Ceaiul de cuişoare – proprietăţi şi reţete

Alături de scorţişoară, cardamom, anason sau piper, cuişoarele reprezintă un condiment apreciat de iubitorii de ceai, savurat în special în combinaţii picant-aromate ca Masala Chai. Pe lângă gustul energizant, cuişoarele contribuie la menţinerea stării de sănătate prin beneficiile pe care le aduc organismului.

Conţinutul de eugenol este principalul responsabil de proprietăţile micilor mirodenii. Acesta întăreşte rezistenţa organismului în lupta cu substanţele toxice din mediu, acţionează ca agent antiinflamator şi asigură o serie de nutrienţi, flavonoizi, vitamina C, mangan, calciu, magneziu şi acizi graşi omega-3.

Foto: mindbodygreen.com
Foto: mindbodygreen.com

5 beneficii ale cuişoarelor

  • Îmbunătăţesc digestia. Cuişoarele previn balonarea şi formarea gazelor intestinale, ajutând digestia. Ele stimulează producerea de enzime care contribuie la procesul digestiv şi au un efect pozitiv asupra durerilor de stomac, acţionând la nivelul întregului tract gastro-intestinal.
  • Elimină respiraţia urât mirositoare. Fiind un antiseptic natural, cuişoarele sunt foarte eficiente la înlăturarea mirosului neplăcut din gură, omorând bacteriile responsabile de acest fenomen. Pe lângă a fi consumate sub formă de ceai, cuişoarele mai pot fi mestecate ca atare timp de câteva minute, pentru o respiraţie împrospătată.
  • Luptă împotriva greţurilor. Proprietăţile calmante şi aroma cuişoarelor alină senzaţiile de greaţă şi vomă, fiind un remediu bun chiar şi pentru femeile însărcinate care se confruntă cu aceste probleme.
  • Ameliorează durerile de dinţi. Compuşii antiinflamatori şi analgezici din cuişoare reduc inflamaţiile dentare şi calmează durerea. Datorită proprietăţilor antiseptice, cuişoarele contribuie la vindecarea infecţiei din zonă şi previn răspândirea ei.
  • Combat problemele respiratorii. Prin proprietăţile expectorante şi antibacteriene, cuişoarele au un impact benefic asupra sistemului respirator. Ceaiul de cuişoare ajută la tratarea răcelilor, a nasului înfundat, a durerilor de gât, a infecţiilor virale, a bronşitei şi a afecţiunilor sinusurilor.

Cuişoarele – depozitare şi consum

  • Cumpără cuişoarele întregi, deoarece acestea au aroma mai puternică decât cele gata măcinate. Pentru a vedea dacă sunt proaspete, strânge-le între degete şi asigură-te că se elimină puţin ulei.
  • Zdrobeşte cuişoarele chiar înainte de a le folosi, cu ajutorul unui mojar cu pistil sau într-o râşniţă de condimente. Este bine să le macini în bucăţele mici, nu sub formă de pudră, pentru a permite strecurarea lor când prepari ceaiul.
  • Păstrează cuişoarele într-un recipient din sticlă ermetic şi depozitează-le într-un loc răcoros, uscat şi întunecat. În aceste condiţii, mirodeniile pot ţine până la un an. Cuişoarele măcinate se păstrează circa 6 luni.
Foto: goodfon.su
Foto: goodfon.su

Ceai de cuişoare – cum se prepară

Din cuişoare se obţine un ceai puternic aromat, foarte uşor de pregătit.

Ingrediente

  • 1 litru de apă
  • 1 lingură de cuişoare proaspăt mărunţite
  • zahăr sau miere pentru îndulcit

Fierbe apa, apoi adaugă cuişoarele şi lasă-le la infuzat timp de 20 de minute. Ceaiul se poate servi atât cald, cât şi rece, cu cuburi de gheaţă. Se poate păstra la frigider pentru câteva zile într-un recipient de sticlă acoperit.

Se recomandă o ceaşcă de ceai o dată sau de două ori pe zi, până la 5 zile la rând, după care se face o pauză de 1-2 zile.

Ceai rece de cuişoare şi nectar de piersici

Foto: passionforsavings.com
Foto: passionforsavings.com

Ingrediente (9 porţii)

  • 1,5 litri apă
  • 1 baton de scoţişoară
  • 1 linguriţă cuişoare întregi
  • 4 linguriţe ceai negru
  • 500 ml nectar de piersici sau de caise
  • cuburi de gheaţă
  • zahăr sau miere, după gust

Într-un recipient mare, pune apa, scorţişoara şi cuişoarele şi fierbe-le acoperite pentru 15 minute, apoi închide focul. Adaugă ceaiul negru, lasă la infuzat 2-5 minute, în funcţie de cât de tare vrei să fie băutura. Strecoară lichidul, toarnă nectarul şi îndulceşte amestecul, dacă simţi nevoia. Lasă ceaiul la rece şi serveşte-l apoi cu gheaţă.

Dacă vrei să savurezi aroma cuişoarelor într-un ceai bun, dar fără să îţi faci prea mult de lucru, îţi recomandăm rooibos-ul Chai African sau Cele 5 Condimente, două sortimente delicioase, fără teină, ce pot fi servite la orice oră şi în orice anotimp.

Ceaiul de cuişoare – proprietăţi şi reţete 3.74/5 (74.75%) 61 votes

3 răspunsuri la „Ceaiul de cuişoare – proprietăţi şi reţete”

    1. Alimentația și mișcarea sunt mai importante când vine vorba de slăbit decât un ceai sau altul. Dar legătura dintre ceai și slăbit este o idee foarte bună de articol, vom scrie despre ea în viitor 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.