Elevenses sau gustarea cu ceai de la ora 11

Mai toata lumea a auzit de ceaiul de la ora 5, un obicei britanic foarte popular. Insa putini stiu ca exista si un corespondent matinal, mai exact la ora 11, cand dimineata se ingana cu pranzul. Se numeste Elevenses si consta intr-o gustare formata din prajituri sau biscuti, servita alaturi de nelipsitul ceai negru. Isi are radacinile in epoca Victoriana, iar de atunci continua sa incante papilele gustative ale pasionatilor de ceai si delicatese.

Foto: pixgallery.in
Foto: pixgallery.in

Elevenses este mai mult decat un simplu ceai cu dulciuri. El reprezinta mai degraba un pretext pentru o pauza binemeritata, un tabiet care sa-ti energizeze dimineata tarzie, ca un al doilea mic-dejun. Un obicei similar se intalneste si in alte state, unde la ora 11 in centrul atentiei se afla cafeaua sau ciocolata.

Nu exista o gustare standard pentru Elevenses. Unele persoane prefera sa guste cativa biscuiti cu ciocolata, alaturi de un ceai cu mult lapte, in timp ce altii aleg sa se rasfete cu o portie de prajitura sau o tarta. Daca ar fi sa ne lasam inspirati de personajele din animatiile celebre, afla ca ursuletul Winnie the Pooh adora mierea intinsa pe paine, cu lapte, iar Paddington savureaza o tartina unsa cu marmelada din belsug.

Foto: wall321.com
Foto: wall321.com

Noi iti propunem o reteta de biscuiti cu fulgi de ciocolata, usor de facut si foarte practici, pe care ii poti rontai chiar si la birou, alaturi de nelipsitul ceai.

Foto:  melangery.com
Foto: melangery.com

Ingrediente

  • 225g unt moale
  • 200g zahar pudra
  • 225g zahar brun
  • 2 oua
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 375g faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite apa calda
  • 1/2 lingurita sare
  • 350g fulgi de ciocolata neagra
  • 125g nuci tocate marunt

Mod de preparare

  1. Incalzeste cuptorul la 180 de grade.
  2. Omogenizeaza untul, zaharul pudra si zaharul brun. Bate ouale, apoi toarna esenta de vanilie. Dizolva bicarbonatul de sodiu in apa calda si adauga-l la aluat, alaturi de sare. Amesteca faina, fulgii de ciocolata si nucile. Folosind o lingura, imparte compozitia in forme rotunde pe tava.
  3. Lasa la copt biscuitii pentru circa 10 minute sau pana cand marginile devin frumos rumenite.

Ritualul britanic al gustarii de la ora 11 a dat nastere si unui… joc de carti. Este vorba de Elevenses for One si este conceput pentru un singur jucator, iar regulile si cele 11 carti pot fi descarcate de aici.

Acum ca avem biscuitii pentru Elevenses, dar si un joc interesant de descoperit, nu ne mai ramane decat sa punem apa la fiert si sa pregatim ceaiul. Iti recomandam o cana generoasa de ceai negru English Breakfast Premium si cu siguranta dimineata ta va fi una reusita!

Foto:  dulcedough.com
Foto: dulcedough.com
Elevenses sau gustarea cu ceai de la ora 11 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.