Sorbetto sau sorbet este un desert rece, asemănător cu înghețata, dar cu ingrediente și consistență diferite. Sorbetto se face din apă, zahăr și piure de fructe, fără lapte sau smântână în compoziție, spre deosebire de înghețată.
Denumirea vine din limba arabă, “shariba”, și înseamnă „a bea”. Și cuvântul “șerbet” are origini similare, însă acesta se referă la un alt dulce – un sirop de zahăr dens, colorat și aromatizat.
Revenind la sorbetto, această gustare răcoritoare face mai suportabile zilele caniculare și îți oferă un pretext perfect pentru a te delecta cu ceva dulce, bun și ușor. Noi am descoperit o variantă alternativă de sorbetto… pe bază de ceai. E simplu de preparat și la fel de simplu de savurat.
Ingrediente
- 500 g zmeură congelată
- 400 ml apă
- 3 lingurițe ceai negru
- 150 g zahăr
- sucul de la o lămâie
Mod de preparare
- Fierbe apa și pregătește ceaiul.
- Pune ceaiul la foc mic, toarnă zahărul și amestecă pentru a obține un sirop. Așteaptă să se răcească, apoi pune sucul de lămâie și omogenizează bine.
- Folosind un robot de bucătărie, transformă în piure zmeura congelată, adăugând treptat siropul obținut anterior, până când obții o pastă omogenă.
- Toarnă sorbetto-ul în cupe și servește-l cât mai repede. Enjoy!