Cele mai frecvente greșeli făcute la infuzarea ceaiului verde

Ceaiul verde reprezintă o categorie generoasă de ceaiuri, cu sortimente extrem de diverse, pe toate gusturile. De la ceaiurile verzi premium, ce conțin exclusiv frunze de camellia sinensis, până la ceaiurile aromatizate, cele cu mixuri de plante, flori, fructe și condimente – combinațiile celebre sau inedite, vei găsi cu siguranță ceva care să-ți încânte simțurile.

Când vine vorba de infuzare, pentru a ne bucura de un ceai bun, sunt câteva elemente cărora este bine să le acorzi atenție. În caz contrar, s-ar putea să fii dezamăgit(ă) de rezultat. Iată principalele greșeli pe care mulți le fac la infuzarea ceaiului verde:

Timp de infuzare prea lung

Greșeala numărul 1 la pregătirea ceaiului verde este că “uităm” prea mult frunzele la infuzat, astfel că obținem o băutură amară, astringentă. În general, timpul recomandat de infuzie în cazul ceaiului verde este de 1-3 minute, însă verifică de fiecare dată eticheta pentru particularitățile fiecărui produs.

Apă clocotită

Poate ai văzut că pe eticheta ceaiurilor verzi este recomandată o temperatură de infuzare mai mică de 100º C (de obicei 70-90º C), ceea ce înseamnă că apa nu trebuie să fie fiartă când o torni peste frunzele de ceai. Altfel, riști să ai o infuzie amară, cu un gust neplăcut. Japonezii, maeştrii ceaiului verde, preferă să folosească la infuzie o apă chiar de 60º C (în cazul sortimentului Gyokuro, de exemplu), pentru a simți mai bine aroma băuturii.

Bun, dar dacă nu ai un termometru special, cum știi când ajunge apa la temperatura respectivă? În acest articol găsești un mini-ghid pentru a „citi” apa pusă la fiert.

Raport nepotrivit frunze de ceai / volum de apă

În funcție de cât de tare sau slab vrei să fie ceaiul verde, vei pune la infuzat o cantitate mai mare sau mai mică de frunze. Mai ales în cazul ceaiurilor aromatizate, s-ar putea ca mirosul să fie prea puternic dacă exagerezi cu cantitatea de frunze.

Din nou, te încurajăm să consulți recomandările de pe ambalajul fiecărui ceai, unde este clar menționat câte lingurițe cu frunze de ceai se folosesc per cană/ mililitri.

Ceai de calitate scăzută

O mare parte dintre ceaiurile la plic, cumpărate din supermarketuri, conțin frunze mărunțite sau resturi de calitate inferioară, deci infuzia nu va avea un gust prea bun. În plus, într-un plic mic de ceai, frunzele nu au suficient loc să se deschidă, astfel că nu-și vor elibera toată aroma.

În magazinul nostru online găsești ceai verde de calitate ridicată și ceai premium, pentru a obține infuzii delicioase. Unele sortimente provin de pe plantații controlate strict biologic și nu conțin arome artificiale.

Îți recomandăm articolele La plic sau vrac? Cum e mai bun ceaiul? și Cum alegi un ceai verde bun, pentru tips&tricks.

Infuzor de calitate scăzută

Fie el metalic sau din hârtie, un infuzor de calitate îndoielnică va afecta gustul ceaiului. Anumite filtre de hârtie pot fi realizate din materiale controversate sau pot avea mirosuri care interferează cu aroma ceaiului.

Alege cele mai bune filtre de ceai și bucură-te de un ceai verde gustos!

Cele mai frecvente greșeli făcute la infuzarea ceaiului verde 4.18/5 (83.64%) 11 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.