Deși în mod obișnuit ceaiul negru este cel asociat cu un conținut ridicat de cofeină, această substanță este prezentă și în compoziția ceaiului verde.
Cofeina se găsește în mod natural în frunzele și fructele a peste 60 de plante, inclusiv în planta ceaiului, Camellia sinensis. Cofeina este un stimulant consumat pe tot globul datorită capacității sale de a menține trează atenția și a combate oboseala.
Studiile au asociat cofeina cu anumite beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea stării de spirit și a funcțiilor creierului, stimularea metabolismului și creșterea performanței la exercițiile fizice. Pe lângă cofeină, ceaiul verde conține și L-Teanină, care influențează pozitiv gradul de atenție și concentrare și crește viteza de reacție.
Ce cantitate de cofeină se află într-o ceașcă de ceai verde?
În medie, 230 ml de ceai verde conțin circa 35 mg de cofeină, însă această cantitate variază în funcție de sortiment, situându-se, în medie, între 30-50 mg per 230 ml. Cofeina din ceaiul verde este prezentă în mod natural în această plantă, deci depinde de varietate, de condițiile de cultivare, de modalitatea de procesare și preparare.
În general, ceaiul verde are mai puțină cofeină în comparație cu espresso, cafeaua, băuturile de tip cola sau energizantele.
Este cofeina o substanță sigură?
În cantitățile recomandate, da. Pentru adulții cu vârsta peste 19 ani, limita de siguranță este considerată a fi 400mg pe zi sau 6 mg/kg corp.
Totuși, există persoane care sunt mai sensibile la efectele cofeinei. Un consum prea ridicat al acestei substanțe poate determina apariția unei stări de neliniște, insomnie sau bătăi neregulate ale inimii. Pentru a preveni eventualele efecte negative, se recomandă cel mult 200mg cofeină într-o porție.
Dacă vrei să reduci cofeina consumată în ceaiurile verzi, iată câteva lucruri de care să ții cont:
- Ceaiul la plic tinde să aibă un conținut mai ridicat de cofeină decât cel vărsat, deoarece frunzele de ceai din plic sunt foarte mărunțite, astfel că o cantitate mai mare de cofeină este extrasă și infuzată în băutură. Așadar, alege ceaiurile vrac, cu frunze întregi.
- Cu cât lași ceaiul la infuzat mai mult timp și cu cât apa este mai fierbine, cu atât mai multă cofeină va avea băutura. Infuzează ceaiul mai puțin și folosește o cantitate mai mică de frunze, având grijă la temperatura apei.
- Matcha, ceaiul japonez pudră, are un conținut mai mare de cofeină decât alte ceaiuri verzi; în plus, cum pudra matcha este amestecată în apă, se consumă inclusiv frunzele, nu doar infuzia – deci rezultă o cantitate mai mare de cofeină.
- Redu consumul de ceaiuri verzi care conțin vârfuri sau muguri, acestea având mai multă cofeină decât frunzele mature. Bancha este o alegere bună pentru cei care vor mai puțină cofeină în ceaiul lor verde.
- Alege mixurile de ceai verde combinat cu alte plante, mirodenii sau fructe. De exemplu, infuzia preparată dintr-un ameste de ceai verde cu lemongrass sau cu mentă sau Genmaicha (ceai verde cu boabe de orez prăjit) va conține în general o cantitate mai redusă de cofeină față de același ceai verde simplu.
TOP3 mixuri recomandate de ceai
- Ceai verde Sencha cu ghimbir și lămâie
- Ceai verde cu zmeură și iasomie
- Ceai verde Forțe Proaspete, cu scorțișoară și portocală
Surse: healthline.com, thespruceeats.com
Multumesc pt.toate informatiile utile !
Cu mare drag! Ne bucurăm că vă sunt utile!