În căutarea infuzorului de ceai perfect

Probabil că la un moment da te-ai confruntat cu dileme de acest soi: care este cel mai bun infuzor de ceai? Să folosesc un infuzor metalic sau un filtru de hârtie? Care sunt avantajele infuzoarelor de bambus? Sunt infuzoarele de lemn recomandate? Și până la urmă… care este infuzorul perfect pentru ceai?

La ultima întrebare din păcate este greu să îți dăm un răspuns general. În schimb îți putem oferi câteva îndrumări practice în alegerea infuzorului perfect pentru o situație sau alta, pentru un anumit tip de ceai sau un altul și… în final pentru stilul tău de viață. Iată mai jos câteva din cele mai populare infuzoare de ceai, să aflăm împreună ce avantajele și ce dezavantajele au.

Filtrele de hârtie

… probabil cel mai răspândit accesoriu de infuzare. Filtrele sunt mici, ușoare și practice – de aceea le întâlnim peste tot: în restaurante, ceainării sau în bucătăria de la birou. Nu strică să le avem și acasă, căci ele oferă o modalitate simplă de a prepara orice tip de ceai.

Spre deosebire de alte tipuri de infuzoare, filtrele de hârtie sunt de unică folosință. Acest aspect conferă avantajul că izolează complet ceaiurile unele de altele – fiecare ceai fiind preparat într-un filtru nou. Se știe că ceainicele, cănile, infuzoarele și toate ustensilele care intră în contact cu un ceai vor rămâne ușor impregnate cu aroma ceaiului. De aceea este recomandată folosirea unui infuzor diferit pentru fiecare sortiment de ceai avut în casă. Pe măsură ce colecția de ceaiuri crește, va crește și colecția de infuzoare avute în casă. Filtrele de hartie simplifică situația. 

Infuzoarele metalice

Sunt de asemenea foarte practice, ușor de intreținut și de folosit. Ele vin în diferite forme însă cele mai populare sunt infuzoarele metalice tip bilă sau cele tip sită.

Infuzorul tip bilă poate fi folosit în combinație cu o cană sau un ceainic. Folosirea este simplă: se inchide ceaiul în interiorul bilei și să scufundă în vasul cu apă fierbinte.

Infuzoarele tip sită funcționează puțin diferit, ele se poziționează deasupra recipientului de apă. Înainte de a cumpăra un astfel de infuzor este important să măsori diametrul ceainicului sau a căni, pentru a alege un infuzor compatibil. În magazinul nostru online vei găsi infuzoare tip sită cu diametrul cuprins între 5.5 și 6.8cm. 

Infuzoarele metalice – sfaturi și recomandări

Dacă ești fan al infuziilor de plante și fructe, atunci infuzoarele metalice sunt perfecte pentru tine. Însă le poți folosi foarte bine și la prepararea unui ceai negru, ceai alb, ceai verde sau a unui ceai oolong. Important este să nu uiți că frunzele de ceai, intrate în contactul cu apa, vor avea nevoie de loc pentru a se desface. De aceea ai grijă să alegi un infuzor încăpător, care să lase suficient loc pentru „dansul frunzelor și al aromelor ” .

Nu este recomandată prepararea ceaiurilor obținute din frunze mărunțite, mai ales a celor cu consistență de praf (de exemplu matcha) într-un infuzor metalic. Particulele mici de ceai evadează prin plasa infuzorului și se depun pe fundul paharului. Rezultatul va fi un ceai suprainfuzat și, în funcție de sortiment, tare sau foarte amar.

Infuzoarele de bambus

Bambusul este un material cu tradiție îndelungată în China și în Japonia. Este natural și deosebit de aspectuos. În comparație cu cu o sită metalică, ceai de bambus are în general striații mai mari și este destul de permisivă cu ceaiul. De aceea o recomandăm doar pentru prepararea ceaiurilor cu ingrediente mari (bucățele de fructe, plante sau frunze întregi de ceai).

Se poate și fără infuzor?

Desigur. Multe ceainice și căni vin cu un infuzor detașabil sau integrat. În acest caz nu mai trebuie să cumpărați nimic, aveți tot ce trebuie pentru a vă bucura de băutura preferată.

O alternativă simplă, durabilă și elegantă, dar încă foarte puțin cunoscută, este gaiwanul. Originar din China, gaiwanul este un bol mic cu capac și farfurioară. În bol se pun apa fierbinte împreună cu frunzele. Când a trecut timpul de infuzoare se toarnă ceaiul într-un alt bol, folosind capacul pe post de filtru. Neavând filtre sau alte elemente, el se spală foarte ușor și te poate însoți o viață întreagă. Cu condiția să nu îl spargi. 🙂

Ți-am trezit interesul? Iată mai jos un scurt video despre folosirea gaiwanului:

Acum este rândul tău. Așteptăm să ne spui mai jos: care este ritualul tău de preparare a ceaiului? Și care crezi că este infuzorul perfect?

Te invităm în magazinul d’OroTea, sa descoperi diferite tipuri de infuzoare, la prețuri începand de la 10 lei.

 Sursa foto 1

În căutarea infuzorului de ceai perfect 4.88/5 (97.50%) 16 votes

Racorire naturala cu ceai rece

Este vara…de fapt, este foarte vara. O foarte vara ca la carte, cu temperaturi interesante care, impreuna cu tonele de ciment ce ne inconjoara, creeaza asa o stare de semi sera vegetala.

Asa ca, numai de ceai cald nu ne mai arde. De altfel, de niciun fel de preparat, fie el lichid sau solid, daca temperatura este mai mare sau egala cu cea din jurul nostru. Atunci, ce am putea face? In frigider clar nu avem loc, aerul conditionat parca iti intra in creier cand ii dai drumul, iar fara el este usor imposibil de respirat.

Un alt fapt destul de clar este ca prin asudarea constanta si continua prin care trecem zilnic in ultima perioada, pierdem multe vitamine, minerale…practic imunitatea noastra scade considerabil, o data cu tonusul si cu cheful general de… orice.

Stiu ca va veti gandi ca va voi propune sa faceti ceaiuri si sa le lasati la racit, dupa care „just add ice„. Insa nu, pentru ca procesul de creare al ceaiului general este infuzia in apa fierbinte si stim cu totii ce senzatie „faina” te trece in momentul in care, pe cele o mie de grade de afara mai aprinzi si aragazul sa iti fierbi apa…. Nu este deloc placut.

Dar infuzia se poate face numai la cald, ci si la rece.

Infuzia rece se prepara la fel de usor precum cea calda, tot ce se schimba este timpul de infuzare. Tinand cont de timpul recomandat pentru infuzarea obisnuita, pentru fiecare minut este recomandat sa lasi ceaiul sa se infuzeze la rece (cel mai bine in frigider) doua ore ceaiul. Asadar, daca pe pliculet scrie sa tinem infuzia de ceai in apa fierbinte 2 minute, atunci ea trebuie sa fie lasata la infuzare rece timp de 4 ore.

Iar pentru ca timpul sa treaca mai repede, recomandam sa lasi ceaiul seara in frigider, astfel incat in urmatoarea dimineata sa te bucuri mai mult decat iti poti inchipui de bautura rece care te asteapta.

Asa ca, pentru urmatoarea perioada pana incep macar ploile trecatoare, va recomandam sa incercati metoda de infuzie rece. Noua ne-a placut si ne bucuram de cantitati mari de ceai rece care, pe langa faptul ca este racoritor, va ajuta sa va restabiliti imunitatea in parametri normali, si totodata va ridica tonusul intr-un timp record.

Ceai fructe punch rece de vara
Ceaiul de fructe punch rece de vara

Tineti cont ca aceasta metoda functioneaza ideal cu orice tip de ceai (camellia sinensis), insa da rezultate bune si cu infuziile de plante sau cele de fructe. In cazul acestora, o alta metoda prin care putem prepara ceai rece este cea de fierbere urmata de racire treptata si combinare cu cuburi de gheata, miere, lamaie si diferite alte ingrediente (in functie de preferinte).

Hai sa infruntam vara cat mai frumos si, de ce nu, cu un punch rece de vara!

Racorire naturala cu ceai rece 5.00/5 (100.00%) 10 votes

Confesiune de balerina

Dansatorii si sportivii, in general, sunt acel gen de oameni care, cu siguranta vor sti si vor simti pe corpul lor si in performantele lor ce produse si alimente le cresc rezistenta, le mentin un tonus potrivit si o energie cat mai constanta.

Astfel, m-am gasit intr-una din zilele trecute, eu, balerina amatoare cu o pasiune de a-mi testa limitele propriului corp si a propriei minti cat mai mult, la una din orele de balet si am hotarat inainte de aceasta sa imi pregatesc intr-un termos putin ceai verde, ca sa ii vad efectele in timpul orelor de studii, pentru ca mi se intampla destul de des ca pe la mijlocul orei sa devin o semi-leguminoasa fara vlaga.

Bun, zis si facut: am preparat ceaiul verde „cele 8 comori ale templului” caci acesta este noul meu ceai favorit, l-am pus in termos si m-am infatisat la sala de balet cu speranta ca poate va avea un oarecare efect aceasta licoare, din moment ce dimineata imi dadea o stare de bine si Zen dupa ce o beam. Asa ca, am inceput.

Prima pauza, prima jumatate de termos baut. Sete mare dupa plie-uri si jette-uri. Dupa cinci minute, hai ca parca ma simt mai in forta, hai ca parca functioneaza ceva mai bine muschii, hai ca ma desfasor cu o usurinta un picut mai mare, hai ca uite ce interesant ca nu mai obosesc asa de repede, hai ca am un super tonus. Omg! Ceva a functionat!

M-am simtit la acea ora de studii ca un iepuras Duracell 🙂 fara sa exagerez.

Asa ca, sunt constienta ca poate suna cam exagerat, insa aceasta a fost experienta mea. Va recomand si voua sa testati, fie ca bicicliti, fie ca alergati sau faceti piruete sau sariti sau orice, chiar va indic sa incercati si sa ne povestiti si voi experientele. Poate voi nu veti simti nimic sau poate voi chiar o sa simtiti si mai multe functionalitati ale ceaiului decat am simtit eu. Either way, chiar sunt curioasa de povestile si experientele voastre legate de cum ati introdus ceaiul in combinatia cu efortul fizic preferat de fiecare.

Tea on!

Confesiune de balerina 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Recomandam ceaiul negru

Este luni dragi cititori, asa ca pentru azi v-am pregatit cateva informatii foarte interesante despre beneficiile ceaiului in prevenirea infarctului, in special a ceaiului negru.

Bautul a cel putin o cana de ceai pe zi poate reduce riscul de atac de cord cu 44%, conform unei noi cercetari in Londra, 9 iunie.

Studiul efectuat de catre dr. Michael Gaziano, un specialist al inimii la Scoala de Medicina Harvard- afiliat cu Brigham si Spitalul de Femei din Boston, arata ca ceaiul contine o cantitate puternica de flavonoide – nutrienti asemanatori cu vitaminele care fac celulele sangelui mai putin predispuse sa formeze cheaguri, care pot duce la infarcturi.

Flavonoidele sunt, de asemenea, printre cei mai puternici antioxidanti, care compenseaza cu efectele nocive ale oxigenului in corp, cum ar fi depozite grase pe artere. Oamenii de stiinta au devenit foarte entuziasmati de posibilele beneficii ale flavonoidelor, care se numara la aproape 4000 si care se pot, de asemenea, gasi in fructe, legume, dar sunt si direct legate de efectele benefice pentru inima oferite de vinul rosu.

Pe cand studiile recente au sugerat ca bautul ceaiului este bun pentru inima, ulterior s-a descoperit si a fost prezentat intr-o conferinta a Societatii Regale de Medicina din Londra, faptul ca efectele sunt de-a dreptul incredibile.

Gaziano  descoperit ca persoanele care au baut una sau mai multe cani de ceai pe zi si-au taiat riscul de infarct cu 44% fata de cei care nu beau ceai.
”Acest fapt, din punctul meu de vedere este chiar o descoperire uimitoare” spuse dr. Catherine Rice-Evans, un cercetator pe antioxidanti la Colegiul King din Londra, care nu a fost legata de studiul doctorului Gaziano. “Acestea sunt rezultate foarte incurajatoare.”

Dar studiul nu a comparat beneficiul a unei cani cu cel al doua sau mai multe cani de ceai, iar intrebarea care apare este cam cat de mult ceai este bine sa bei, cat de puternic sa fie infuzat este inca deschisa pentru dezbateri.

John Folts, un specialist al Universitatii din Wisconsin care studiaza efectele flavonoidelor asupra inimii si care nu a fost implicat in acest studio, considera ca ar fi necesar de mai mult de o singura can ape zi pentru a avea un effect bun. Studiile sale asupra cainilor au indicat ca, pentru a evita formarea unui cheag de sange pe artera coronariana, sunt necesare sase cani.

In studiul lui Gaziano au fost examinati 340 de barbate si femei care au suferit un infarct, ordonandu-I dupa varsta, sex si cartiere cu oameni care nu au suferit niciodata un infarct. Apoi le-a investigat obiceiurile de baut cafea – si ceai- in decursul unui an.

Studiul a implicat doar ceai normal facut din frunze de ceai negru, spre deosebire de ceaiurile verde si de plante. Oamenii de stiinta spun ca ceaiul negru contine mai multi flavonoizi in comparative cu ceaiul verde, in timp ce ceaiurile din plante nu sunt cunoscute sa contina vreun fel de flavonoide.

De asemenea, in alte studii s-a aratat ca nu conteaza daca sunt adaugate lapte, zahar sau lamaie. La fel, nu exista nicio diferenta daca se bea ceaiul cald sau rece sau daca este preparat din frunze simple, puse in pungute de ceai sau cristale granulate spune dr. Paul Quinlan, un biochemist-sef din unitatea de cercetare pentru sanatate a companiei Brook Bond Tea.

Putini dintre subiectii studiului au baut doar un singur tip de bautura exclusive, asa ca au fost categorizati dupa cele mai puternice preferinte. Stiudiul a mai fost ajustat dupa factori care ar putea denatura rezultatele, precum fumatul, exercitiul fizic, prezenta alcoolului in alimentatia zilnica si istoria familiei pe partea de probleme de inima. Caloriile consumate, mancatul produselor alimentare grase si indexul masei corporale au fost cam la acelasi nivel la toti participantii.

Oamenii de stiinta nu au comparat beneficiile flavonoide ale ceaiului cu cele ale vinului rosu, facut cunoscut prin cercetari ce arata ca francezii, cu vinul rosu ca materie prima, au cazuri reduse de boli de inima in ciuda inclinatiei lor spre mancaruri grase. Cu toate acestea, Quinlan a avertizat ca ceaiul nu este singura parte a regimului pentru reducerea infarctului si nu trebuie vazut ca un substitut pentru mancarea fructelor si legumelor, renuntarea la fumat, renuntarea la mancaruri grase sau alte obiceiuri sanatoase pentru inima.

Studiul, care a fost platit de catre Institutul Natinoal de Inima, Plamani si Sange al Statelor Unite, a descoperit, de asemenea, cafeaua ca neavand niciun efect asupra infarcturilor, chiar daca era decafeinizata.

Asa ca, d’Oro Tea va recomanda sa beti ceai cat de mult poftiti si sa aveti un inceput de saptamana cat mai spornic.

Sursa studiu

Sursa foto

 

Recomandam ceaiul negru 5.00/5 (100.00%) 6 votes

Testimonial d’Oro Tea

Este weekend si cu totii presupun ca am avut o saptamana, daca nu exagerat de obositoare, haotica si all over the place, macar cel putin interesanta.

Astfel, azi, in pauza dintre doua activitati, m-am intalnit la masa de pranz cu un mare bautor de ceai, care isi dorea doar sa ia o pauza de la toate, bucurandu-se de o cana de ceai.

Pentru ca in cafenelele normale de prin centru ceaiurile bune sunt un lux, a avut parte si el de o experienta. Dar hai sa il lasam pe el sa va povesteasca detaliile:

„Intr-una din toridele zile ale acestei perioade, m-am asezat frumos la o terasa cu gandul de a bea un ceai sa-mi recapat din fortele ce s-au evaporat umbland prin cusca asta de ciment, numita Bucuresti.

Insa, cosmarul meu era inca departe de a se sfarsi, cand mi s-a spus ca au ceai cald. De fructe. Doar ceai de fructe, si-mi pot oferi daca vreau, si o felie de lamaie alaturi de zahar.

Ziua senina, pare-se ca se innoura, la auzirea acestei vesti. Ceai de fructe.

Dar iata, ca norocul iesi pe strada mea, si dezamagirea din ochii mei, a fost zarita de domnisoara cu care imparteam masa. Timid, s-a uitat spre mine, si mi-a spus: „am la mine un ceai verde , daca vrei”.

Ceva in sufletul meu mic, urla de fericire la auzul acestei vesti, si incercand sa par calm, am zis un da, indiferent (sau asa am sperat sa para).

Dupa cateva minute de cotrobait prin geanta, mi-a inmanat ceaiul. Ceai Verde China Gunpowder „Portile Raiului” scria pe el. Suna promitator, am gandit eu, insa nimic nu m-a pregatit pentru asa o explozie de aroma si prospetime. Ceaiul, cu adevarat minunat, mi-a oferit energia de a-mi continua drumul prin cimentul batut de soarele bucurestean. Inca ma mai gandesc cu placere la acel gust bogat de ceai verde, o sarbatoare a aromelor. Bineinteles ca a trebuit sa cer mai multe detalii, pentru ca asa o sansa nu se poate pierde.”

Acestea fiind povestite, v-am facut cunostinta cu un nou bautor de ceaiuri d’Oro Tea 🙂

Dupa modelul „asteptam scrisorile voastre pe adresa redactiei” primim cu mare drag si interes restul comentariilor, povestilor amuzante sau mai putin amuzante din partea tuturor bautorilor si cititorilor nostri.

Weekend frumos sa aveti!

Testimonial d’Oro Tea 4.71/5 (94.29%) 7 votes

Stiai ca….?

… Ceaiul verde hidrateaza mai bine decat apa?

… Sunt multe tipuri de ceai, insa toate sunt derivate dintr-o singura planta: Camellia Sinensis? Varietatile de ceai (verde, negru, alb, oolong) depind, insa, de felul in care frunzele sunt procesate.

… La ora 11 dimineata, in Anglia, pentru a sta treaz, se obisnuieste sa se ia o pauza pentru a servi o cana de ceai impreuna cu un tip de prajituri numite Elevens?

… Daca amesteci gin cu ceai rece si cu putin lime obtii un cocktail de vara foarte bun? In perioada anilor 1700 ceaiul a inlocuit ginul in Marea Britanie, devenind bautura favorita a regatului.

… In India, dupa turism, cultivarea ceaiului este a doua cea mai mare industrie? Iar ceaiul Indian este tipul de ceai baut cel mai des in intreaga lume, in ciuda faptului ca originar a provenit din China.

… Frunzele de ceai pot fi folosite ca remediu pentru a tine tantarii la distanta? Folosind frunzele ude de ceai, se aplica pe zonele pe care doresti sa le protejezi de insecte.

… Ceaiul este bun si pentru altceva in afara de baut? Printre alte cinci intrebuintari se numara: eliminarea mirosurilor neplacute (ca in reclame!) daca este adaugat pentru o imbaiere a picioarelor, ajuta la vindecarea taieturilor lamei de ras, poate fi folosit pentru marinarea carnii, este un bun (si natural, evident) fertilizator pentru trandafiri si este foarte bun pentru curatarea podelelor.

… In perioada Victoriana s-a inventat o cana care prevenea udarea mustatei?

… Stimulentul gasit in frunzele de ceai se numeste teanina? Este un antioxidant al carui echivalent in cafea este cafeina. Ceaiul, in schimb contine pe jumatate cantitatea de stimulent gasit in cafea.

… Licitatia Londoneza de Ceai a fost o institutie care a durat 300 de ani? Ceaiul era vandut folosind metoda lumanarii: licitatia pentru loturile de ceai se derula cat timp ardea un inch dintr-o lumanare.

… Ceaiul are o vechime de 5000 de ani? O legenda chinezeasca spune ca ceaiul a fost descoperit de catre imparatul Shen Nong in 2737 i. Hr. in momentul in care cateva frunze de ceai au fost aduse de vant in apa pe care servitorii imparatului o fierbeau pentru purificare. Cu toate acestea, la inceput ceaiul a fost folosit doar pe post de tonic cu scopuri medicinale.

… Americanii beau 125 de milioane de cani de ceai in fiecare zi? Adica in jur de 2,25 miliarde de galoane de ceai pe an. 80% din acesta este baut rece, facand din America liderul mondial in consumul de ceai rece.

… Media de consum a ceaiului este de cira 3 cani pe zi? Asta pentru persoanele de 10 ani si peste. Iar statistic vorbind, 86% din acest consum este facut acasa, doar restu de 14% este in afara casei.

… Peste 50% din ceaiul pe care il cumparam provine din Africa de Est? Mai exact din Kenya, Malawi si Zimbabue.

… Piata de ceai din Regatul Unit valoreaza circa 700 milioane de lire sterline annual?

… 70% din populatie (peste varsta de 10 ani) a baut ceai ieri?

… S-a estimat a exista aproximativ 1500 de varietati de ceai in intreaga lume?

… Se presupune ca Ana, Ducesa de Bedford a creat traditia Ceaiului de Dupa Amiaza? In aroximativ 1840, a inceput sa serveasca ceai impreuna cu o gustare usoara in jurul orei 4 p.m. pentru a scapa de “senzatia de lesin”.

… O cana de ceai alb contine aceeasi cantitate de antioxidanti ca zece cani de suc de mere?

… Ceaiul, in special cel verde si cel alb, este laudat pentru numeroasele sale beneficii pentru sanatate? Printre acestea se includ efectele antibiotic, proprietatile anit-canceroase, cresterea sistemului imunitar, scaderea nivelului de cholesterol si imbunatatirea sanatatii cardiovasculare.

Iar acum, ca ne-am imbogatit cultura generala despre ceai, va dorim o saptamana usoara alaturi de cat mai multe cani de ceai.

Tea on!

Stiai ca….? 4.71/5 (94.29%) 7 votes

Produse noi de vară

Pentru ca mai sunt doar cateva zile si intram in prima luna oficiala de vara, ne-am gandit sa va pregatim o serie de produse noi si numai bune de folosit in orice mediu v-ati afla: la munca, acasa, la plaja, pe terasa.

Am introdus doua infuzoare pe cat de chic pe atat de utile.

–          Un infuzor de ceai tip ou cu diametrul de 5 cm, inchidere ermetica si o sita potrivita pentru o infuzie ca la carte

–          Un infuzor realizat din bambus, cu doua manere laterale, care cu siguranta va da impresia de un ritual de ceai cat mai apropiat de ceremoniile japoneze originale.

Pe langa acestea mai avem doua produse care cu siguranta va vor incanta.

–          Cana de ceai cu capac “Tea the Tee”, perfecta in asociere cu oricare dintre infuzoarele de mai sus, marimea ei fiind exact cat sa iti satisfaca o pofta de ceai de dupa o zi lunga de munca

–          Set ceainic “Viata lunga”, cu un ceainic si patru pahare asortate este absolut ideal pentru cazurile in care vreti sa va  puneti in cadru o ceremonie de ceai la voi acasa, printre prieteni.

Acestea fiind spuse, va invitam pe pagina noastra de ceaiuri si accesorii pentru a va delecta privirile cu noile, dar si cu vechile produse. Cu atat mai mult, dorim sa va spunem ca in luna iunie oferim livrare gratuita la nivel national, la orice comanda in valoare de +80 RON.

De asemenea, pentru pasionatii de ceai, va asteptam pe forumul d’Oro Tea pentru mai multe informatii, povesti printre cunoscatori si poate chiar pentru putina inspiratie.

O zi cat mai frumoasa va dorim!

Produse noi de vară 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Zen si Ceaiul

      Spiritul inimii, linistea si pacea – acestea sunt legaturile dintre conceptul de Zen si ceaiul. Mergand in istoria si trecuturile lor ar dura foarte mult. Cu toate acestea, iubitorilor de ceai li se aminteste ca arta a fost fondata intr-o perioada tulbure a razboiului civil in era lui Onin si Bummei (1467-1480). Unul din punctele de eticheta ce s-a dezvoltat in acea perioada a fost ca nimeni nu are voie sa ia parte la ceremonia ceaiului cu sabia in teaca.

Cand se sta in meditatie Zen, se elibereaza toate lucrurile din inauntrul nostru. Ne centram si incercam sa ne golim complet. Prin propriile eforturi, ne calmam inima si spiritul. Este foarte dificil sa stai nemiscat si sa iti golesti mintea. Ti se va face somn, te vei gandi la foarte multe lucruri. Inlatura toate aceste lucruri.

Covorasul tatami este sursa modului de viata japonez. Toata viata interioara este condusa de pe covorasul tatami. Este important ca aceste covorase sa fie aranjate intr-un mod special, ca toti sa stie unde se asaza invitatii si unde se asaza gazda, nu pe marginile impletiturii. Este important ca totul sa se faca asa cum se cuvine cu intentie buna. Exista un concept cum ca, daca cineva este bine pregatit, atunci totul va fi bine facut. Tatamu inseamna impaturire, de aici provenind idea de covorasele tatami, impaturite cum trebuie.

Cand gazda pregateste ceaiul, aceasta foloseste diferite proceduri invatate intr-o anumita perioada de timp. Totul este facut spre binele musafirului; acesta este spiritul ospitalitatii. In aceasta metoda este totodata prezent si spiritul pasnic prin care persoana demonstreaza consideratie fata de celelalte persoane. Prin aceasta procedura, participantii arata ca omenirea este una.

Calea ceaiului este exprimata in patru caractere japoneze: armonie, respect, puritate si pace. Luptand impotriva celuilalt este complet inutil. Trebuie sa ne calmam si sa intram in spatiul purificat cu o inima curata.

Camera ceaiului a fost creata cu o intrare foarte mica, motiv pentru care este necesar sa se intre in aceasta camera in genunchi. In acest fel, toti sunt pusi intr-un statut egal, fie ca este cel mai puternic Shogun sau un muncitor comun. Este un sentiment de a fi cu totii unul.

Inainte de a bea ceai, se intreaba persoana care a baut inaintea ta daca mai doreste inca un bol de ceai, iar persoanei care urmeaza sa bea ceaiul dupa tine iti ceri scuze ca bei inaintea respectivei persoane. Iar gazdei ii multumesti pentru prepararea ceaiului. Astfel ne punem inimile si spiritele in ordine.

Prin aceste concepte, cultura ceaiului este nascuta si elaborata. Este nascut un sentiment de pace, de purificare a spiritului uman. Suntem confruntati cu umanitatea noastra. Priviti in adancul bolului de ceai. Acesta reprezinta esenta Naturii pure si crearea naturii unitare. Pentru a face acest lucru implica o pregatire a unui mediu pasnic.

Cateva caracteristici ale ceremoniei de ceai sunt frumusetea imperfectiunii. Acesta este spiritul in care gazda invita oaspetii, insa pentru ca suntem oameni, nu vom putea fi niciodata perfecti. O alta caracteristica este simplitatea. Aceasta implica limitarea lucrurilor, opusul luxului. Fii constient de limitarile de baza si nu te extinde dincolo de ceea ce esti capabil sa faci. Mai este si acel sentiment in care gazda impreuna cu invitatii devin unul – o includere, o unitate. Este un sentiment adanc de caritate. In final, este conceptul de serviciu, ideea de a face lucruri pentru cealalta persoana, care este insasi esenta caii ceaiului.

În mod normal, exista o gradina – Roji sau „calea de roua” sau „loc de roua”. In momentul in care oaspetii intra în gradina au uitat de grijile pamantesti si se pregatesc sa primeasca ospitalitatea gazdei, cu o inima deschisa. Oaspetii se tarasc in camera de ceai in genunchi pentru a arata respect.

Fiecare oaspete examineaza Tokonoma, o bolta prezentand un aranjament constand intr-o parafa si flori, “florile de ceai” naturale, pe care gazda le-a pregatit. Modul ortodox de a experimenta o ceremonie japoneza a ceaiului este asezat in genunchi intr-un kimono. In momentul in care oaspetii se asaza, acestia isi pun evantaiele in spatele lor; acest gest marcheaza spatiul fiecaruia in camera de ceai. Multe plecaciuni sunt schimbate intre gazda si invitati.

Chaji (ceremonia de ceai cu mancare) dureaza in mod normal intre trei ore jumate si patru. Partea din ceremonie legata de mancare dureaza aproximativ doua ore; este de asemenea servit si sake. Masa este indeajuns cat sa satisfaca foamea invitatilor cat asteapta pentru ceai, “precum o piatra mica in kimono” cum se spune in Japonia. Inainte de venirea invitatilor, gazda pregateste un foc de carbuni in vasul pentru jaratec pentru a incalzi apa.

Dupa ce toti invitatii au sosit si au luat parte la masa, gazda apare cu dulciuri care trebuiesc mancate inainte de ceai. Ceaiul japonez nu este preparat cu zahar, de aceea dulciurile asigura ca exista un gust dulceag in gura degustatorului inainte de a bea ceaiul. Invitatul se scuza inainte de a lua si manca dulciurile. Gazda apare in usa si ofera bolul de ceai. Acest moment este pentru ca fiecare sa isi calmeze spiritul, un moment pentru concentrare asupra unui punct din fata noastra.

Sunt trei stadii in ceremonia ceaiului: purificarea ustensilelor, servirea ceaiului si purificarea si punerea deoparte a ustensilelor. Gazda curata incet si constient ustensilele de ceai cu o carpa de matase ceea ce reprezinta spiritul gazdei.

Două linguri de praf de ceai (matcha) se adauga la un bol de apa calda si amestecat cu un tel pentru ceai facut din bambus intr-o bautura spumoasa, care arata ca un milkshake verde. Matcha initial a venit din China, in perioada Tung, în urma cu peste 800 de ani. Dupa pregatirea ceaiului gazda intoarce vasul, astfel incat cea mai frumoasa parte este spre primul invitat. Invitatul intoarce bolul de două ori, astfel incat fata este intoarsa din nou, ca si cand ar fi oferit zeilor. Aceasta este o manifestare de umilinta. Toata lumea bea dintr-un un singur bol.

Primul invitat intreaba gazda despre parafa si apoi despre flori. Florile din Tokonoma exprima inima gazdei si sunt singurele lucruri vii din camera de ceai.

Al doilea invitat intreaba primul invitat daca mai doreste un bol de ceai apoi se intoarce catre cel de-al treilea invitat scuzandu-se ca bea ceai inaintea acestuia. Cel de-al doilea invitat multumeste gazdei pentru prepararea ceaiului. Procesul prepararii ceaiului este repetat si un bol de ceai este preparat pentru cel de-al doilea invitat.

Primul invitat intreaba despre bolul de ceai. In Japonia, obiecte cu o mare importanta sunt oferite adesea o expresie poetica. Invitatul examineaza bolul de ceai aproape de covorasul tatami, astfel incat bolul nu va suferi avarii in cazul in care este scapat. Gazda pregateste un al treilea bol cu ceai pana cand toti invitatii au fost serviti. Cel de-al doilea invitat examineaza bolul de ceai.

Primul invitat cere gazdei sa se opreasca, pentru ca amabila gazda va continua sa faca ceai pana in momentul in care este rugat sa se opreasca.

Gazda incepe purificarea ustensilelor dupa prepararea de ceai si reumple containerul de apa. Gazda pune ustensilele in locul unde erau in momentul sosirii invitatilor, iar asistentul gazdei va veni sa ia ustensilele. In proces, obiectele sunt intoarse astfel incat fata lor sa fie directionata catre persoana destinata primirii lor.

Primul invitat intreaba despre ustensile, iar gazda ii explica. Mai sunt plecaciuni intre gazda si invitati. La finalul ceremoniei, invitatii vor face cate o plecaciune si vor pleca acasa. Inainte de a pleca, mai merg o data la locul unde sunt pergamentul si florile pentru a le re-examina.

Cu acestea incheiem ceremonia de ceai. Este o singura intalnire, o singura oportunitate – o ocazie speciala care se va intampla doar in acea data. Acest concept este esenta frazei “Ichi-go, Ichi-e” care inseamna “o data, o intalnire”. Ceremonia ceaiului armonizeaza cu conceptual Zen de a trai complet in prezent. Aceasta inainteaza ideea si munca de o viata a dr. Sen legata de “Pacea printr-un bol de ceai”.

Pentru ceaiuri potrivite unui astfel de ritual, va recomandam sortimentele noastre de ceaiuri din plante.

Articolul original poate fi citit aici
 
Sursa foto

 

Zen si Ceaiul 5.00/5 (100.00%) 7 votes

Yerba Mate

Mate este popular in multe tari din America de Sud la fel ca si in cateva din Orientul Mijlociu. Este compus din doar doua ingrediente, insa tot interesul este adus asupra ritualului de a-l face, sa nu mai spunem de ustensilele faine care sunt folosite in proces.

Traditional se bea dintr-un Gourd – o nuca gaurita, insa se poate bea si din cani normale de ceai. Ramnem totusi cu ustensilele traditionale pentru moment.

De asemenea, este si un pai specific pentru bautul ceaiului care se numeste Bombilla. Dar acesta este mai mult decat un pai; are un filtru in capatul introdus in ceai pentru a nu permite frunzelor si tulpinilor sa treaca.

Yerba Mate este plin de anti-oxidanti, vitamine si o buna doza de cafeina. Este intepator, pamantiu si unii ar spune ca sunt sanse sa nu fie ca niciun ceai pe care l-ai baut pana acum.

Modalitate traditionala de preparare:

Apa se fierbe pana da in clocot, se umple Gourd-ul 2/3 cu Yerba Mate. Cu palma peste Gourd se apleaca si se scutura putin. Asta ajuta ca bucatile mici sa ramana deasupra iar cele mari dedesubt – ca Bombilla sa nu se infunde. Cu Gourd-ul aplecat se toarna putina apa rece peste plante – aceasta pregateste continutul pentru infuzie si ajuta la pastrarea nutrientilor. Acum se umple Gourd-ul cu apa fierbinte (nu clocotita).

Mate este menit sa fie impartit intre prieteni si acelasi Gourd poate fi reumplut pana la 20 de ori. Motto-ul este: Bea/Da mai departe/Reumple.

Noroc!

Pentru explicatia vizuala si totodata pentru sursa acestui articol urmati link-ul aici.

Sursa foto: arizonagourds.homestead.com

Yerba Mate 4.80/5 (96.00%) 10 votes