Tiramisu este un desert clasic italian care cucerește gurmanzi din toată lumea prin textura sa cremoasă. Are la bază brânză mascarpone, pișcoturi, ouă, cafea și cacao, dar rețeta a căpătat în timp numeroase forme și variații, fiind adaptată gusturilor diverse.
Noi am ales o rețetă simplă și rapidă, pentru ca așteptarea să nu fie prea lungă. În loc de cacao, acest tiramisu este împrietenit cu matcha, ceaiul verde pudră care face furori datorită aromei speciale, dar și beneficiilor pentru sănătate.
Spor la pregătire și să-l savurezi cu poftă!
PS: Dacă în loc de tiramisu sau alături de el vrei să te delectezi cu un ceai matcha, avem în shop boluri drăguțe + accesorii practice pentru preparare, pe lângă pudra matcha.
Ingrediente
- 470 ml apă fierbinte
- 3-4 linguri pudră matcha + suplimentar, pentru decor
- 1 lingură lichior de cafea/ kaluha
- 1 lingură miere, opțional
- 230 ml smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime)
- 230 g mascarpone, la temperatura camerei
- 70 g zahăr pudră
- 1 linguriță esență de vanilie
- puțină sare
- aprox. 24 pișcoturi de șampanie
Mod de preparare
- Într-un vas mic, dizolvă în apa fierbinte 3-4 linguri de pudră matcha, folosind un tel sau un chasen. Pentru a îndulci compoziția, poți adăuga puțină miere. Toarnă lichiorul de cafea, încorporează-l și apoi lasă să se răcească.
- Cu un mixer, bate smântâna rece până când începe să crească în volum și devine cremoasă. Pune peste ea mascarpone, esența de vanilie, sarea și zahărul. Mixează până când obții o compoziție omogenă.
- Înmoaie pe rând pișcoturile în amestecul cu matcha, dar nu le ține foarte mult. Aranjează apoi un strat într-o tavă și presară deasupra lor pudră de matcha.
- Întinde un strat de cremă deasupra pișcoturilor și repetă procesul: încă un strat de pișcoturi și unul de cremă. Pudrează din nou cu matcha.
- Cel mai bine este să lași tava cu tiramisu la frigider pentru 2-4 ore (acoperită), ca aromele să se întrepătrundă, însă îl poți servi și imediat, dacă nu mai ai răbdare 🙂