Îţi aminteşti infuziile de plante din grădina bunicii, băute ca leac pentru a combate vreo indigestie, o răceală rebelă sau ca să ai un somn lin? Probabil că muşeţelul era des prezent printre acele ceaiuri, iar gustul său subtil, dulceag şi catifelat te duce şi acum cu gândul la copilărie. Astăzi ne-am gândit să ne bucurăm de aroma sa specială într-o manieră inedită: un desert delicios, având ceaiul de muşeţel ca ingredient.
Chiar dacă nu este ceai în adevăratul sens al cuvântului, deoarece nu conţine frunze de Camellia sinensis, muşeţelul poate fi folosit cu succes la prepararea unor prăjiturele savuroase şi elegante, cum ar fi cupcakes. Combinat cu vanilie, el îşi va etala delicat parfumul, bine pus în evidenţă şi de untul cremos. Hai să vedem care sunt ingredientele pentru reţeta de cupcakes cu vanilie şi muşeţel şi să trecem la treabă!
Ai observat probabil că pe ambalajele ceaiurilor verzi este menţionată o temperatură de infuzare mai mică de 100º C, ceea ce înseamnă că apa folosită nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere. Te-ai întrebat de ce este importantă această regulă? Iată 3 motive pentru care este bine să infuzăm ceaiul verde la temperatură mai scăzută:
1. Pentru a simţi umami, cel de-al cincilea gust
După sărat, dulce, acru şi amar, umami („savuros”, în japoneză) reprezintă un gust descoperit relativ recent, caracteristic alimentelor ce conţin o cantitate ridicată de glutamat, printre care parmezanul, roşiile, extractul de drojdie, sosul de soia, crustaceele, unele produsele din carne conservată, dar şi ceaiul verde. Umami este mai uşor de simţit atunci când temperatura preparatului este mai scăzută, motiv pentru care japonezii, maeştrii ceaiului verde, preferă să folosească la infuzie o apă chiar la 60º C, de exemplu în cazul sortimentului Gyokuro.
2. Pentru a preveni gustul amar
Ceaiul verde conţine cafeină, iar nivelul acesteia creşte dacă plantaţia a fost fertilizată în abundenţă cu azot, o practică tot mai des întâlnită în culturile de ceai. În acest caz, la peste 80º C gustul ceaiului rezultat va fi mai amar şi de aceea se recomandă folosirea unei ape de infuzare sub temperatura de fierbere. Totuşi, când vine vorba de ceaiurile verzi organice, cultivate fără îngrăşăminte sintetice, gustul lor nu se va deteriora chiar dacă sunt infuzate la 100º C. Dincolo de acestea, prin infuzarea la temperatură scăzută sunt mai activi polifenolii, substanţe cu efecte pozitive asupra organismului.
3. Pentru a menţine prospeţimea frunzelor de ceai
Infuzate într-o apă cu temperatura scăzută, frunzele de ceai verde îşi păstrează mai bine prospeţimea. O alternativă pentru a beneficia de proprietăţile frunzelor chiar şi la o temperatură ridicată ar fi să reducem timpul de infuzare şi să lăsăm frunzele timp de 10 secunde în apă la 100º C, în loc de 1 minut la 60-80º C.
Un vârtej de aluat fin, aranjat în straturi subţiri umplute cu mere, nuci, brânză, dovleac sau alte bunătăţi, ştrudelul a cucerit Europa prin versatilitate şi gustul său savuros. În germana veche, „ştrudel” însemna tocmai „vârtej”, denumire care vine de la silueta sinuoasă a desertului. Cea mai veche reţetă de ştrudel datează din secolul al XVII-lea şi are origini vieneze.
Ştrudelul aburind, umplut din belşug cu mere dulci, care se topesc în gură, alături de stafide şi un praf misterios de scorţişoară, se potriveşte perfect cu serile de iarnă, ca antidot pentru ger.
Ţi-am făcut poftă? În acest caz, te invităm să încerci o delicatesă lichidă care împrumută din aroma apetisantului desert, inspirată de Nussstrudel: ceaiul verde „Ştrudel cu nuci”. Conţine trei sortimente de frunze de ceai – Chun Mee, Wu Lu şi Sencha, nuci, dar şi alte câteva ingrediente inedite: coji de portocală, chipsuri de cocos şi flori de şofrănel.
Gustul crocant al nucilor este scos în evidenţă de combinaţia de ceaiuri verzi şi completat de dulceaţa exotică a cocosului. Infuzia are o culoare galben-auriu şi răspândeşte un parfum delicios, care îi va încânta chiar şi pe cei sceptici în ceea ce priveşte ceaiul. Desigur, băutura poate fi alăturată unui ştrudel sau unor biscuiţi dulci, pentru un răsfăţ maxim.
Câteva lucruri interesante despre Chun Mee: se traduce prin „sprâncene preţioase”, denumire care provine de la forma frunzelor acestui sortiment de ceai verde chinezesc. Frunzele sunt culese manual şi procesate imediat pentru a preveni procesul de oxidare. În urma rulării, ele capătă aspectul specific de sprâncene şi o tentă uşor cenuşie. Iniţial, acest ceai se producea doar în provincia chineză Jiangxi, dar în prezent se cultivă şi în numeroase alte zone. Chun Mee este o varietate mai acidă şi mai puţin dulce decât alte tipuri de ceai verde, având o aromă intensă.
Crăciunul bate la uşă, aşa că ultimele zile au fost pline la d’Oro Tea, căci am pregătit şi livrat colete cu ceaiuri aromate, pentru a fi dăruite şi savurate cu drag. Noi credem că ceaiul şi accesoriile care-l însoţesc sunt cadoul perfect indiferent dacă le oferi de Crăciun, de ziua numelui, la o aniversare, de Mărţişor sau într-o zi obişnuită, fără nicio ocazie specială.
Dacă nu eşti convins încă, uite 10 motive pentru a face cadou un ceai bun:
1. Provoacă la explorare şi descoperirea de noi gusturi. Oferind un ceai de calitate, poţi trezi în cel care îl primeşte curiozitatea de a încerca ceva diferit de variantele consumate în mod obişnuit. Multe persoane nu acordă prea mare atenţie ceaiului pe care îl beau, ci se mulţumesc doar cu sortimentele la plic, cumpărate la întâmplare.
2. Îl poţi personaliza în funcţie de pasiunile destinatarului. Dacă cel pentru care cumperi ceaiul este înnebunit după scorţişoară, alege un sortiment care să conţină din belşug acest condiment, cum ar fi Răsărit Tropical, Punch de Scorţişoară, sau Ştrudel cu Mere. În cazul în care iubeşte călătoriile, invită-l în India cu Masala Chai sau în Anglia la Ceaiul Earl Grey. Pentru cei îndrăzneţi, un ceai verde un Milky Oolong aromat este alegerea ideală. Şi exemplele pot continua.
3. Este accesibil. Îl găseşti în multe locuri, atât pe rafturile ceainăriilor, cât şi în magazinele online Chiar dacă ai un buget mai mic, sigur vei găsi o variantă pe măsură, care să-l încânte pe destinatar.
Nu se putea ca o băutură atât de populară şi iubită cum e ceaiul să nu aibă o zi dedicată. Aşadar, pe 15 decembrie sărbătorim Ziua Internaţională a Ceaiului şi ne bucurăm de licoarea care ne încălzeşte dimineţile, face mai frumoase conversaţiile cu cei dragi şi ne acompaniază momentele plăcute de lectură. Te-ai întrebat însă vreodată ce se ascunde dincolo de frunzele de ceai şi care este drumul parcurs de acestea până să ajungă la tine în ceaşcă?
Ziua Internaţională a Ceaiului a fost celebrată prima dată în anul 2005, la iniţiativa unui grup de lucrători din industria ceaiului din India. Ideea din spatele acestui gest a fost de a atrage atenţia cu privire la condiţiile de lucru ale muncitorilor din domeniu şi asupra dificultăţilor cu care ei se confruntă, printre care salariile foarte scăzute.
Având în vedere că această industrie a căpătat amploare, există riscul ca ceaiul să-şi piardă din farmecul tradiţiilor şi din calitate, devenind un banal bun de larg consum, produs în condiţii nefavorabile pentru oameni şi mediu. O serie de producători, ONG-uri şi companii de ceaiuri şi-au unit eforturile pentru ca industria să fie mai sustenabilă şi pentru a încuraja comerţul echitabil (Fair Trade). Continuă lectura „15 decembrie, Ziua Internaţională a Ceaiului”
15 decembrie, Ziua Internaţională a Ceaiului5.00/5 (100.00%) 2 votes
Se apropie perioada sărbătorilor, aşa că ne-am gândit să-ţi prezentăm o idee de transformare a unei ceşti de ceai într-un cadou creativ şi elegant, numai bun de oferit cuiva drag: olumânare parfumată!
Ai nevoie doar de câteva materiale pe care le găseşti cu uşurinţă, plus o picătură de răbdare, iar rezultatul va fi unul de efect. Să-ncepem!
Să fie alb, negru, verde sau roşu? Indiferent de ceaiul preferat, sigur vei găsi o culoare pe placul tău în noua colecţie de iarnă d’Oro Tea! Aşteptăm cu entuziasm atmosfera de poveste a sărbătorilor, aşa că am început deja să facem provizii de ceaiuri, ceainice şi căni jucăuşe. Te invităm cu drag să le descoperi mai jos şi în magazinul nostru online!
Pentru pasionaţii de ceai alb am adus un sortiment simplu, dar foarte aromat, deşi nu conţine fructe sau condimente adaugate. Este vorba de ceaiul alb Mao Feng, cultivat pe plantaţiile din provincia chineză Zhejiang şi obţinut din frunze tinere şi muguri. Se prepară extrem de uşor şi e gata în doar 3 minute.
Chiar dacă primăvara e departe, ceaiul verde Milky Oolong te va încânta cu delicateţea sa când temperaturile coboară ameninţător. Frunzele semifermentate de ceai sunt rulate şi învăluite în aburi calzi de lapte, astfel că mirosul rămâne impregnat în mod natural în micile perluţe. O experienţă încântătoare pentru papile! Descoperă mai multe despre universul ceaiului Oolong în acest articol. Continuă lectura „Tea trends: ce culori se poartă iarna aceasta? Vezi noua colecţie d’Oro Tea!”
Tea trends: ce culori se poartă iarna aceasta? Vezi noua colecţie d’Oro Tea!5.00/5 (100.00%) 6 votes
Ce sentimente îți trezește toamna? Te simți melancolic, te indispune vremea ploioasă sau te bucuri de frunzele colorate care împodobesc peisajele și de fructele parfumate de sezon?
Indiferent de relația ta cu toamna, îți recomandăm să încerci rețeta următoare și să savurezi gustul parfumat al unui ceai care completează perfect serile tot mai răcoroase. Infuzia împrumută din nuanțele aurii, cafenii și roșcate ale anotimpului, așa că vei avea impresia că toamna a poposit cu totul în cana ta.
E gata cât ai clipi! Trebuie doar să prepari ceaiul și să-l amesteci cu restul ingredientele. Băutura merge de minune servită într-o cană Iznik Hyacinth. A se bea în compania prietenilor, la un boardgame, în timp ce picăturile de ploaie se iau la întrecere pe geam.
Infuzează ceaiul conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi adaugă sucul de mere, cel de merișoare, îndulcitorul și condimentele. Amestecă bine până când zahărul sau mierea s-a dizolvat şi bucură-te de el!
Sursa: https://blog.espemporium.com
O rețetă simplă de ceai tomnatic5.00/5 (100.00%) 4 votes
La prima vedere, ceaiul şi dovleacul nu prea au multe în comun, în afara faptului că se potrivesc foarte bine cu atmosfera de toamnă. Pentru că ne place să încercăm combinaţii inedite, iar Halloween-ul e aproape, astăzi vom face un pic de magie asupra dovleacului şi-l vom împrieteni cu băutura noastră preferată, ceaiul. Rezultatul? Chai latte cu dovleac, o delicatesă cremoasă, aromată, care ne încântă ochii, papilele şi sufletul şi alungă toate spiritele rele.
Dincolo de gustul minunat şi culoarea voioasă, dovleacul vine cu beneficii pentru sănătate, mai ales că toamna alergiile şi răcelile îşi cam fac de cap. Este bogat în minerale, vitamine, antioxidanţi şi, mai ales, betacaroten, care fortifică sistemul imunitar şi luptă împotriva bolilor cardiovasculare.
Aşadar, costumat sau nu de Halloween, te invităm să încerci o bunătate de chai latte cu dovleac, reţetă care se prepară în 10 minute şi se savurează îndelung.
Nu avem de gând să ţinem o prelegere despre diete şi slăbit, însă pentru cei interesaţi de un stil de viaţă sănătos, ne-am gândit că ar fi interesant să abordăm şi subiectul caloriilor din ceai.
Majoritatea dintre noi nu ne gândim la calorii în momentele în care ne savurăm ceaiul cald şi ne bucurăm de aroma sa de fructe, de gustul picant sau de mirosul plăcut al condimentelor din el. Şi nici nu ar trebui să ne facem griji: o ceaşcă de ceai negru, de circa 250 ml, conţine doar 2,4 calorii, adică foarte puţin din cele 2000 de calorii recomandate zilnic pentru un adult. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul infuziilor de plante.
Lucrurile se schimbă dacă obişnuim să ne bem ceaiul îndulcit. O linguriţă de zahăr alb rafinat, adică 4 grame, are aproximativ 15 calorii, în timp ce un pliculeţ de zahăr de 3 grame, ca cel servit în restaurante sau cafenele, conţine circa 11 calorii. Partea proastă e că aceste calorii sunt „goale”, adică nu aduc minerale sau vitamine, deci practic ne suplimentăm raţia de calorii fără a aduce valoare pentru sănătate.