Ceaiul negru – Tot ce trebuie să știi despre el

Ceaiul negru se deosebește de celelalte tipuri de ceai (alb, verde, oolong) prin gradul ridicat de oxidare al frunzelor de Camellia Sinensis. Este o categorie ce cuprinde varietăți foarte diverse, deci cu siguranță vei găsi una pe placul tău. Fă cunoștință cu universul ceaiului negru!

Gust

În general, ceaiurile negre se caracterizează printr-un gust puteric, robust, o infuzie de culoare închisă și un aftertaste astringent.

Cofeină

Conținutul de cofeină este mai ridicat decât în cazul altor ceaiuri – verzi sau albe, dar mai scăzut decât al cafelei. Nivelul de cofeină se situează undeva între 50 și 90 mg/ ceașcă, variind în funcție de sortiment. De exemplu, o ceașcă de Masala Chai va avea mai puțină cofeină decât una de Assam, deoarece Masala conține condimente într-o proporție ridicată.

Origini și răspândire

Ceaiul fermentat, uscat și presat sub formă de cărămizi era folosit pe post de monedă la începuturile comerțului dintre China, Tibet și țările vecine. Când au crescut exporturile de ceai în țări mai îndepărtate, s-a constatat că varianta oxidată își păstra mai bine aroma și prospețimea în comparație cu ceaiul verde.

Olandezii au adus ceaiul în Europa în 1610, iar treptat acesta a devenit o băutură foarte apreciată în Anglia și apoi în coloniile englezești din America. Cererea de ceai a crescut foarte mult în anii 1700, când Anglia a extins importurile de zahăr din coloniile sale din Caraibe. Se pare că datorită obiceiului de a fi consumat cu zahăr, ceaiul negru a câștigat în populariate în fața ceaiului verde.

În anii 1800, după ce varietatea Camellia Sinensis Assamica a fost descoperită în regiunea Assam din India, plantațiile de ceai negru s-au răspândit foarte mult în această zonă, impulsionate de cererea ridicată din Anglia.

În prezent, principalele țări producătoare de ceai negru sunt China și India, alături de Kenya, Sri Lanka, Vietnam, Nepal, Turcia, Indonezia, Iran etc.

Producție

Ceaiurile negre se pot obține prin două metode:

  • Metoda tradițională – După recoltare, frunzele de ceai rămân întregi sau sunt doar parțial rupte în timpul procesării. Ele trec printr-un proces de reducere a umezelii, apoi sunt rulate și strivite pentru a începe oxidarea. Ulterior, se aleg cele mai bune frunze, apoi se oprește oxidarea prin expunerea la căldură. Vor rezulta varietăți de ceai negru de calitate, cu arome foarte diverse și note subtile.
  • CTC (Crush-Tear-Curl = Zdrobire-Rupere-Răsucire) – Este o variantă mai rapidă, prin care frunzele de ceai sunt presate după uscare, apoi mărunțite mecanic. Astfel, frunzele oxidează mai ușor, rezultând un ceai negru intens, astringent, cu o aromă constantă.

Sistem de clasificare

Ceaiurile care provin din India, Sri Lanka, Africa, Indonezia, Malaysia etc. au un sistem special de clasificare, ce arată calitatea diferitelor sortimente. Există două mari categorii, iar fiecare cuprinde numeroase grade de calitate: frunze întregi (începând de la cel mai bun, SFTGFOP1 – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1, până la OP – Orange Pekoe, cel mai mic grad din această categorie) și frunze mărunțite (de la BOP – Broken Orange Pekoe până la BS – Broken Souchong). Ceaiurile negre inferioare sunt clasate ca F – Fannings și D – Dust. Mai multe despre acest sistem, într-un articol viitor.

Beneficii pentru sănătate

Asemenea ceaiului verde, ceai negru conține antioxidanți, substanțe cu numeroase beneficii pentru sănătate și starea de bine. Consumul de ceai negru contribuie la sănătatea inimii, scade colesterolul “rău” LDL și tensiunea arterială, are grijă de sistemul digestiv, reduce riscul de diabet, îmbunătățește atenția și capacitatea de concentrare etc.

Foto: boisdejasmin.com

Sortimente populare de ceai negru

  • Assam. Este un ceai negru ce provine din regiunea cu același nume din nordul Indiei, planta din care se obține fiind o varietate locală a celebrei Camellia Sinensis – Camellia Assamica. Probabil că l-ai întâlnit în ceaiurile English Breakfast sau Irish Breakfast. Are un gust intens, de malț, echilibrat foarte bine de un pic de lapte. Citește pe blogul nostru povestea acestui sortiment!
  • Darjeeling. Spre deosebire de Assam, cu gust puternic și intens, ceaiul Darjeeling are o aromă delicată, ușoară, cu note florale, fructate, de citrice. De aici și supranumele de “șampania ceaiurilor”. Se servește simplu, fără lapte. Află mai multe despre Darjeeling din articolul de pe blogul nostru!
  • Ceylon. Ceylon este vechea denumire a insulei Sri Lanka, unde primele culturi de ceai datează de la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind aduse de britanici din China. Este mai îndrăzneț și mai tare decât majoritatea ceaiurilor negre Darjeeling, dar mai delicat decât un Assam obișnuit. Datorită notelor de citrice și gustului aromat, se servește adesea în varianta rece.
Foto: vegrecipesofindia.com

Blenduri celebre pe bază de ceai negru

  • Masala Chai. Acest mix delicios cu specific indian, popular mai ales în Asia de sud, combină frunze de ceai negru și condimente, rezultând o băutură exotică, servită cu lapte și zahăr. Condimentele folosite diferă, dar în general vei găsi ghimbir, cardamom, scorțișoară, cuișoare, anason stelat, nucșoară, piper etc. Vezi aici rețeta.
  • Earl Grey. Foarte popular mai ales în Marea Britanie, Earl Grey este un blend ușor, floral, combinând ceaiul negru cu bergamota, un soi de citrice aflat undeva la intersecția dintre portocală și lămâie, dar care include și caracteristici de grepfrut și lime. Se poate servi cu felii de lămâie. Descoperă aici de unde și-a luat numele acest ceai și ce alte variații există.
  • English Breakfast. Așa cum sugerează și numele, este numai bun de savurat dimineața, fiind de obicei o combinație de Assam, Ceylon și/ sau Darjeeling. Are un gust puternic, intens, bogat în antioxidanti și cafeină.

Pe lângă acestea, există numeroase ceaiuri negre aromatizate, blenduri cu fructe, flori, condimente, mixuri de ceaiuri negre și verzi sau chiar ceaiuri negre afumate.

Te invităm pe www.doro-tea.ro să le explorezi și să descoperi sortimentul preferat!


Surse: teatulia.com, tea101.teabox.com, healthline.com

Ceaiul negru – Tot ce trebuie să știi despre el 4.20/5 (84.00%) 5 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.