Cultura ceaiului în Vietnam

Se știe că ceaiul joacă un rol principal în cultura chineză, japoneză sau indiană, însă poate mai puțin cunoscută este popularitatea acestei băuturi în Vietnam. Da, ai citit bine, vietnamezii sunt mari consumatori de ceai, pe care îl integrează în viața lor de zi cu zi. Și noi am fost surprinși să descoperim acest lucru, așa că ne-am gândit să vă povestim câte ceva despre cultura ceaiului în Vietnam.

Foto: vietnamvisa-easy.com
Foto: vietnamvisa-easy.com

Acasă

În Vietnam, ceaiul este prezent în aproape toate activitățile sociale: nunți, zile de naștere, aniversări și alte ceremonii, dar se servește și în semn de ospitalitate sau ca pretext pentru o pauză alături de colegi și prieteni. Ceaiul creează și întărește conexiunile dintre oameni, fiind mai mult decât o simplă băutură. În casele vietnamezilor, ceaiul se bea de câteva ori pe zi, începând de dimineața, după prânz, dar și seara, pentru relaxare – moment bun de stat la povești cu membrii familiei despre cele întâmplate peste zi.

În oraș 

În Vietnam găsești ceai și la quán cóc – vânzătorii stradali, prezenți în stațiile de autobuz, gări, birouri sau parcuri. În pauzele scurte sau în timp ce aștepți pe cineva, te poți bucura de un ceai cald (Tra Nong) sau rece (Tra Da), cu multă gheață. Ceainăriile s-au adaptat noii generații, iar termenul „ceai” a devenit sinonim cu „a ieși în oraș”. În Hanoi, capitala Vietnamului, tinerii se strâng la un pahar de trà chanh – ceai cu lămâie proaspătă, pe care îl savurează alături de semințe prăjite de floarea soarelui.

Sortimentele de ceai consumate de vietnamezi diferă, de la tradiționalul ceai verde, ceai aromatizat și până la infuziile de plante și ceaiuri exotice de import.

Foto: vietnamvisa-easy.com
Foto: vietnamvisa-easy.com

Ritualul ceaiului

În Vietnam nu putem vorbi de o ceremonie a ceaiului formală sau bine definită, ca în China sau Japonia; însă în mod tradițional, gazda fierbe apa pentru câteva minute, apoi o ia de pe foc și așteaptă ca temperatura să coboare la 80-90ºC. O toarnă apoi în ceainic, peste frunze și o lasă la infuzat pentru aproximativ 5 minute, timp în care se fac remarci despre aroma plăcută a ceaiului.

Din ceainic, băutura se pune într-un vas mai mare, din care gazda îi servește pe musafiri. Rolul acestui recipient este de a asigura același gust și aceeași intensitate pentru toată lumea; dacă s-ar turna din ceainic direct în cești, infuzia din prima ceașcă ar fi mai diluată decât din ultima.

Forma ceștii se schimbă în funcție de anotimp: iarna, partea inferioară și cea superioară trebuie să fie egale, pentru a nu se pierde căldura, în timp ce vara ceaiul se bea dintr-o cană cu buza mai largă, pentru a se răci mai repede.


Surse: vietnamonline.com, discover-nhatrang.com

Cultura ceaiului în Vietnam 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.