Iata o intrebare venita saptamanile trecute de la un client, ni s-a parut interesata asa ca o sa ii raspundem in cadrul unui articol complet: ce ceaiuri sunt bune pentru digestie?
O ceasca fierbinte de ceai se numara printre cele mai bune tratamente cu care ne putem rasfata. Fie ca gustam un ceai negru, pentru a ne trezi dimineata, un ceai de fructe, pentru a ne delecta cu aromele exotice, sau un ceai rooibos, in initierea ritualului de adormire, o ceasca de ceai cald presupune un moment de liniste, de ragaz, ce are un efect calmant incontestabil asupra intreg organismului.
Sa va spunem cate ceva despre fiecare planta in parte:
1. Ceaiul rooibos – are un continut ridicat de antioxidanti si vine cu o paleta bogata de efecte benefice pentru sanatate. Rezumandu-ne strict la problemele digestive, putem spune ca rooibosul este antispasmodic, poate calma simptomuri digestive precum greata, hiperaciditate gastrica, dar si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. In Africa de Sud ceaiurile cu rooibos sunt consumate zilnic, sustinand o viata lunga si sanatoasa.
Recomandarile noastre: ceaiul rooibos natural si ceaiul rooibos „Cele 5 Condimente”
2. Scortisoara – considerata unul dintre cele mai vechi condimente din lume, sustine digestia calmand stomacul si inhiband cresterea bacteriilor si a ciupercilor. Studii au aratat ca scortisoara creste productia de insulina si are proprietati anti-vomative si anti-diareice. De asemenea, o ceasca fierbinte de ceai cu scortisoara va va rehidrata intreg organismul.
Iată aici recomandările noastre de ceaiuri și infuzii cu scorțișoară!
3. Fenicul – renumit in Grecia Antica si in Egipt pentru efectele, feniculul este bogat in Vitaminele C si B, sustine ficatul, functia splinei, precum si digestia, reducand balonarea provocata de bacterii.
Recomandarea noastra: ceaiul de plante „Mic Melanj de Leacuri”
4. Ghimbirul – despre ghimbir v-am povestit mai multe intr-un articol precedent. El contine un element foarte simpatic numit „gingerol” acesta are efecte calmante asupra sistemului digestiv, el poate reduce crampele intestinale si senzatia de voma.
Recomandarile noastre de ceaiuri cu ghimbir le găsești aici.
5. Menta – scufundate in apa fierbinte, frunzele de menta produc o aroma blanda, placuta la gust. Menta actioneaza rapid si poate reduce disconfortul produs de o digestie lenta, senzatia de plin si de greata.
Iată toate ceaiurile nostre ce conțin mentă.
6. Ceaiul verde – in ceaiul verde gasim antioxidantii numiti catechins, acestia pot inhiba bacteria H. pylori care, potrivit unui studiu publicat in editia din 2011 a „Journal of Medicinal Food”, este in multe cazuri responsabila pentru producerea ulcerului.
7. Kombucha – este o forma aparte de ceai negru sau verde fermentat, care sustine si protejeaza ficatul de toxine. Ceaiul Kombucha contine molecule de antioxidanti nemaiintalnite in ceaiul obisnuit. Potrivit unor studii, aceste molecule sunt mai eficiente decat ceaiul negru simplu in mentinerea unei functionari bune a ficatului. Nu va putem servi direct cu o Kombucha, dar daca sunteti curiosi, lasati-ne un mesaj si va putem ajuta sa o cresteti singuri singurei. 🙂
Desigur, lista nu se opreste aici. Mai sunt o gramada de spus si inca foarte multe plante si condimente de abordat. Deocamdata ne oprim aici, cu promosiunea de a reveni cu completari si extinderi in articole viitoare. Pana atunci, va dorim sa ramaneti sanatosi si voiosi!
Sa nu uitati insa, atunci cand apar probleme de sanatate, vizita la un medic specialist si stabilirea unui diagnostic corect este mai importanta decat testarea remediilor naturiste!