Ceaiul de iasomie, terapie pentru trup si suflet

Iasomia este un mic arbust cu flori albe avand un miros placut, dulceag, din care se obtin siropuri, uleiuri esentiale, dar si un ceai delicios. Ceaiul de iasomie se refera, in mod obisnuit, la frunze de Camellia sinensis aromate cu flori de iasomie. De cele mai multe ori, acesta se obtine cu ceai verde, insa ca baza poate fi utilizat si ceaiul alb, oolong si chiar negru.

Cea mai cunoscuta forma sub care se gaseste acest ceai este de perle, obtinute din frunze si boboci. Foarte placut este si ceaiul care infloreste, o adevarata opera de arta, ce consta intr-o sfera din frunze de ceai cu o floare de iasomie in mijloc.

ceai-de-iasomie-Jasmine-Jade-PearlsLa fel ca si ceaiul clasic, ceaiul de iasomie isi are originile in China. Se pare ca planta de iasomie a ajuns in China din Persia, prin India, in timpul dinastiei Han (206 i.Hr. – 220). Ceaiul de iasomie a devenit foarte popular in timpul dinastiei Qing (1644 – 1912), cand se exporta in cantitati mari si in vest. Cel mai apreciat este ceaiul de iasomie produs in provincia chineza Fujian.

Cum se obtine

Frunzele de ceai sunt recoltate incepand de primavara devreme pana la finalul verii, perioada in care infloresc florile de iasomie. Acestea se culeg dimineata, cand sunt inca inchise si se pastreaza la rece pana la caderea noptii. Noaptea, florile de iasomie se deschid si isi elibereaza parfumul, moment in care are loc aromatizarea ceaiului. Exista doua metode prin care acest proces are loc: frunzele de ceai si florile de iasomie sunt fie plasate in straturi alternative, fie amestecate si lasate peste noapte. Este nevoie de aproximativ patru ore pentru ca ceaiul sa absoarba aroma iasomiei. Ceaiul astfel obtinut trebuie uscat din nou pentru mentinerea parfumului.

Unele ceaiuri de iasomie se obtint prin aromatizarea frunzelor de ceai cu ulei esential de iasomie, cu aroma naturala sau artificiala de iasomie sau cu un mix de arome florale. Desi uleiul de iasomie este foarte scump, ceaiul realizat cu ajutorul acestuia este considerat de o calitate inferioara celui traditional.

ceai-iasomieBeneficiile ceaiului de iasomie

Pe langa gustul sau delicat, dulce, ceaiul de iasomie este foarte benefic pentru sanatate. Bogat in antioxidanti, acesta lupta impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi si astfel previne cancerul. Iasomia ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste circulatia sangelui si regleaza tensiunea arteriala, contribuind la sanatatea inimii. Consumul regulat de ceai de iasomie ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si accelereaza metabolismul. Persoanele stresate vor gasi in acest ceai un remediu minunat pentru calmare si relaxare. De asemenea, ceaiul de iasomie intareste sistemul imunitar si protejeaza corpul de inflamatiile cronice.

Recomandarea noastra

Daca v-am facut pofta de un ceai parfumat de iasomie, va propunem Jasmine Jade Pearls”, un ceai verde de o calitate superioara, cultivat in regiunea Fujian din sud-estul Chinei. Cunoscut si sub numele de „Jasmin Dragon Phoenix Pearls”, el are forma unor mici perle elegante, rulate manual din frunze de ceai aromatizate cu flori proaspete de iasomie. Pentru a prepara un ceai delicios, puneti aproximativ 5 perle la o cana de 250 ml, turnati apa la o temperatura de 70° C si lasati la infuzat nu mai mult de 2-3 minute.

Intreaga noastra varietate de ceaiuri cu iasomie o gasiti aici. Asteptam impresiile voastre! 🙂

ceai-iasomie-d-oro-tea Jasmine-Jade-Pearls-ceai-iasomie ceai-iasomie-Jasmine-Jade-Pearls. Jasmine-Jade-Pearls-ceai-iasomie-doro-tea

Ceaiul de iasomie, terapie pentru trup si suflet 4.57/5 (91.43%) 14 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.