Plantatii de ceai in Europa? Da, exista!

Cand vine vorba de originea si productia ceaiului pe care-l bem, de obicei gandul ne zboara la taramuri indepartate, cum ar fi China, India, Japonia sau alte regiuni indepartate, cu aroma exotica. Desi Europa nu are o traditie foarte veche in cultivarea ceaiului, afla ca exista plantatii de Camellia sinensis chiar si pe batranul continent. Mai exact, in Portugalia. De unde pana unde a ajuns aceasta tara sa produca ceai?

Foto: gorreanatea.com
Foto: gorreanatea.com

Ne intoarcem putin in timp, mai exact in perioada marilor descoperiri geografice. Europenii au facut cunostina cu minunata bautura in secolele XV – XVI, in urma initierii si dezvoltarii legaturilor cu Orientul. Insa de-abia in secolul al XVII-lea ceaiul a devenit o prezenta constanta in cestile europenilor, cand rutele maritime spre Orientul Indepartat au devenit stabile. Portugalia s-a numarat printre primele state din Europa care au luat contact cu ceaiul si au manifestat interes fata de aceasta planta, realizand importuri consistente. Initial, ceaiul era foarte scump pentru europenii de rand, astfel ca doar cei bogati si-l permiteau.

Prima tentativa de a cultiva ceai pe taram portughez a avut loc in anul 1750, pe insula Sao Miguel din arhipelagul Azore, dar recolta obtinuta a fost una foarte mica. Cultivarea plantei in scop comercial se realiza cu dificultate. De-bia in 1874 cultivarea ceaiului in Portugalia a luat avant, cu ajutorul unor experti veniti din colonia portugheza Macao, aflata in China. Prima transa de ceaiuri din Azore a fost produsa si vanduta in anul 1883. Initial, aici existau 14 domenii pe care se cultivau ceai, avand diferiti proprietari. Singura companie care mai exista si in prezent este Gorreana, fondata si gestionata de familia Gago da Camara.

Foto: gorreanatea.com
Foto: gorreanatea.com

Ceaiurile negre si verzi se produc in continuare folosind tehnici vechi, transmise de-a lungul celor cinci generatii, deoarece din 1883 si pana astazi Gorreana a ramas o afacere de familie. Este cea mai veche companie producatoare de ceai din Europa, cu o traditie de peste 130 de ani. Plantatiile de ceai Gorreana sunt situate intr-o zona nepoluata, cu sol fertil, bogat in minerale, iar la cultivare nu se folosesc pesticide sau alte substante agresive, astfel ca ceaiul obtinut este unul ecologic, de o calitate foarte ridicata.

Domeniul Gorreana poate fi vizitat de catre turisti, deci daca vrei sa vezi cu ochii tai o plantatie de ceai si sa observi intreg procesul de productie, nu trebuie sa mergi tocmai in Asia. Portugalia te asteapta la o ceasca de ceai proaspat si aromat!

Ti-ar placea sa incerci un ceai portughez?

Foto: gorreanatea.com
Foto: gorreanatea.com
Plantatii de ceai in Europa? Da, exista! 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.