Ghidul ceaiurilor de plante

Despre ceaiurile de plante se spune adesea că sunt fade, lipsite de gust, aromă și personalitate. Probabil că această impresie provine și din amintirile copilăriei multora dintre noi, când, fiind bolnavi, bunica ne pregătea ceaiuri din plante medicinale, cu un gust amar sau cel puțin dezagreabil. Totuși, dacă explorezi puțin acest univers, vei descoperi și infuzii de plante care te vor surprinde plăcut prin miros și savoare, în special blendurile care includ de asemenea fructe, flori și mirodenii.

Foto: motherearthliving.com
Foto: motherearthliving.com

Povestea ceaiurilor de plante este una foarte veche, primele mențiuni despre utilizarea unor astfel de infuzii fiind regăsite în textele Ayurvedice din India, de acum 5000 de ani. Printre altele, acestea prezentau plante și rețete de ceaiuri pentru a meține starea de sănătate a organismului și a lupta împotriva diferitelor boli. Infuziile de plante sunt nelipsite din fiecare epocă istorică, iar proprietățile lor curative s-au transmis din generație în generație, de multe ori prin intermediul folclorului și al culturii nescrise, tradiționale.

Ceai… sau nu?

Ceaiurile de plante nu sunt “ceaiuri” în sensul strict al acestui termen, care definește infuzia obținută din planta ceaiului, Camellia Sinesis. Totuși, în limba română, cuvântul “tizană” (care înseamnă tocmai infuzie de plante) nu este prea folosit, așa că se preferă termenul “ceai” chiar și pentru infuziile realizate din plante obișnuite.

Preparare

La prepararea infuziilor se pot folosi diferite părți ale unei plante: flori, frunze, boboci, rădăcină, tulpină etc. Dacă ai posibilitatea, alege varianta cea mai proaspătă, adică frunze de mentă, flori de mușețel, de tei etc. în loc de sortimentele la plic, care de multe ori sunt sub formă de praf.

Timpul de infuzare este mai ridicat decât în cazul ceaiurilor “clasice”, majoritatea având nevoie de circa 8-10 minute la temperatură de 100° C sau chiar mai mult, pentru a-și lăsa aromele în apa caldă. Nu uita să acoperi cana sau recipientul în care pregătești infuzia, astfel încât să te bucuri de toate propritățile plantelor respective.

7 avantaje ale ceaiurilor din plante

  1. Au proprietăți terapeutice și conțin vitamine, antioxidanți și nutrienți.
  2. Există într-o varietate de sortimente, pe care le poți încerca simple sau în combinații inedite.
  3. Le poți savura în orice anotimp, calde sau reci.
  4. Sunt bune pentru digestie, având un gust ușor.
  5. Nu conțin cofeină (cu excepția Yerba Mate).
  6. Unele ceaiuri de plante au un efect energizant, în timp ce altele sunt relaxante și calmante, deci poți alege o infuzie pentru ceea ce ai nevoie la momentul respectiv.
  7. Au un conținut caloric extrem de redus, deci nu trebuie să-ți faci griji pentru siluetă.
Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

Cel mai des întâlnite ceaiuri de plante

  • Mușețel – relaxare, digestie, somn
  • Tei – somn
  • Mentă – digestie, înviorare
  • Ghimbir – digestie, energizare, combate greața sau răceala
  • Gălbenele – imunitate, ameliorează afecțiunile gastro-intestinale
  • Roiniță – somn, destindere
  • Măceșe – imunitate, elimină oboseala
  • Hibiscus – tonifiant, antifebril
  • Yerba Mate – energizare, întărirea imunității
  • Lavandă – relaxare, somn

Bucură-te de beneficiile și aroma ceaiurilor de plante din magazinul online d’Oro Tea!

Găsești aici mai multe mixuri delicioase: www.doro-tea.ro/ceaiuri/ceai-plante.

Ah, v-am zis și că unele ceaiuri de plante pot fi folosite în rețete inedite, cum ar fi cupcakes? 🙂

Surse: www.thedailytea.com, www.vintageamanda.com, www.thewhistlingkettle.com 

Ghidul ceaiurilor de plante
4.9 (97.14%) 7 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *