Earl Grey – când ceaiul negru întâlnește bergamota

În articolul de astăzi explorăm un nou sortiment de ceai, foarte popular mai ales în Marea Britanie. Ai auzit probabil de el și l-ai descoperit atât în magazinele de ceaiuri, cât și pe rafturile supermarketurilor. Este vorba de Earl Grey.

Ce este Earl Grey

Earl Grey face parte din categoria ceaiurilor aromatizate, fiind unul dintre cele mai cunoscute astfel de sortimente. În cazul ceaiurilor aromatizate, frunzele de ceai (negru, alb, verde, oolong) sunt parfumate sau amestecate cu fructe, flori, condimente sau uleiuri, apoi se adaugă arome naturale sau artificiale. În cazul Earl Grey, acest mix este reprezentat de ceai negru + portocală bergamotă.

Foto: adelightfulhome.com
Foto: adelightfulhome.com

Ce este bergamota

Portocala bergamotă este un soi de citrice aflat undeva la intersecția dintre portocală și lămâie, dar care include și caracteristici de grepfrut și lime. Se pare că aceasta este un hibrid între portocala amară de Sevilia, din zona mediteraneană, și o lămâie mai dulce originară din Africa de Sud-Est. Sucul bergamotei este mai puțin acru decât cel al lămâiei, dar mai amar decât al unui grepfrut. 80% din cantitatea totală de bergamotă este cultivată în Calabria, o regiune din sudul Italiei, urmată de Franța și Turcia.

Ceaiul de bergamotă se obține, deci, prin combinația de ceai negru Earl Grey cu bergamotă, fie sub formă de extract din fruct, fie ca aromă. Există atât varianta naturală, cât și cea sintetică de aromatizare a ceaiului Earl Grey. Bergamota sintetică are avantajul unei arome consistente, stabile. Nu conține citrice propriu-zise, astfel că poate fi consumată și de cei cu alergii la această categorie de fructe. Aroma naturală de bergamotă diferă foarte mult în funcție de locul unde a fost cultivată și de procesul de prelucrare.

Povestea ceaiului Earl Grey

Deși Earl Grey a fost popularizat de către englezi, el nu este o “invenție” a acestora, ci provine din China, la fel ca și celelalte ceaiuri aromatizate. Maeștrii chinezi încercau tot felul de mixuri pentru a obține ceaiuri mai exotice și a cuceri astfel lumea comerțului internațional.

Foto: masalaeatsmiami.com
Foto: masalaeatsmiami.com

Numele ceaiului provine de la Charles Grey (1764-1845), un aristocrat englez, ales în Parlamentul Britanic la vârsta de 22 de ani. A moștenit titlul de Earl după moartea tatălui său, în 1807, când a devenit membru în Camera Lorzilor, iar apoi a fost prim ministru al Marii Britanii în perioada 1830-1834.

Se pare că un maestru chinez a preparat prima dată un amestec Earl Grey în cinstea acestuia, aromatizând ceaiul negru cu bergamotă. Amestecul i-a plăcut foarte mult și soției lui Earl Grey, care a solicitat comercianților de ceai din Londra să-l recreeze. De aici a apărut și o variațiune de Earl Grey, Lady Grey, care conține și albăstrele. Alte sortimente la fel de apreciate sunt Russian Earl Grey – Earl Grey cu bucățele de citrice, Earl Green – care folosește ceai verde în loc de negru sau Red Earl Grey – rooibos cu bergamotă.

Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

Cum se obține ceaiul Earl Grey

Ceaiul este aromatizat sau parfumat la finalul procesului de prelucrare a frunzelor de ceai, de obicei după ce acestea s-au uscat. Gradul de aromatizare al ceaiului depinde de producătorul de ceai, iar gustul și mirosul variază în funcție de tipul de ceai negru folosit (de Ceylon, Indian, amestecuri etc.), de tipul de bergamotă și de cantitatea folosită.

Cum se servește ceaiul Earl Grey

În funcție de preferințe, îl poți servi simplu sau cu lapte. O altă variantă este să adaugi miere sau zahăr și o felie de lămâie, care accentuează gustul de bergamotă al băuturii. Alături de Earl Grey îți recomandăm o gustare dulce – biscuiți sau brioșe pufoase.

Foto: dulcedough.com

Rețete cu Earl Grey ceai

Dacă vrei să te bucuri de un ceai de bergamotă, în magazinul nostru online găsești ceai Earl Grey natural, dar și Earl Grey „with a twist”: Earl Grey Cream este o alegere excelentă pentru iubitorii de ceaiuri negre florale și fructate. Pe lângă clasica aromă de citrice, în acest sortiment vei descoperi un parfum de muguri de trandafiri, ambele contribuind la o băutură cu gust cremos, desăvârșit.

Te așteptăm și cu alte sortimente de ceaiuri englezești delicioase!

Earl Grey – când ceaiul negru întâlnește bergamota 4.29/5 (85.71%) 28 votes

Un răspuns la „Earl Grey – când ceaiul negru întâlnește bergamota”

  1. E unul dintre cele mai cunoscute si totusi nu am auzit de el, sau asa cred. Stiu ca am citit acum ceva timp un articol despre un anume sortiment de ceai, probabil ca era vorba de acesta pentru ca nu imi suna chiar atat de strain. Este si foarte sanatos ceaiul negru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.