Ceaiul şi somnul

Fiind mari iubitori de ceai, ne place să-l savurăm oricând pe durata zilei, indiferent de oră. Începem dimineaţa cu un ceai energizant, luăm o pauză de la lucru pentru un rooibos delicios, beam alături de prieteni un ceai cu gheaţă răcoritor şi ne încheiem seara cu o infuzie şi o carte alături. Totuşi, dacă ne pregătim de somn, e bine să bem ceai? Vom mai putea dormi?

Ceaiurile conţin cafeină, despre care se ştie că stimulează şi energizează organismul. Consumul de produse ce includ cafeină, înainte de a merge la culcare, poate afecta odihna, cauzând insomnii. Aşadar, se recomandă evitarea acestei substanţe cu 4-6 ore înainte de somn, altfel rişti să resimţi o stare de agitaţie şi să nu poţi adormi.

Foto: mijntuin.org

Deşi la fel de eficient ca mult-îndrăgita cafea când vine vorba de stimularea energiei pe durata zilei, ceaiul are un impact mai redus asupra somnului, în comparaţie cu aceasta, deoarece conţine o cantitate mai mică de cafeină. În plus, unele ceaiuri pot chiar ajuta somnul, datorită concentraţiei ridicate de L-theanină, aminoacid care induce o stare de relaxare şi contribuie la un somn odihnitor. Printre acestea se numără sortimentul japonez Gyokuro. Continuă lectura „Ceaiul şi somnul”

Ceaiul şi somnul 4.14/5 (82.86%) 7 votes

Ce nu trebuie să lipsească din kitul unui iubitor de ceai?

Lung-Ching-ceai

Fiecare pasionat de ceaiuri are tabieturile proprii când vine vorba de savurat această licoare specială. Unii adoră să alăture ceaiul unei cărţi, alţii preferă să-l bea simplu, cu gândurile hai-hui sau sunt deschişi să testeze tot felul de reţete inedite care să încânte papilele.

Totuşi: ce nu trebuie să lipsească din casa unei persoane care iubeşte ceaiurile şi vrea să se bucure de o experienţă completă, un deliciu al simţurilor? Lista de mai jos e subiectivă, însă noi credem că te va ajuta să-ţi îmbogăţeşti pasiunea pentru ceai.

Sortimente delicioase

Desigur, primul lucru este chiar… ceaiul. Pe lângă ceaiurile realizate din mixuri sau infuziile aromate de fructe, încearcă şi câteva sortimente preţioase, de calitate superioară şi cu un gust aparte. Îţi recomandăm, de exemplu, un ceai verde japonez Gyokuro, un ceai Lung Ching, un Pai Mu Tan Silvery Needle, un Pu Erh maturat sau celebrul praf fin Matcha, cu origini japoneze. Savurează gustul lor special, plin de de naturaleţe şi bucură-te de fiecare picătură.

Lung-Ching-ceai
Ceai verde Lung Ching
de la 15 lei / 50g

Un ceainic de sticlă

Ca să poţi admira spectacolul oferit de ceai în timpul infuzării şi să observi etapele prin care frunzele îşi lasă aroma în apa caldă, foloseşte un ceainic de sticlă. Vei bea ceaiul cu mai multă plăcere dacă vei lua parte la crearea sa, descoperind nuanţele ce iau naştere treptat în vasul transparent. Citeşte Ghidul ceainicelor de sticlă pentru a afla mai multe detalii despre avantajele şi întreţinerea acestor obiecte minunate.

ceainic sticla

Cutii pentru depozitarea ceaiului

O soluţie pentru a depozita ermetic ceaiul, astfel încât să nu intre în contact cu aerul sau aburii, o reprezintă cutiile metalice. Estetice şi practice, acestea vor da un aer vesel bucătăriei tale şi vor păstra frunzele în siguranţă. Foloseşte cutii cu fereastră ca să nimereşti din prima sortimentul căutat şi alege-le în culoarea preferată.

Un set de ceai ca la carte

Pentru momentele în care eşti singur şi vrei să te răsfeţi sau când îţi doreşti să împarţi un ceai bun cu prietenii, un set format din ceainic + una sau mai multe căni constituie un element de efect. Fie că optezi pentru un set de tipul „Tea for one” ori pentru unul „de grup”, te vei simţi ca la o adevărată ceainărie.

O cană „to go”

Ceaiul îţi înviorează dimineţile chiar şi când sunt pline cu task-uri şi proiecte la job, de nu-ţi mai vezi capul de atâta lucru. Indiferent de anotimp sau stare de spirit, ia cu tine băutura preferată într-o cană cu capac, gata să facă faţă celor mai aprige termene limită! Ceaiul va fi transportat în siguranţă, păstrându-şi căldura şi parfumul și îți va fi mereu alături!

Dar tu? Care sunt lucrurile preferate din kitul tău de pasionat de ceaiuri?

Ce nu trebuie să lipsească din kitul unui iubitor de ceai? 4.88/5 (97.50%) 8 votes

Reţetă: Ceai rece cu portocale şi vanilie

Suntem nerăbdători să întâmpinăm sezonul cald, aşa că am pregătit o reţetă simplă de ceai rece cu portocale şi vanilie, care îmbină aromele iernii şi prospeţimea primăverii.

Foto: lafaza.com
Foto: lafaza.com

Vanilia ocupă un loc important în familia mirodeniilor, gustul său delicat fiind perfect pentru a aromatiza deserturi şi băuturi din cele mai variate. Lungi şi subţiri, păstăile de vanilie sunt fructele unei orhidee ce creşte în zonele tropicale. În interior, acestea închid bobiţele parfumate de vanilie.

Nu toate tipurile de vanilie au acelaşi miros, fiecare dobândind note suplimentare în funcţie de locul de provenienţă. Cel mai des întâlnită este vanilia de Bourbon, originară din Madagascar, cu o aromă intensă. Vanilia din Indonezia are un parfum uşor afumat, cea din Tahiti se remarcă prin accente florale subtile, în timp ce Mexicul oferă o vanilie cu arome fructate.

Alături de un ceai negru şi de portocale dulci-acrişoare, vanilia face o echipă minunată, lucru de care te vei convinge când vei încerca această reţetă de ceai rece.

Foto: bestfriendsforfrosting.com
Foto: bestfriendsforfrosting.com

Ingrediente Continuă lectura „Reţetă: Ceai rece cu portocale şi vanilie”

Reţetă: Ceai rece cu portocale şi vanilie 5.00/5 (100.00%) 6 votes

Africa şi culturile de ceai

Deşi relativ nou intrată în familia ceaiurilor, neavând o tradiţie îndelungată în acest domeniu, Africa se află în topul producătorilor mondiali de ceai alături de China, Sri Lanka şi India. Continentul negru oferă un cadru natural potrivit pentru culturile de ceai, datorită solurilor fertile şi habitatelor cu o biodiversitate bogată. O mare parte din plantaţiile de ceai se află lângă Ecuator, unde clima constantă asigură o calitate ridicată a producţiei pe toată durata anului.

În prezent, Africa produce aproape 500.000 de tone de ceai anual, cultivat mai ales în Kenya, Malawi, Tanzania, Rwanda, Uganda, Africa de Sud şi Zimbabwe. Plantaţii mai mici de ceai s-au dezvoltat şi în Burundi, Cameroon, Etiopia, Mozambic, Zambia etc.

Foto: lilinhaangel.com
Foto: lilinhaangel.com

KENYA

Cel mai mare producător de ceai din Africa este Kenya. Aici, povestea ceaiurilor a început în secolul XX, mai exact în anul 1903, când un colonist european a plantat ceai pe un teren din districtul Kiambu. La acea vreme, Kenya se afla sub dominaţia Marii Britanii, astfel că o perioadă de timp ceaiurile africane erau produse şi comercializate de britanici, situaţie care a durat până în aniii 1960, când statul kenyan şi-a câştigat independenţa în faţa englezilor. Continuă lectura „Africa şi culturile de ceai”

Africa şi culturile de ceai 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Cheesecake-mărţişor şi două ceaiuri asortate

Luna martie şi-a făcut simţită prezenţa, aşa că ne-am gândit să alăturăm ceaiului un cheesecake în alb şi roşu, în ton cu nuanţele Mărţişorului. Pentru a obţine roşul am folosit căpşuni dulci, iar rezultatul este o prăjitură uşoară şi delicioasă, perfectă de întâmpinat primăvara! În plus, se prepară foarte simplu, nu ai nevoie nici măcar de cuptor.

cheesecake martisor
Foto: cakecrumbsbeachsand.com

Avem şi două recomandări de ceaiuri care se potrivesc la fix cu acest cheesecake-mărţişor:

  • Ceai verde Grădina Dragonuluiun mix de ceai verde Gunpowder şi ceai alb Mao Feng, alături de un trio parfumat: căpşune, zmeură şi afine. Rafinat şi seducător, acest ceai fără arome artificiale te va cuceri cu siguranţă.
  • Ceai de fructe Căpşune Guava – iubitorii infuziilor de fructe se vor bucura să regăsească gustul căpşunelor în compania unor ingrediente exotice, cum ar fi papaya, ananas, guava şi vanilie. Este o băutură revigorantă, ce se poate servi atât caldă, cât şi rece, cu gheaţă.

Acum că am ales ceaiul, să trecem la pregătit cheesecake-ul!

Ingrediente Continuă lectura „Cheesecake-mărţişor şi două ceaiuri asortate”

Cheesecake-mărţişor şi două ceaiuri asortate 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Milky Chai, perechea perfectă a laptelui

Una din plăcerile mele atunci când beau ceai negru este să torn încet laptele şi să admir cum acesta se face comod în lichidul cafeniu-roşcat, iar băutura îşi schimbă încet-încet culoarea. Nuanţa nou creată, caldă şi dulce, ar face invidios chiar şi un caramel veritabil. Şi ce alegere mai bună pentru un astfel de joc al contrastelor dacă nu Milky Chai?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMirosul atrăgător care iese din punguţa de Milky Chai dansează exotic în aer, cu o eleganţă discretă, dar încântătoare. O linguriţă şi jumătate de frunze mărunţite de ceai negru, cu ghimbir, scorţişoară şi cardamom, a aterizat într-un filtru de ceai, apoi acesta a fost scufundat în apă fierbinte şi lăsat să se infuzeze cam 3-4 minute.

Am pregătit între timp şi o companie pe măsură pentru ceai: un salam de biscuiţi cu unt de cocos, stafide şi nuci, pentru ca răsfăţul să fie complet. Mi se pare că gustul proaspăt al cocosului se împacă de minune cu ceaiul negru, iar pe mine această combinaţie mă face să visez la călătorii pe tărâmuri îndepărtate, la culturi şi obiceiuri extravagante, la culori îndrăzneţe şi mâncăruri curioase. Continuă lectura „Milky Chai, perechea perfectă a laptelui”

Milky Chai, perechea perfectă a laptelui 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Ghidul ceainicelor de sticlă

Delicate şi elegante, ceainicele de sticlă reprezintă o investiţie inspirată pentru un teaholic. Deşi se spune că sunt fragile, ceainicele de sticlă nu se degradează în contact cu aerul sau apa şi rezistă foarte bine în timp dacă sunt îngrijite cu atenţie. Îţi prezentăm un mic ghid cu avantajele şi modul de întreţinere al acestor obiecte atât de apreciate de iubitorii de ceai.

De ce sa alegi un ceainic de sticlă?

1. Principalul avantaj al unui ceainic de sticlă este transparenţa, care îţi permite să admiri infuzarea frunzelor de ceai „live” şi să vezi cum acestea se desfac uşor, impregnând apa caldă cu nuanţe şi arome fascinante. Acest proces este extrem de relaxant şi poate fi considerat chiar un fel de meditaţie, deoarece te captivează şi îţi solicită întreaga atenţie. Vei aprecia mai mult ceaiul, iar cu timpul îţi vei da seama când este gata de băut doar privind frunzele infuzându-se. Nu doar ceaiurile care înfloresc sunt plăcut de urmărit într-un ceainic transparent, ci orice fel de ceai, fie el verde, negru, alb etc.

ceainice de sticla

2. Este un obiect de decor estetic şi uşor de integrat indiferent de spaţiu. Sofisticat, dar şi versatil, un ceainic de sticlă se va potrivi foarte bine cu orice set de ceai pe care îl ai deja şi va decora cu distincţie dulapul unde este depozitat sau masa pe care îl aşezi când prepari ceaiul.

Continuă lectura „Ghidul ceainicelor de sticlă”
Ghidul ceainicelor de sticlă 4.67/5 (93.33%) 3 votes

Weekend colorat şi un ceai cu aromă de vanilie

„One of the secrets of a happy life is continuous small treats” – Iris Murdoch

Pentru mine, cel mai bun răsfăţ pentru o dimineaţă leneşă de weekend este (aţi ghicit!) un ceai.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Azi am apelat la „artileria grea” şi mi-am alintat sâmbăta cu ajutorul unui Pu Erh, un ceai cu fermentaţie lentă, care asemenea vinului devine mai bun cu cât este mai vechi. Pu Erh Lămâie şi Vanilie conţine ceai Pu Erh şi ceai negru din China, flori de albăstrele şi bucăţele de lămâie aromatizate cu vanilie.

Am scos cana colorată în galben, în ton cu vremea minunată de afară, am turnat în ea apă fierbinte, apoi am scufundat frunzele de ceai şi le-am lăsat să-şi dezvăluie magia. După doar 3 minute, papilele mele au făcut cunoştinţă cu minunata băutură. Am înveselit ceaiul şi cu feliuţe proaspete de lămâie, pentru a-i accentua nota de citrice. Oricum, vanilia a fost extrem de cuceritoare, învăluind complet ceaiul cu delicateţea ei.

Pentru o delectare completă a simţului olfactiv, am aprins şi o lumânare parfumată, cremoasă, cu miros dulce de cocos şi vanilie, asortată perfect la ceaiul Pu Erh. Secretele acestui sortiment de ceai special le poţi afla din articolul dedicat.

Agenda cochetă pentru visat cu ochii deschişi mi-a trezit poftă de noi explorări, de bucurii care merită puse pe hârtie şi îndeplinite cât de curând. O vizită la un mic muzeu, o seară la Operă, o reţetă interesantă de testat, un alt colţ de Bucureşti care merită descoperit… Cu ceaiul aproape, am pornit la făcut planuri pentru sufleţel, având în minte motoul inspiraţional găsit printre paginile ei:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Weekend colorat şi un ceai cu aromă de vanilie 5.00/5 (100.00%) 2 votes

5 ceaiuri noi fără arome artificiale

La an nou, ceaiuri noi! Am căutat şi am degustat ceaiuri de toate felurile, pentru a-ţi oferi sortimente de calitate, care să-ţi bucure papilele şi să-ţi încânte sufletul de teaholic. Aşadar, îţi prezentăm cu entuziasm noile ceaiuri fără arome artificiale pe care le găseşti în magazinul nostru online începând din aceste zile:

1cv-gradina-dragonuluiCeai verde Grădina Dragonului

Alintă-ţi sufletul cu o simfonie de ceai verde Gunpowder şi ceai alb Mao Feng, armonizată cu un mix aromat de fructe şi flori – căpşune, trandafiri, zmeură, afine şi măr. Acesta este ceaiul Grădina Dragonului, cu un gust care te va purta pe tărâmuri de basm, potrivit pentru oricând simţe nevoia unei pauze de relaxare.

1cr-namibia2Ceai rooibos Farmecul Namibiei

Iubitorii continentului african vor descoperi în această infuzie de rooibos verde un preludiu delicios la peisajul fierbinte al Namibiei, cu gust revitalizant de mango, căpşune şi petale de trandafir. Servit cald sau rece, ceaiul Farmecul Namibiei îţi va trezi pofta de explorat noi arome şi teritorii.————————————————————–

1cf-capsune-guavaCeai fructe Căpşune Guava

O infuzie revigorantă şi dulce ca o prăjitură proaspătă cu fructe. Aşa poate fi descris pe scurt ceaiul Căpşune Guava, care conţine mai multe fructe parfumate, într-o infuzie bogată în vitamine şi minerale, cu note delicate de vanilie. Pe lângă căpşune şi guava, în compoziţia infuziei vei găsi şi alte suprize, precum ananas, papaya sau sfeclă roşie.——————————————————-

1cf-bazar-bunatatiCeai fructe Bazar de Bunătăţi

Dacă ai fost la Istanbul şi eşti fascinat de atmosfera efervescentă din bazaruri, acest ceai de fructe te va încânta cu siguranţă! Infuzia Bazar de Bunătăţi te îmbie cu un amestec ademenitor de rodie, litchi, lămâie, muguri de trandafir şi alte ingrediente alese cu grijă. Poate fi savurată caldă sau rece, sub forma unui ceai gustos cu gheaţă.————————————————————-

1cp-lamaie-verbinaCeai plante Lămâie Verbină

Cu o aciditate scăzută, ceaiul natural de plante Lămâie Verbină este echilibrant şi uşor pentru stomac, astfel că îţi dă o stare de bine pe tot parcursul zilei, indiferent de cât de solicitant este programul tău. Infuzia combină beneficiile plantelor medicinale ca muşeţelul sau verbina cu gustul îmbietor al unor ingrediente exotice (mango, smochine, moringa etc.), învăluite într-o aromă răcoritoare de lămâie.

5 ceaiuri noi fără arome artificiale 4.40/5 (88.00%) 5 votes

Sfaturi pentru a te bucura de ceai la birou

Ceaiul reprezintă o companie extrem de plăcută la birou, unde cât ai clipi, îţi poate aduce aroma confortului de acasă. Mai mult decât atât, este o modalitate plăcută de a te hidrata, oferă o binemeritată pauză de socializare (chiar dacă ceilalţi colegi preferă cafeaua) şi te energizează în după-amiezile în care îţi lipseşte entuziasmul şi productivitatea.

Fujian-Pearl-ceai-alb-doroteaCe faci însă dacă ai o zi foarte ocupată şi nu ai timp să te răsfeţi cu ritualul complet cu care te-ai obişnuit? Îţi prezentăm câteva idei pentru a te bucura de ceaiul tău preferat chiar şi în cazul unui program aglomerat:

  • Inspiră-te din metoda tradiţională de preparare a ceaiului în Rusia: fă-ţi de acasă un ceai foarte concentrat, răceşte-l şi ia-l cu tine la birou. Când vrei să bei un ceai, trebuie doar să-ţi pui în cană puţin din acest concentrat şi să completezi cu apă caldă, în funcţie de cât de tare îţi place să-ţi bei ceaiul. De ce este această variantă mai potrivită decât cea clasică, adică un ceai la termos? Un ceai verde cald păstrat în termos va oxida şi va dobândi un gust astringent, diferit de cel delicat al ceaiului proaspăt pregătit. În schimb, lichidul rece va menţine aroma ceaiului. Îl poţi face chiar şi de seara, dacă dimineaţa ai puţin timp la dispoziţie.

Mod de preparare: Foloseşte circa 2 linguriţe de frunze de ceai la 200 ml de apă fierbinte şi lasă-le la infuzat cel puţin 10 minute. În cazul ceaiurilor oolong sau pu-erh, poţi să aştepţi chiar şi până la 20-30 de minute. Din această cantitate, turnând apoi la birou apă caldă, poţi obţine cam 1 litru de ceai.

  • Ţine aproape un ceainic cu infuzor inclus. Este mai greu de manevrat, însă îţi asigură o cantitate suficientă de ceai pentru a te bucura de el pe toată durata zilei. Poţi încerca un ceai de fructe, care este la fel de delicios atât cald, cât şi rece.
  • Pregăteşte-ţi de acasă “doza” de ceai, folosind filtre. Pliculeţele astfel obţinute le poţi pune într-un recipient de plastic sau într-o punguţă şi sunt gata de folosit oricând ţi-e poftă de un ceai bun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Însoţeşte-ţi ceaiul cu câţiva biscuiţi pe măsură, sub formă de pliculeţe cu ciocolată, şi ziua va fi mai dulce chiar dacă ai de făcut rapoarte şi de terminat multe proiecte. În plus, cu siguranţă vei trezi curiozitatea colegilor.! Poate chiar îl vei convinge să amenajaţi un colţ de ceai la birou. 🙂

Surse: hojotea.com, infographicportal.com

Sfaturi pentru a te bucura de ceai la birou 5.00/5 (100.00%) 5 votes