Kooridashi – cum să prepari ceai rece în stil japonez

Acum că vine sezonul cald, multe persoane preferă ceaiuri reci, cu gheață din belșug, care dau senzația imediată de răcorire.

Am mai povestit despre cum să obții un ceai rece perfect, dar în articolul de azi vrem să povestim despre o metodă japoneză de a infuza la rece ceaiul, numită kooridashi (sau kouridashi). Această metodă presupune pur și simplu infuzarea frunzelor de ceai folosind cuburi de gheață, lăsate să se topească încet.

Foto: directory.morihata.com

De ce infuzia la gheață?

Infuzând frunzele de ceai în apă caldă, este extras un procent mai mare de tanini, catechine și alți compuși, astfel că poate rezulta o băutură astringentă. De aceea, în cazul ceaiurilor japoneze, în mod obișnuit se recomandă infuzarea la o temperatură mai joasă, în comparație cu alte varietăți de ceaiuri.

Când ceaiul se infuzează în apă rece sau cuburi de gheață, pentru o perioadă lungă de timp, va rezulta o băutură ușor dulce, mai puțin amară și răcoritoare.

Un ceai foarte potrivit pentru kooridashi este Gyokuro, deoarece are un puternic caracter umami și note de aromă marină.

Cum se prepară ceaiul rece kooridashi

Iată pașii de urmat pentru a pregăti un ceai rece după metoda kooridashi:

  1. Toarnă apa (de preferat, apă filtrată) în recipientul pentru cuburi de gheață și dă-l la congelator. Cantitatea de apă este cantitatea de ceai pe care vrei să o obții. Ai grijă ce alimente ții în congelator atunci, pentru ca frunzele să nu prindă mirosurile din jur.
  2. Pune frunzele de ceai într-un bol sau o cană. Recomandarea este de 1g de frunze de ceai la 30 ml de apă. De exemplu, dacă vrei să prepari 300 ml ceai, folosești 10 g de frunze.
  3. Când cuburile de gheață sunt gata, pune-le peste frunzele de ceai și lasă-le să se topească. În funcție de temperatura ambientală, acest proces poate dura și 3 ore.
  4. Strecoară lichidul pentru a separa frunzele și savurează ceaiul rece! *Băutura s-ar putea să aibă un aspect mai tulbure decât cea preparată prin metoda obișnuită, dar este normal.

Nu există un mod corect sau greșit de a pregăti ceaiul rece. Îți recomandăm să testezi diferite variante și să o alegi pe cea care îți place mai mult!


Surse: paperandtea.com/blogs, directory.morihata.com

Kooridashi – cum să prepari ceai rece în stil japonez 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.