“Efectul ceainicului”: oamenii de știință au dat verdictul

Ți s-a întâmplat să torni încet ceai dintr-un ceainic și lichidul să picure pe lângă, făcându-te să sari în căutarea unui șervețel? Da, și nouă… Însă acum ne putem lua rămas-bun de la aceste pete nesuferite, pentru că un grup de cercetători francezi au descoperit cum se poate neutraliza “efectul ceainicului” (Teapot Effect). Probabil că erau și ei pasionați de ceai și au zis să îmbine utilul cu plăcutul 😀

efectul ceainicului

Așa cum probabil ai observat, dacă ții ceainicul înclinat și torni „în forță”, ceaiul iese într-un flux continuu și ajunge frumos în cești. Însă când ceainicul este aproape gol sau nu-l înclini suficient, lichidul se prelinge pe gura ceainicului.

Un grup de oameni de știință de la Universitatea din Lyon au studiat problema și au găsit vinovatul: un efect de “hidro-capilaritate”, care menține lichidul în contact cu suprafața ceainicului când ceaiul iese din gura vasului. Intensitatea efectului este dată de cum se comportă materialul în contact cu apa, de viteza de curgere a lichidului și de gradul de curbare al gurii ceainicului.

Soluția? 

Oamenii de știință spun că pentru a evita prelingerea lichidului pe ceainic, buza acestuia ar trebui să fie cât mai subțire posibil (ca la ceainicele metalice), cu vârful ascuțit.

De asemenea, problema ar dispărea complet dacă buza ceainicului ar fi acoperită cu unul dintre materialele hidrofobe de ultimă generație. Acestea resping lichidul și astfel ceaiul nu se va mai scurge pe ceainic.

Pe iubitorii de ceai adepți ai ceainicelor „clasice” îi invităm să arunce o privire în magazinul nostru online, unde au de ales dintr-o mulțime de vase cu forme atractive.

Cei pasionați de subiect, care nu se tem de formule fizice și matematice, se pot delecta cu toate detaliile cercetării în acest material.

Sursa

“Efectul ceainicului”: oamenii de știință au dat verdictul 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.