3 recipiente pentru prepararea ceaiului Pu-erh

Ceaiul Pu-erh are o aromă specială, datorită fermentării și învechirii îndelungate, care îi conferă tonuri de pământ, vegetale, florale, fructate sau dulci. Pentru a te bucura de gustul său aparte, este nevoie de o infuzare corespunzătoare. În articolul de astăzi îți povestim, pas cu pas, cum poți prepara ceaiul Pu-erh ca să-i pui în valoare aromele și ce vase poți folosi, indiferent că alegi tort de ceai sau frunze simple.

Pe lângă recipientele în care vei infuza ceaiul Pu-erh, îți recomandăm să pregătești o cană și câte un bol de ceai/ o ceașcă obișnuită per persoană, pentru servire.

De ce este nevoie de această cană “intermediar”? O ceașcă/ un bol pentru ceai are o capacitate mai mică decât a recipientului de infuzare; astfel, dacă torni direct în ceașcă/ bol, restul de ceai va rămâne prea mult timp în ceainic. În plus, dacă servești ceaiul cu mai multe persoane, prin acest procedeu te asiguri că gustul va fi același pentru toți cei care îl vor bea. La infuzarea Pu-erh fiecare secundă contează!

Gaiwan

Gaiwanul, un vas cu capac și farfurioară, are avantajul că nu influențează aroma ceaiului.

  1. Pune în gaiwan aprox. 5 g ceai Pu-erh.
  2. Umple gaiwanul cu apă caldă pentru a „spăla” ceaiul și pune capacul. Clătirea ajută la decomprimarea frunzelor și pregătirea lor de infuzare. Aruncă apa după câteva secunde, ajutându-te de capac pentru a menține frunzele în bol.
  3. Toarnă din nou apă caldă în gaiwan, pune capacul și așteaptă 3 secunde. Toarnă ceaiul în cană și apoi în ceștile de servit.
  4. Repetă infuzarea, adăugând apă caldă.

Citește aici mai multe despre gaiwan și infuzarea ceaiului în acest vas.

Ceainic de lut Yixing

Acest tip de ceainic păstrează foarte bine căldura și intensifică gustul ceaiului, fiind o alegere bună pentru pregătirea Pu-erh. În timp, ceainicele de lut Yixing absorb aroma ceaiului care se prepară în ele și de aceea trebuie să folosești un ceainic doar pentru un singur tip de ceai.

  1. Începe prin a clăti recipientele cu apă caldă. Toarnă deasupra lor apa, rotește-le și apoi arunc-o.
  2. Pune 3-4 g ceai Pu-erh în ceainic și toarnă puțină apă deasupra, doar cât să acoperi frunzele. Clătește pentru 2-3 secunde și scurge apa.
  3. Umple ceainicul cu apă fierbinte (90°C), pune capacul și toarnă puțină apă deasupra.
  4. După 10-20 secunde, capacul ar trebui să se usuce, iar ceaiul poate fi servit.

Ceaiul Pu-erh poate fi infuzat de mai multe ori; pentru fiecare infuzie, adaugă 5-10 secunde la timpul de infuzare.

Dacă vrei să descoperi și alte lucruri despre ceainicele Yixing, te invităm să răsfoiești acest ghid de utilizare.

O cană

Chiar dacă nu ai gaiwan sau un ceainic Yixing, poți savura un Pu-erh preparat într-un recipient simplu – o cană, un pahar ori într-un ceainic de porțelan sau sticlă, alături de un infuzor.

Optează pentru un infuzor suficient de mare, cât să permită deschiderea în voie a frunzelor de ceai. Evită infuzoarele mici, sub formă de bilă, deoarece vor “sufoca” aroma.

  • Folosește 4 g de ceai la 350 ml de apă (90°C) pentru a obține 3-5 infuzii succesive.
  • Toarnă puțină apă peste frunzele de Pu-erh ca să le clătești, iar apoi aruncă apa.
  • Toarnă din nou apă caldă și lasă frunzele la infuzat pentru 2-3 minute, ajustând în funcție de tăria gustului și de propriile preferințe.

Despre ceaiul Pu-erh poți afla mai multe informații interesante din articolele de aici.


Surse: shizen.us, puerhtea.eu/en, teasenz.com, senchateabar.com

3 recipiente pentru prepararea ceaiului Pu-erh 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.