Ceaiul și infuzările multiple

Fiecare infuzie înseamnă o invitație la câteva clipe de liniște, în timp ce aștepți ca băutura ta preferată să fie gata. Știai însă că te poți bucura de acest ritual de mai multe ori, iar frunzele delicate de ceai pot fi supuse unor infuzii multiple?

În cazul ceaiurilor tradiționale chinezești și japoneze, infuzările multiple sunt ceva obișnuit, mai ales în cazul ceaiurilor oolong, verzi sau Pu Erh. Având frunzele rulate sau foarte presate, acestea au nevoie de timp pentru a-și lăsa aroma în apă și se pretează cel mai bine la infuziile multiple. Mai puțin frecvent, infuzările multiple pot fi folosite și la pregătirea ceaiurilor negre sau de plante.

Foto: yezitea.com
Foto: yezitea.com

Cu această metodă, ai ocazia de a descoperi diferențe subtile de gust și miros între infuziile obținute. Devii astfel mai atent la nuanțele fine ale ceaiului și la variațiile de aromă.

La polul opus, frunzele foarte mărunțite de ceai se infuzează într-un timp scurt, astfel că nu sunt tocmai potrivite pentru a fi utilizate de mai multe ori. În această categorie intră și ceaiurile rooibos și honeybush. Există și excepții: yerba mate poate fi infuzată de mai multe ori, deși frunzele sale sunt mici.

Puține ceaiuri negre sunt potrivite pentru infuzarea multiplă, deoarece din cauza procesului oxidativ mărimea frunzelor este redusă, iar durata necesară infuzării este scăzută. Totuși, există unele ceaiuri neagre ale căror frunze sunt mai mari și pot fi refolosite cu succes cel puțin o dată.

Ceaiurile parfumate prin metoda tradițională, create prin amestecarea frunzelor cu flori proaspete (de exemplu, ceaiul de iasomie), tind să-și păstreze mai bine aroma în timpul infuzărilor multiple în comparație cu cele aromatizate artificial.

Jasmine-Jade-Pearls-ceai-iasomie

Gongfu, arta infuzării multiple

Infuzarea Gongfu este o metodă ce provine din China, parte din ceremonia chineză a ceaiului gongfu. Termenul gongfu, scris și kung fu, are înțelesul de măiestrie, efort sau artă, însă cu o conotație mai profundă. Denumirea reflectă faptul că această metodă de infuzare solicită multă experiență pentru a fi desfășurată ca la carte.

Gongfu se folosește de obicei în cazul ceaiurilor oolong și pu-erh, iar uneori și la cele verzi. Se utilizează un ceainic de lut mult mai mic decât cele occidentale (Yixing), mai multe frunze de ceai decât de obicei, iar timpul de infuzare este foarte redus. Prima infuzie se lasă doar 5-15 secunde, apoi se aruncă, procedeu numit “spălarea ceaiului”.

Pentru a doua infuzie timpul mediu recomandat este de 30 de secunde, adăugând apoi câte 5 secunde pentru fiecare infuzie succesivă. Pentru ceaiurile albe și verzi, este bine ca temperatura apei de infuzare să fie de circa 75-80° C, 85-95° C în cazul ceaiurilor oolong și circa 100° C pentru cele negre și Pu Erh.

Foto: chinatourguide.com
Foto: chinatourguide.com

Frunzele ceaiurilor de calitate pot fi infuzate de până la 8 ori fără a-și pierde aroma, însă primele trei infuzii sunt, în general, cele mai bune.

Metoda Gongfu are avantajul de a evidenția nuanțele de aromă care apar treptat și nu pot fi distinse la o infuzare mai lungă.

Chiar dacă nu stăpânești tainele artei Gongfu și nu respecți toate regulile ceremoniei, poți experimenta această tehnică pentru a descoperi și a savura notele inedite ale ceaiului. Regula de bază: o cantitate mai mare de frunze de ceai lăsate la infuzat pentru un timp foarte scurt, apoi reinfuzarea frunzelor în altă apă.

Surse: ratetea.com, inpursuitoftea.com

Ceaiul și infuzările multiple 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.