Cum se folosesc torturile de ceai Pu Erh

Pu Erh este un sortiment de ceai fermentat, cu un gust puternic și o aromă de pământ. De obicei, frunzele sale sunt presate sub diferite forme, iar această tradiție a apărut pentru a ușura transportul și conservarea.

Din sudul Chinei, în zona Yunnan, frunzele de ceai era culese, prelucrate, ambalate sub formă de cărămizi și transportate în Asia Centrală și Tibet pentru comercializare.

Mai târziu, în secolul al XX-lea, imigranții din Yunnan au început să importe ceai din provincia lor de origine în Hong Kong, iar torturile presate erau, de asemenea, ușor de ambalat și depozitat. Astfel, ceaiul fermenta și trecea printr-un proces de “îmbătrânire” lentă, de ani de zile.

În climatul umed din Hong Kong, torturile de ceai aveau un alt avantaj: datorită suprafaței mai mici a frunzei expuse la aer, procesul de fermentare era mai lent și permitea dezvoltarea unor arome mai complexe. În plus, scădea riscul de apariție a mucegaiului periculos.

Formele cele mai des întâlnite în prezent sunt:

  • Tort. În acest caz, formatul este plat și se aseamănă cu un disc, a cărui greutate poate varia de la 100 g la 5 kg. În mod obișnuit, greutatea unui tort pu erh este de 300-500 g. În magazinul nostru online găsești torturi pu erh de la 100 la 400 g.
  • Cuib. Cunoscută și sub denumirea de Tuo cha, această formă de pu erh se aseamănă cu un mic cuib de pasăre și de obicei cântărește 3g, însă poate ajunge și la o greutate de 3 kg.
  • Cărămidă. Este forma clasică, sub care ceaiul era transportat în trecut, iar greutatea sa este cuprinsă între 100 g și 1 kg.
  • Coajă de citrice. Pentru acest format inedit, frunzele de pu-erh sunt ambalate în coji de citrice (de obicei se folosesc mandarine). Frunzele sunt ambalate în timp ce sunt încă umede, apoi lăsate să se usuce la lumina soarelui. Ulterior, mandarinele sunt puse într-un depozit uscat unde continuă să fermenteze. Rezultă un ceai pu-erh cu o aromă încântătoare de citrice. Cojile uscate de citrice sunt foarte apreciate în medicina tradițională chineză.

Cum folosești torturile de ceai pu-erh

  1. Pregătește o tavă pentru ceai (gong fu chaban) și pune tortul de pu erh pe ea.
  2. Desfă tortul din ambalaj și pune-l cu fața în jos (fața este partea netedă, de obicei cea care are hârtia pe ea).
  3. Folosind instrumentul special, cu vârf ascuțit, fă 3 găuri pe latura tortului, destul de aproape una de cealaltă. Încearcă să găsești locul mai moale. Nu împinge prea tare și ai grijă să nu te înțepi.
  4. După ce ai introdus instrumentul în tort, separă ușor o bucată mică. Ceaiul este gata de preparat! Pentru infuzie poți folosi un gaiwan sau alte recipiente.

Vezi mai jos un video cu acest proces + cum să infuzezi ceaiul pu erh!


Surse: redblossomtea.com, pathofcha.com

Cum se folosesc torturile de ceai Pu Erh 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.