Ceaiul japonez Bancha: aromă delicioasă cu mai puțină cofeină

Ceaiul pe care te invităm să-l savurezi astăzi vine tocmai din Japonia. Este ideal de băut în orice moment al zilei, având o aromă puternică, dar un conținut mai scăzut de cofeină față de alte ceaiuri verzi. Fă cunoștință cu ceaiul japonez Bancha!

Deși procesele de cultivare și prelucrare ale plantei de ceai sunt similare cu cele ale sortimentului Sencha, există câteva diferențe în ceea ce privește frunzele folosite. Bancha este un sortiment de ceai verde obținut din frunze mai mari și dure, recoltate mai târziu, între vară și toamnă. În plus, sunt folosite și tulpinile superioare ale plantei, alături de frunze îndepărtate în procesul de obținere a ceaiului Sencha, ce are loc anterior.

Datorită frunzelor mai mari, ceaiul Bancha are mai puțină cofeină decât Sencha și de asemenea este și mai puțin amar. 

Prin prăjire și amestecare cu alte ingrediente, din varietatea simplă Bancha se obțin noi sortimente delicioase de ceai. Cele mai cunoscute sunt Hojicha și Genmaicha, care combină antioxidanții puternici din ceaiul verde cu arome inedite.

  • Hojicha este un subtip Bancha ce provine din districtul japonez Shizuoka. Prăjit la temperaturi ridicate, în vase de porțelan, are o culoare cafeniu-roșiatică și un gust de copt. Datorită acestei prelucrări, nivelul de cafeină este mic, fiind un ceai foarte bun de băut în timpul mesei sau la finalul ei.
  • Genmaicha vine din același district Shizuoka, fiind obținut din frunze de Bancha mai subțiri și boabe de orez prăjit (Genmai). Pe scurt, este un fel de ceai-popcorn 🙂

Cum se prepară Bancha

  • Temperatura apei de infuzie trebuie să fie sub 100 ºC, de preferat 70-80 ºC, pentru ca frunzele de ceai să-și poată elibera aroma dulce-lemnoasă.
  • Se folosește aproximativ 1 linguriță de frunze la 250 ml și se lasă la infuzat 2-3 minute.
  • Este recomandat să fie băut simplu, fără lapte sau îndulcitori.
  • Poate fi infuzat de mai multe ori.
  • Se potrivește bine la sushi sau alte preparate japoneze, precum și la deserturi.

Descoperă și alte sortimente de ceai japonez în magazinul nostru online!

Surse: therighttea.com, myjapanesegreentea.com, letsdrinktea.com

Ceaiul japonez Bancha: aromă delicioasă cu mai puțină cofeină 4.33/5 (86.67%) 15 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.