Ceainicele de lut Yixing – ghid de utilizare

Când vine vorba de ceainice de lut, vârful de gamă este reprezentat de Yixing, un model chinezesc foarte apreciat și premiat datorită calităților sale. Se spune că dacă folosești un ceainic Yixing pentru mulți ani, la un moment dat vei putea face un ceai doar tunând apă fierbinte în vasul gol.

Te invităm să descoperi mai multe despre aceste ceainice deosebite în cele ce urmează!

yixing ceainic

Ce au special ceainicele Yixing?

Deopotrivă estetice și funcționale, ceainicele Yixing (yeeshing) sunt de o calitate superioară, fiind realizate din lut zisha, bogat în  fier și cuarț, care se găsește numai în zona Yixing din provincia chineză Jiangsu. Lutul Yixing nu conține plumb, arsenic, cadmiu sau alte substanțe toxice. Datorită porozității, acest tip de lut absoarbe aromele delicate ale ceaiului, iar vasul devine tot mai parfumat cu fiecare utilizare. În plus, lutul zisha păstrează foarte bine căldura și intensifică gustul ceaiului. 

Povestea ceainicelor Yixing începe încă din perioada Dinastiei Sung (960 – 1279), când lutul purpuriu a fost pentru prima dată extras din zona lacului Taihu. Arta fabricării acestor vase s-a dezvoltat în timpul timpul dinastiilor Ming și Qing (1573 – 1911).

La fel ca și atunci, și în prezent fiecare piesă se realizează manual și nu este smălțuită, deoarece astfel ceaiul se păstrează mai bine, iar culoarea lutului rămâne vie, strălucitoare. În mod natural, există trei nuanțe de lut Yixing, în funcție de concentrația de fier: cenușiu deschis, roșiatic și cafeniu-violet. Prin amestecarea lor sau prin adăugarea unor pigmenți minerali se obțin însă și alte culori.

ceanic de lut

În mod tradițional, ceainicele Yixing erau mici, astfel încât fiecare persoană să aibă propriul recipient. Între timp, s-au diversificat ca mărime, iar acum se găsesc la capacități variate.

Cum se realizează ceainicele Yixing

După extragere, lutul este uscat și apoi transformat în pulbere, care se trece printr-o sită de bambus pentru a se îndepărta orice impurități. Pulberea se pune într-un bazin dreptunghiular umplut cu apă, iar după trei zile materialul se scoate și se lasă să se usuce la soare. Ulterior, lutul este tăiat în blocuri, din care se extrage excesul de apă, înainte de a fi vândute artizanilor. Aceștia pregătesc blocurile de lut bătându-le cu un ciocan de lemn dur și adăugând apă pentru a obține o consistență potrivită. Procesul durează aproximativ două zile. Lutul este gata să fie prelucrat când, fiind tăiat cu un cuțit, are un interior neted și strălucitor, fără pungi mari de aer.

Artizanii prelucrează blocul de lut și decupează din el pereții, fundul și capacul vasului (uneori cu ajutorul unor șabloane), care sunt apoi asamblate cu un amestec de lut și apă. În cazul ceainicelor cu decorațiuni, acestea sunt arse în cuptor, la o temperatură scăzută.

Cum pregătești infuzia într-un ceainic de lut

Ceainicele de lut Yixing sunt recomandate pentru infuzarea ceaiurilor foarte oxidate, tari, dar cu aromă subtilă (oolong prăjit, negru, pu-erh), însă poate fi folosit și pentru ceaiurile verzi, albe sau pentru oolong aromatizat. E bine să folosești un singur tip de ceai pentru un ceainic.

Înainte de a utiliza prima dată un ceainic de lut, spală-l bine cu apă, frecând ușor cu degetele în interiorul său pentru a elimina eventuale reziduuri. Pune-l apoi într-un vas mai mare și acoperă-l cu apă. Dacă vrei să protejezi mai bine ceainicul și capacul, înfășoară-le pe fiecare în câte o fâșie de material moale. Vasul cu apă, având înăuntru ceainicul și capacul, se încălzește la aragaz, la foc mic, timp de 30 de minute. Dă vasul jos de pe foc, lasă-l să se răcească, apoi scoate ceainicul. E gata de folosit!

Ca să pregătești ceaiul:

  1. Încălzește ceainicul turnând apa caldă în și peste el, apoi golește-l.
  2. Adaugă frunzele de ceai și toarnă apa fierbinte peste ele.
  3. Pune capacul, apoi toarnă apă fierbinte în și peste ceainic.
  4. Așteaptă până când apa se evaporă de pe marginile ceainicului, apoi vezi dacă infuzia este gata. Cam 20-30 de secunde este suficient. Unii experți recomandă ca prima infuzie să fie aruncată – așa numita “spălare a frunzelor”. Desigur, nu e musai să procedezi așa, mai ales dacă folosești un ceai scump, de calitate.

Cum se întreține un ceainic de lut

Ceainicele Yixing sunt foarte ușor de întreținut. Regula de bază este să nu le speli cu detergent de vase sau alte substanțe chimice. De asemenea, nu le curăța la mașina de spălat vase.

După fiecare utilizare, scoate frunzele și clătește bine ceainicul cu apă. Lasă-l să se usuce sau șterge-l ușor cu un material moale. Asigură-te că este uscat complet înainte să-l pui în dulap.

Găsești ceainicul Yixing în magazinul nostru online. În poți cumpăra de aici.

yixing ceainic lut

Foto: zishayixing.com, verdanttea.com

Surse: teaviews.com, amazing-green-tea.com, teatrekker.com, holymtn.com

Ceainicele de lut Yixing – ghid de utilizare 4.71/5 (94.29%) 7 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.