Astăzi ne punem din nou șorțurile și intrăm în bucătărie nu doar pentru a pregăti o băutură delicioasă, ci a descoperi cum putem folosi ceaiul la gătit, astfel încât să profităm la maxim de gustul său.
Biscuiți și prăjituri
Cea mai simplă metodă de a utiliza ceaiul când prepari ceva dulce este să-l adaugi în aluat. În loc de esența clasică de vanilie, pune-ți în valoare desertul cu o pudră de matcha sau chiar cu frunze de ceai, pe care le mărunțești cu ajutorul unui mojar sau a unei râșnițe de condimente. Vezi câteva rețete mai jos!
Infuzie de lapte/ smântână
În loc să infuzezi ceaiul în apă, folosește lapte sau smântână caldă și obții un dressing aromat, gata de împrietenit cu preparate fel de fel. De exemplu, o astfel de infuzie cu ceai verde sencha se va potrivi într-un bechamel sau într-un sos alb pentru paste și orez, în timp ce infuziile de plante vor merge bine la înghețată ori cremă de zahăr ars.
Mix pentru friptură
Ceai și friptură? Da. În amestecul de ierburi aromatice cu care freci carnea înainte de a o pune pe grătar își vor găsi locul cu ușurință și frunzele de ceai, alături de sare, piper, zahăr sau usturoi. Folosește un ceai de tipul Lapsang Souchong ca să dai preparatului o aromă ușoară de afumat.
Tăiței sau paste
Recomandare pentru cei foarte pasionați de gătit, care pregătesc tăiței (sau paste) homemade: integrează ceai sub formă de pudră în cocă și vei obține un preparat inedit, inspirat din bucătăria japoneză. Găsești aici o rețetă.
Cocktails, smoothies și alte băuturi
Pe blogul nostru ai la dispoziție o mulțime de rețete de băuturi care îmbină ceaiul cu alte ingrediente, iar rezultatele sunt savuroase: Green Tea Latte, Coconut Vanilla Chai, Cocktail-uri, Punch etc. Iubitorii de smoothies pot folosi cuburi de ceai înghețat în combinațiile lor preferate, pentru un plus de energie și gust. Testează cuburi din ceaiuri negre sau fructate pentru smoothie-urile pe bază de fructe și din ceaiuri verzi pentru cele cu legume și verdețuri.
Sosuri
Trei rețete de sosuri cu ceai te așteaptă să le încerci, alături de pește, carne, orez, paste sau ca dip pentru creveți și chipsuri.
Unt cu ceai
Îți propunem o variantă originală a untului cu ierburi aromatice!
Folosește o proporție de 2 grame de frunze de ceai (1 linguriță și jumătate) per lingură de unt. Secretul este să alegi ceai cu un gust cât mai pregnant și unt cât mai simplu, fără arome. Într-o crăticioară, topește untul până devine lichid. Adaugă frunzele de ceai și mai lasă-l la foc mic circa 5 minute. Strecoară amestecul printr-o sită și presează bine, pentru a elimina frunzele de ceai.
La acest punct ai două opțiuni: fie folosești pe loc untul infuzat în ceai (la prepararea unui desert sau pentru a asezona mâncăruri), fie îl pui la păstrare. Dacă alegi varianta a doua, lasă untul să se răcească, apoi formează din el un rulou și învelește-l în folie alimentară. Se păstrează bine la frigider sau la congelator. Îl poți folosi în sendvișuri, întins pe pâine, pe legume și carne la cuptor, în piure de cartofi etc.
Fierbere
Când gătești orez, cous-cous, quinoa sau hrișcă, utilizează cu încredere ceai în loc de apă simplă sau supă, pentru un gust special.
Aromatizare pentru Stir-Fry
În cazul în care gătești Stiry-Fry/ la wok, adaugă un vârf de frunze de ceai la carne sau legume. Sortimentul Genmaicha este o alegere bună.
Alte idei? 🙂
Surse: cupcakeproject.com, seriouseats.com, bonappetit.com