E sănătos să bei ceai cu lapte?

Ceaiul negru este completat perfect de lapte, mai ales dacă vorbim de sortimente ca Masala Chai sau English Breakfast. Laptele conferă consistență ceaiului negru și îi pune în valoare gustul, indiferent că alegi să îl consumi cald sau rece.

Cât de sănătoasă este însă această combinație? Diminuează laptele din beneficiile ceaiului?

Ceaiurile, în special varietățile negre și verzi, sunt bogate în compuși care acționează ca antioxidanți și pot contribui la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, printre alte beneficii.

Laptele se pare că influențează chimia ceaiului, dar studiile pe acest subict au ajuns la concluzii diferite.

O cercetare a arătat că laptele afectează absorbția și activitatea antioxidantă a compușilor din ceai, diminuând efectele sănătoase ale ceaiului asupră sistemului vascular. Cazeina, o proteină din lapte, s-ar putea asocia cu flavonoizii din ceai, împiedicând activitatea lor în organism.

Un alt studiu a ajuns la rezultate diferite: concentrația de antioxidanți din sânge nu este afectată, deoarece combinația de proteine și polifenoli se descompune în timpul digestiei. Așadar, laptele nu influențează deloc proprietățile ceaiului negru, iar efectele sale benefice rămân active.

Pe de altă parte, oamenii de știință au atras atenția că durata de infuzie ar putea avea un efect asupra gradului de absorbție al antioxidanților din ceai, indiferent dacă se adaugă sau nu lapte. Cu cât frunzele de ceai sunt lăsate mai mult la infuzat în apă fierbinte, cu atât organismul absoarbe mai bine antioxidanții din băutură.

Alegerea noastră

Ne place mult ceaiul negru în compania laptelui, așa că ne bucurăm de gustul delicios al acestei perechi cu orice ocazie. Totuși, în cazul ceaiurilor negre aromatizate cu fructe și flori, ca Nuga cu prune, Sanguinello sau Spirit Hawaiian, considerăm că aroma este suficient de intensă chiar și fără a adăuga lapte. Pe acestea le savurăm simple, îndulcite cu miere.

Tu cum bei ceaiul negru? Cu lapte sau simplu?


Sursă

E sănătos să bei ceai cu lapte? 3.67/5 (73.33%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.