Un ritual dulce pentru ceai: Devonshire Tea (Cream Tea)

Fiind atât de pasionați de ceai, britanicii profită de orice moment al zilei pentru a se reuni în jurul unei cești aburinde. „Și dacă tot ne-am întâlnit să bem ceai, de ce să nu-i punem și ceva dulce alături?” și-au zis ei.

Pe lângă Elevenses, gustarea cu ceai și prăjituri de la ora 11 dimineața, mai există un obicei britanic pentru a crește glicemia și energia.

Devonshire Tea sau Cream Tea este o combinație de scones (mini-chifle), gem și o cremă consistentă de frișcă, servite alături de ceai sau cafea, sub forma unei gustări de după-amiază. Este o specialitate tradițională în regiunea Devon, dar e la fel de populară și în regiunea Cornwall, precum și în alte zone din lume aflate în trecut sub influența Marii Britanii.

Foto: yahoo.com/search
Foto: yahoo.com/search

Partea interesantă este că la Cream Tea se folosește o frișcă specială (clotted cream), consistentă și groasă, similară cu untul. Are un gust diferit față de frișca obișnuită datorită modului de preparare. Această specialitate a luat naștere în Devon ca mod de a separat grăsimea din lapte pentru a face unt.

În mod  tradițional, frișca pentru gustarea Cream Tea se pregătea din lapte nepasteurizat de vacă, lăsat să stea 12-24 de ore în recipiente puțin adânci, apoi încălzit ușor și lăsat să se răcească, pentru alte 12-24 de ore. Grăsimea care se ridică la suprafață, formând cheaguri, se colectează și este gata să fie întinsă pe chiflele calde. 

Mai ușor, această frișcă se poate pregăti pornind și de la o smântână care să nu fie ultra pasteurizată. Și în acest caz este nevoie de multă răbdare, deoarece smântâna trebuie încălzită la foc mic pe baie de aburi, apoi lăsată să se răcească încet.

Pentru Devonshire Tea, chifla (scone) se taie în jumătate, se acoperă cu frișcă și apoi se întinde gemul deasupra. În Cornwall, ordinea se schimbă: gemul e primul, iar apoi urmează frișca.

Foto: devonlive.com
Foto: devonlive.com

Gemul trebuie să fie destul de dulce, cu o textură fină și, ideal, de culoare roșie (de căpșune sau zmeură).

Dacă nu ai răbdare să pregătești frișca specială sau chiflele, nu-i nicio tragedie! Îți poți imagina că savurezi un Cream Tea britanic înlocuindu-l cu o combinație mai autohtonă: pâine prăjită, unt și gem, alături de nelipsitul ceai.


Surse: thedevonshireteaguide.com.au, curiouscuisiniere.com, theguardian.com, thekitchn.com

Un ritual dulce pentru ceai: Devonshire Tea (Cream Tea) 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.