bombay, între timp însă a cuprins întreaga India, iar „cutting chai” a devenit un veritabil simbol al începutului de zi.

Mai multe despre ceaiul din Bombay puteți citi aici. Voi prin ce colțuri ale lumii ați umblat și ce ceaiuri ați descoperit?

Celebrul masala ceai indian: Bombay Cutting Chai 5.00/5 (100.00%) 18 votes

Savurând aromele ceaiului verde

În coditianul India Times am descoperit astăzi un articol despre diferitele modalităţi de a te bucura de ceaiul verde. Acest lucru ni s-a părut curios, ştiind că Indienii consumă în cantităţi foarte mari ceaiul negru, în timp ce restul tipurilor de ceai nu sunt foarte populare acolo. În orice caz, articolul conţine un interviu foarte interesant cu un celebru somelier de ceai, Neetu Sarin. Fiind întrebat despre procesul de infuzare al ceaiului verde, acesta răspunde:

„Să prepari un ceai verde este o artă.”

Vă invităm să citiţi întreg interviul aici. Voi la ce sunteţi atenţi atunci când pregătiţi ceaiul verde?

Savurând aromele ceaiului verde 5.00/5 (100.00%) 8 votes

Cum a fost la Festivalul Culturii Thailandeze

Ce faci cand auzi de un festival misto, vrei sa mergi dar din cauza [ insert excuse here] nu mai ajungi? Te bucuri nespus cand este anuntata o noua editie, iti notezi in agenda si iesi din casa chiar daca afara ploua/sta sa ploua/ a plouat si te gandesti ca poate ar fi mai bine sa stai pe canapea cu un ceai aromat intr-o mana si cu o carte intr-alta.

Asadar, duminica 24 iunie, am iesit si ne-am dus la Festivalul Culturii Thailandeze care avea loc in Muzeul Satului. La poarta am fost anuntati ca dansul s-a terminat, dar ca exista un stand cu mancare si ca urmeaza sa avem parte de mancare thailandeza. Mmmm! Sa vedem, sa gustam.

Din toate minunatiile de acolo am ales patru feluri de mancare (au castigat cele care ne-au facut mai mult cu ochiul).

Si daca luai de mancare, iti dadeau din partea casei o bautura care in dozator parea roz – „Thai herb drink”.

Cum a fost mancarea? Delicioasa. Si suprinzatoare. Ma asteptam ca unele preparate sa fie dulci si erau sarate. Si invers. De fapt, mai toate erau dulci, ceea ce a fost suprinzator. La fel de surprinzator a fost sa aflu ca ei nu au aperitive, felul intai, felul doi si mananca din toate odata. Si supa de tapioca cu bucati de nuca de cocos nu e supa pentru felul intai, cum credeam, ci e desert.

Aspectul m-a dus cu gandul la mormoloci (!) dar gustul era foarte dulce si cumva haios. Felul meu preferat din tot ce am gustat acolo.

Si ceaiul? Adica „thai herb tea”?

Vecinii nostri de masa au spus ca este „apa chioara”. Te uitai in paharel si vedeai un lichid incolor. Gustai si iti dadeai seama ca e un fel de apa aromata, o bautura potrivita pentru dulce-sarat-dulce-dulce ce ai mancat. Si te racorea!

Nu stiu de ce am ramas cu impresia ca am baut ceai thailandez. (Din ignoranta!) Ceaiul thailandez are la baza ceai negru caruia i se adauga apa din flori de portocala, multe mirodenii si se indulceste cu zahar si lapte condensat. Bautura din fata mea era o infuzie. Doar o infuzie.

Cum a fost la Festivalul Culturii Thailandeze 5.00/5 (100.00%) 5 votes