Deşi relativ nou intrată în familia ceaiurilor, neavând o tradiţie îndelungată în acest domeniu, Africa se află în topul producătorilor mondiali de ceai alături de China, Sri Lanka şi India. Continentul negru oferă un cadru natural potrivit pentru culturile de ceai, datorită solurilor fertile şi habitatelor cu o biodiversitate bogată. O mare parte din plantaţiile de ceai se află lângă Ecuator, unde clima constantă asigură o calitate ridicată a producţiei pe toată durata anului.
În prezent, Africa produce aproape 500.000 de tone de ceai anual, cultivat mai ales în Kenya, Malawi, Tanzania, Rwanda, Uganda, Africa de Sud şi Zimbabwe. Plantaţii mai mici de ceai s-au dezvoltat şi în Burundi, Cameroon, Etiopia, Mozambic, Zambia etc.
KENYA
Cel mai mare producător de ceai din Africa este Kenya. Aici, povestea ceaiurilor a început în secolul XX, mai exact în anul 1903, când un colonist european a plantat ceai pe un teren din districtul Kiambu. La acea vreme, Kenya se afla sub dominaţia Marii Britanii, astfel că o perioadă de timp ceaiurile africane erau produse şi comercializate de britanici, situaţie care a durat până în aniii 1960, când statul kenyan şi-a câştigat independenţa în faţa englezilor.
Culturile kenyene de ceai se întind în prezent pe ambele părţi ale ariei geografice Great Rift Valley, la altitudini cuprinse între 1500 şi 2700 de metri. Aerul rece de munte şi solul vulcanic, bogat în minerale, reprezintă un mediu propice pentru culturile de ceai, iar lacul Victoria, situat în apropiere, asigură umiditate din abundenţă.
Plantaţiile de ceai din Kenya acoperă peste 69.000 de hectare de teren şi sunt cultivate de mici proprietari (shamba) sub protecţia Autorităţii de Dezvoltare a Ceaiului din Kenya (KTDA), alături de companii producătoare din sectorul de stat şi din cel privat. Kenya exportă peste 349.000 de tone de ceai anual, ceea ce reprezintă citrca 22% din exporturile mondiale de ceai.
Chiar dacă arborii de ceai înfloresc pe toată durata anului, cele mai bune ceaiuri africane sunt cele recoltate între finalul lunii ianuarie şi început de februarie. Ceaiul este aproape în totalitate cules manual. Mai multe de 12% din populaţia Kenyei lucrează în industria ceaiului, circa 500.000 de persoane fiind implicate în acest domeniu.
MALAWI
Statul african cu cele mai vechi plantaţii de ceai este Malawi, primele culturi datând de la finalul secolului al XIX-lea. În zilele noastre, exporturile de ceai ale acestui stat se ridică la peste 43.000 tone anual, adică 3% din exporturile mondiale. Datorită culorii speciale, ceaiurile provenite din Malawi sunt folosite în amestecuri de către brandurile britanice renumite. Solul din Malawi este de culoare roşie, iar infuziile de ceai împrumută această nuanţă vibrantă.
ZIMBABWE
Producţia de ceai în scopuri comerciale a început în Zimbabwe de-abia după implementarea unor sisteme de irigaţii, având în vedere că în această zonă cantitatea de precipitaţii anuală este de doar 50% din cea necesară ceaiului. După depăşirea inconvenientelor climatice, această ţară a reuşit să obţină culturi de calitate, astfel că exporturile se ridică la peste 15.000 de tone de ceai pe an.
AFRICA DE SUD
Chiar dacă nu joacă un rol major în comerţul global cu ceai, Africa de Sud este un exportator principal când vine vorba de rooibos, denumit şi „ceai roşu”. Rooibosul provine din regiunea montană Cederberg, situată în zona Capului de Vest şi este apreciat datorită faptului că nu conţine cofeină, având un gust dulceag, deosebit de plăcut. Citeşte mai multe despre rooibos şi descoperă sortimentele noastre de ceai roşu.
Surse: excellent-tea.com, theteadetective.com, blog.espemporium.com, edition.cnn.com