Rețetă pentru ceai: Biscotti crocanți cu alune

Dacă ai fost prin Italia, poate ai gustat din celebrii biscuiți crocanți cu migdale.

Cantucci sau cantuccini (biscotti di Prato) sunt un tip de biscuiți tari, copți în formă întreagă la cuptor și apoi tăiați felii, ce-și au originea în orașul Prato de lângă Florența. În partea sudică a Toscanei, aproape de Roma, acești biscuiți crocanți poartă numele de tozzetti, iar în compoziție vei găsi alune de pădure în loc de migdale.

Foto: therealitalianfood.com

Chiar dacă italienii nu sunt mari amatori de ceai, noi credem că biscotti merg de minune alături de un ceai. Așadar, iată o rețetă adaptată a biscuiților toscani, pentru o gustare dulce lângă ceaiul de dimineață sau de amiază:

Ingrediente (pentru circa 30 de biscuiți) 

  • 200 g alune de pădure întregi
  • 300 g făină
  • 3 ouă de mărime medie
  • 250 g zahăr
  • 1 ½ linguriță praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un pahar mic cu vin (La prepararea acestor biscuiți se folosește de obicei vin santo, un vin italian dulce, de desert, însă îi poți face cu orice fel de vin. Dacă nu dorești deloc alcool, înlocuiește vinul cu apă)

Mod de preparare

  1. Coace alunele la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 5 minute sau până când sunt calde și mirosul lor devine mai puternic. Așează-le apoi într-un prosop, freacă-le pentru a îndepărta cojile (nu e nicio problemă dacă nu reușești să le elimini în totalitate), apoi toacă-le grosier, în jumătăți.
  2. Pune făina într-un castron și creează un “crater” în centru. Sparge ouăle în mijloc, bate-le și încorporează făina puțin câte puțin. Adaugă restul ingredientelor, inclusiv alunele, și amestecă totul până se omogenizează.
  3. Împarte compoziția în 2 sau 3 forme dreptunghiulare, de aproximativ 4 cm lățime. Nu trebuie să fie perfecte, se vor netezi și vor crește în cuptor, așa că e bine să lași mai mult spațiu între ele.
  4. Așază bucățile de aluat în tavă, pe o foaie de copt și dă-le cuptor, la 175° C, timp de aproximativ 20 de minute sau până când capătă un aspect auriu.
  5. Scoate formele din cuptor și, când s-au răcit suficient, dar au rămas încă puțin calde, taie-le pe fiecare în bucăți de 1-2 cm lățime, la un unghi de 45°.
  6. Pune biscotti astfel obținuți înapoi în cuptor pentru încă 10 minute. Lasă-i să se răcească complet, apoi îi poți servi cu poftă. Păstrează-i într-un recipient etanș, pentru a-și menține textura crocantă.

Sursă

Rețetă pentru ceai: Biscotti crocanți cu alune 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.