Darjeeling, taramul magic al ceaiului

Darjeeling este o regiune din India, situata in Bengalul de Vest, la poalele muntilor Himalaya, renumita pentru ceaiurile rafinate cultivate aici, printre cele mai celebre din lume.

Spre deosebire de majoritatea ceaiurilor indiene, Darjeeling este obtinut din frunze de Camellia sinensis de varietate chinezeasca si nu din cele de Assam (Camellia sinensis var. assamica). Este disponibil in variantele negru, verde alb si oolong. Desi sunt incadrate de obicei la categoria “ceaiuri negre”, aproape toate ceaiurile Darjeeling au o oxidare incompleta, astfel ca in realitate sunt mai mult oolong decat negre.

Foto: btpyatra.com
Foto: btpyatra.com

Plantatiile de ceai din districtul indian Darjeeling au luat nastere in anul 1841, cand dr. Campbell a folosit seminte chinezesti de Camellia Sinensis pentru a experimenta cultivarea acestei plante in mediul natural din India. Dezvoltarea comerciala a inceput in anii 1850, iar zece ani mai tarziu compania Darjeeling avea deja 4 gradini de ceai.

Denumirea de “ceai Darjeeling” poate fi utilizata doar pentru a desemna ceaiul care a fost cultivat, crescut, prelucrat si produs in gradinile de ceai din aceasta regiune, in zone specifice, bine delimitate. Darjeeling are statutul de indicatie geografica protejata, astfel ca produsul autentic poate fi obtinut exclusiv in regiunea respectiva din India.

darjeeling ceai
Foto: republicoftea.com

Darjeeling este considerat “sampania ceaiurilor” datorita notelor sale de dulce-tamaios similare celor din vinul muscat. Insa acesta poate avea si arome vegetale, fructate sau de citrice. Este mai usor si mai putin astringent decat majoritatea ceaiurilor negre, dar mai complex decat cele verzi. Aroma unica a Darjeeling provine din imbinarea ceaiului de origine chineza cu conditiile naturale ale regiunii din India, avand un climat rece si umed. Plantatiile sunt amplasate la altitudini ridicate, de 1000-2000 de metri. Calitatile sale, dar si productia redusa, in special in recoltele timpurii, fac ca acest ceai sa aiba un pret ridicat.

Recoltarea ceaiului Darjeeling se realizeaza de patru ori pe an, in sezoane diferite. Ceaiurile Darjeeling din aceeasi plantatie vor avea un gust diferit in functie de perioada in care sunt culese frunzele. Prima recolta are loc imediat dupa trecerea iernii, ceaiul obtinut acum avand un gust proaspat si revigorant. In aceasta etapa sunt culesi doar bobocii si frunzele superioare. La cea de-a doua recolta incepe sa se simta deja gustul tamaios, usor fructat, rezultand o infuzie de culoare mai inchisa. Cel mai putin favorabil sezon pentru culegere este cel musonic. Ultima recolta este cea de toamna, cand frunzele au culoarea cuprului. Desi recoltele din primele doua sezoane sunt cele mai apreciate si valoroase, cele din ultimele doua sunt utilizate in amestecuri pentru a da savoarea specifica acestui tip de ceai.

Indian tea garden workers pluck tea leav
Foto: blogs.blouinnews.com

Frunzele de ceai se culeg manual si se prelucreaza dupa metoda traditionala, fiind lasate sa se usuce pentru mai multe ore, apoi sunt rulate si oxidate.

Ceaiul Darjeeling este o sursa buna de antioxidanti, substante care neutralizeaza radicalii liberi si intaresc organismul. Toate tipurile de ceai contin antioxidanti, dar ceaiurile negre care fermenteaza in timpul prelucrarii, ca Darjeeling, sunt foarte bogate in astfel de compusi.

Iti recomandam sa incerci ceaiul Darjeeling fie simplu, fie in mixuri delicioase, alintate cu bucatele de fructe:

darjeeling ftgfopi templul zeilor ceai alb verde cireasa alba ceai alb verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.