Secretul relaxării din ceașca de ceai

Somn, concentrare și relaxare. Te poți bucura de toate trei (pe rând!) datorită unei singure băuturi. Da, ai ghicit, este vorba de ceai! Cum de ceaiul verde te calmează fără să te moleșească? Cum se poate să te concentrezi mai bine după ce bei o infuzie aromată? Ce secret se află în spatele acestor calități ale ceaiului? Află din rândurile de mai jos!

Îți facem cunoștință cu L-Teanina, substanța prezentă în frunzele de Camellia sinensis și responsabilă, alături de alți compuși, de efectul tonic al ceaiului. L-Teanina este un aminoacid care, deși nu este esențial pentru organismul uman, are calități importante pentru sănătate și starea de bine.

Foto: hibiki-an.com
Foto: hibiki-an.com

L-Teanina a fost descoperită în anul 1949 de către cercetătorii japonezi, iar principala sa calitate este că relaxează fără a avea efect sedativ. Adică te ajută să te destinzi, însă nu creează somnolență, deci vei fi mai calm, dar nu vei moțăi toată ziua.

Efectele anti-stres și anti-anxietate fac din L-Teanină un suport de încredere și pentru somn: adormi mai ușor seara și te odihnești mai bine. 

În plus, această substanță îmbunătățește capacitatea de concentrare. Datorită L-Teaninei ceaiul este atât de recomandat pentru stimularea atenției, deși conține mai puțină cofeină decât cafeaua. Cofeină cu care, apropo, face o echipă foarte bună. Într-un studiu, adaosul de L-Teanina la cofeină a influențat pozitiv gradul de atenție și concentrare al subiecților și a crescut viteza de reacție.

În general, doza de L-Teanină recomandată împotriva stresului variază între 100 și 400 mg. O ceașcă de 200 ml de ceai (preparată cu 2,5 g de frunze uscate de ceai) îți asigură cam 25-60 mg din această substanță.

În afară de planta ceaiului, L-Teanina se găsește în stare naturală și în câteva specii de ciuperci, dar există și sub formă de suplimente alimentare. Îți recomandăm să consulți totuși medicul înainte de a începe să iei suplimente.

Foto: octaviatea.com
Foto: octaviatea.com

Surse: examine.com, psychologytoday.com, blog.espemporium.com

Secretul relaxării din ceașca de ceai 4.67/5 (93.33%) 9 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.