Cu zahăr sau fără?

Tu cum îți bei ceaiul? Simplu sau îndulcit?

Dincolo de recomandările generale, această alegere ține de preferințele și dispozițiile fiecăruia dintre noi. Sunt anumite ceaiuri care de obicei se consumă cu zahăr, cum ar fi Masala Chai, English Breakfast sau Earl Grey. În mod obișnuit, ceaiurile negre tari, astringente, se combină bine cu zahăr și lapte.

Pe de altă parte, majoritatea ceaiurilor verzi, albe, oolong și pu-erh se beau simple. Se consideră că gustul delicat al ceaiurilor albe și complexitatea oolong-urilor nu ar mai fi puse în valoare dacă se simte dulcele de la zahăr, care ar acoperi practic aroma pură a băuturii. Zahărul nu doar “maschează” gustul ușor amărui al ceaiului, dat de cofeină, ci îl schimbă intervenind la nivel molecular, a arătat un studiu.

Când bei ceaiul fără zahăr poți să-i simți mai bine gustul și îl poți aprecia ca atare, așa că îți recomandăm să te bucuri de el simplu. Același lucru este valabil și în cazul celorlalți îndulcitori (miere, sirop de arțar, stevia, îndulcitori hipocalorici etc.), care modifică gustul băuturii într-o măsură mai mare sau mai mică.

Desigur, apare și discuția despre sănătate. Zahărul adăugat în ceai nu anulează beneficiile acestei băuturi și nu diminuează cantitatea de antioxidanți, ci doar adaugă calorii. În plus, dacă pui zilnic 2 lingurițe și jumătate de zahăr la ceaiul pe care îl bei, ai un risc mai mare cu 54% să dezvolți boala Alzheimer, a arătat o cercetare desfășurată de Universitatea Columbia. O cantitate prea mare de zahăr în alimentație este legată de diabetul tip 2, de obezitate și de demență. Bineînțeles, contează foarte mult alimentația per ansamblu, iar dacă nu depășești cantitatea maximă de zahăr recomandată zilnic (pentru bărbați, în medie, 9 lingurițe de zahăr, iar pentru femei, 6 lingurițe de zahăr), un ceai îndulcit nu te va îmbolnăvi.

Cum poți împăca pasiunea pentru dulce cu gustul autentic al ceaiului?

  • Alege ceaiuri de calitate. De exemplu, ceaiul verde Lung Ching sau ceaiul negru Darjeeling Ambootia FTGFOP1 au gusturi deosebite, chiar și consumate simple. Chiar dacă nu au adaosuri, sunt diferite de ceaiurile la plic, aproape pulbere, pe care le găsești în supermarket.
  • Optează pentru sortimentele aromatizate, bogate în fructe, plante și condimente, cu sau fără planta ceaiului. Inspirație budistă, Zmeură cu mentă, Oolong Susan Prăjit sau Ștrudel cu mere sunt doar câteva recomandări care zicem noi că îți vor schimba părerea despre ceaiul băut fără zahăr.
  • Există și infuzii de plante care au un gust dulce în mod natural, cum sunt cele de honeybush sau lemn dulce. Iată aici câteva ceaiuri pe care le poți încerca.
  • Infuzează corect ceaiul, respectând recomandările de pe ambalaj. Adesea, gustul foarte amar este cauzat de o infuzare prea lungă sau de temperatura prea ridicată a apei. Citește cele mai frecvente greșeli făcute la infuzarea ceaiului verde.

Încearcă să reduci treptat cantitatea de zahăr din ceai și din alimentație, iar în timp, papilele gustative se vor obișnui cu aroma ceaiului simplu și o vor putea percepe mai bine.

Cu zahăr sau fără? 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.