Ceaiul de la ora 5 și povestea sa

Ce poate fi mai englezesc decât ceaiul de la ora 5? Deși este o tradiție relativ recentă, ceaiul după-amiezii a cucerit inimile englezilor și a intrat în ritualul cotidian, făcând mai ușoară așteptarea cinei. Dar să vedem cum a început totul!

Din Asia, ceaiul a ajuns în Europa în secolul al XVI-lea, prin intermediul comercianților venețieni și portughezi. În Anglia, băutura a fost popularizată în anii 1660 de către regele Carol al II-lea și soția sa portugheză, Infanta Catherine de Braganza, însă de-abia la jumătatea secolului al XIX-lea apare ritualul ceaiului de la ora 5.

Foto: daily.jstor.org
Foto: daily.jstor.org

În secolul al XVIII-lea, cina a ajuns să fie servită tot mai târziu, astfel că la începutul anilor 1800, englezii luau ultima masă a zilei între 19:00 și 20:30. Durata mare de timp dintre prânz și cină le cam făcea foame englezilor, însă curând a apărut și soluția. 

Cea care a venit cu ideea ceaiului de la ora 5 a fost Ana, a șaptea Ducesă de Bedford, în anul 1840. Ea a cerut cameristei sale să-i aducă în budoar toate cele necesare preparării ceaiului, pentru a-l servi alături de pâine cu unt, în așteptarea cinei. Plăcându-i foarte mult ideea acestei gustări, Ana a început să-și invite prietenele la ceai în camera sa și treptat a luat naștere un nou eveniment social. Doamnele se strângeau după-amiezile ca să facă schimb de noutăți, să discute despre modă și scandaluri, toate astea la o ceașcă de ceai, servită cu biscuiți, pâine cu unt sau alte mici gustări.

Pauza pentru ceai a devenit o activitate la modă în anii 1880, când doamnele din înalta societate se îmbrăcau special în rochii lungi, mănuși și pălării pentru a lua ceaiul în salon, în compania prietenelor, între 4 și 5 după-amiaza. Ceaiul servit provenea din India sau Ceylon și era acompaniat de o selecție de sandvișuri, prăjituri sau celebrele scones.

afternoon tea

Odată stabilit acest trend, petrecerile cu ceai au devenit populare cu orice ocazie: în saloane, cu 10-20 de musafiri, în intimitate, cu 3-4 prieteni apropiați, în grădină, recepții cu ceai pentru 200 de persoane, la picnic, la tenis etc. Clasa de mijloc a preluat acest obicei, considerat nu foarte costisitor, dar extrem de plăcut. În scurt timp, ceaiul de la ora 5 a creat un nou univers: saloane elegante, servicii fine de porțelan, lingurițe de argint, ceainice, mese decorate cu pricepere și maniere distinse.


Surse: historic-uk.com, britainexpress.com, teamuse.com

Ceaiul de la ora 5 și povestea sa 4.45/5 (89.09%) 11 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.