Nu se putea ca o băutură atât de populară şi iubită cum e ceaiul să nu aibă o zi dedicată. Aşadar, pe 15 decembrie sărbătorim Ziua Internaţională a Ceaiului şi ne bucurăm de licoarea care ne încălzeşte dimineţile, face mai frumoase conversaţiile cu cei dragi şi ne acompaniază momentele plăcute de lectură. Te-ai întrebat însă vreodată ce se ascunde dincolo de frunzele de ceai şi care este drumul parcurs de acestea până să ajungă la tine în ceaşcă?
Ziua Internaţională a Ceaiului a fost celebrată prima dată în anul 2005, la iniţiativa unui grup de lucrători din industria ceaiului din India. Ideea din spatele acestui gest a fost de a atrage atenţia cu privire la condiţiile de lucru ale muncitorilor din domeniu şi asupra dificultăţilor cu care ei se confruntă, printre care salariile foarte scăzute.
Având în vedere că această industrie a căpătat amploare, există riscul ca ceaiul să-şi piardă din farmecul tradiţiilor şi din calitate, devenind un banal bun de larg consum, produs în condiţii nefavorabile pentru oameni şi mediu. O serie de producători, ONG-uri şi companii de ceaiuri şi-au unit eforturile pentru ca industria să fie mai sustenabilă şi pentru a încuraja comerţul echitabil (Fair Trade).
Standardele Fair Trade vizează asigurarea unor condiţii de lucru sigure şi a unor salarii decente pentru mucitori şi fermieri, precum şi protecţia drepturilor acestora. De asemenea, această certificare reprezintă o garanţie că produsele sunt obţinute prin metode care nu dăunează mediului înconjurător, preţul plătit este unul corect, iar micii producători sunt încurajaţi să-şi dezvolte afacerile. Se estimează că, la momentul actual, în producţia de ceaiuri Fair Trade sunt implicate aproximativ 285.900 de persoane.
Concluzia? Consumând ceaiuri naturale, provenite de pe plantaţii strict controlate biologic şi/sau din comerţul echitabil, încurajăm calitatea, metodele sustenabile de cultivare a ceaiurilor şi independenţa micilor producători, contribuind la o viaţă mai bună pentru aceştia.