Cât ceai verde e bine să bei zilnic?

Ceaiul verde este recunoscut pentru efectele sale pozitive asupra sănătății, datorate în special antioxidanților din frunzele de Camellia Sinensis. Însă cât ceai trebuie să bei ca să te bucuri de aceste beneficii?

Mai multe studii au arătat că persoanele care beau ceai verde constant au un risc mai redus de a face cancer, în comparație cu cei care nu consumă această băutură. De asemenea, există dovezi că ceaiul verde poate scade riscul de diabet tip 2 și boli cardiovasculare. Alte beneficii se referă la susținerea sistemului imunitar, îmbunătățirea funcției creierului, a sănătății dentare și un risc mai scăzut de artrită, Alzheimer și boala Parkinson (Sursa).

Cantitatea de ceai necesară pentru ca aceste efecte să se resimtă variază foarte mult în funcție de studiu, însă în general se recomandă 3-5 cești de ceai pe zi, unde 1 ceașcă înseamnă 240 ml lichid. Volumul optim poate însă să difere de la persoană la persoană.

Totuși, este bine să eviți excesul, deoarece chiar și o băutură atât de benefică poate avea efecte neplăcute în cazul unei cantități prea mari consumate zilnic. Ceaiul verde conține cofeină, iar un consum ridicat din această substanță poate crește stările de anxietate, poate interfera cu somnul și poate provoca tulburări de stomac și dureri de cap la unii oameni. Vezi în acest articol câtă cofeină au diferite sortimente de ceai verde.

Catehinele din ceaiul verde pot reduce capacitatea corpului de a absorbi fierul din alimente, astfel că persoanele cu deficiență de fier ar trebui să aștepte măcar o oră după ce au mâncat înainte să bea ceaiul.

Dacă te preocupă cantitatea de cofeină din ceaiul verde, dar vrei totuși să-l consumi, pune mai puține frunze la infuzie, lasă-le la infuzat pentru un timp mai scurt sau folosește apă la o temperatură mai scăzută. O altă variantă este să optezi pentru Genmaicha și Gunpowder, sortimente care au mai puțină cofeină decât alte ceaiuri verzi.

Cât ceai verde e bine să bei zilnic? 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.