Ceaiul e acea băutura care poate fi savurată oricand, oriunde, de către oricine. Pentru că îți face bine, mult bine. Și cu cât bei mai mult, cu atât îți va fi mai bine. Detalii?
Păi – pauză pentru a sorbi din ceașca cu ceai – hai să vedem:
- Ceaiul te trezește și te revigorează! Ceaiul verde și cel negru fac asta și ambele pot înlocui cu succes cafeaua de dimineață. Și nu numai pe cea de dimineaţă!
- Îți crește rezistența la efort fizic. Sună ciudat? Antioxidanții din ceai măresc abilitatea corpului tău de a folosi grăsimile pe post de carburant, ceea ce duce la o mai bună rezistență musculară.
- Ceaiul reduce riscul atacurilor de cord. De asemenea, te protejează împotriva unor boli cardiovasculare.
- Antioxidanții din ceai te ajută să îți protejezi organismul împotriva factorilor care cauzează cancer. Consumând ceai în mod regulat, scazi șansele de a dezvolta o mulțime de tipuri de cancer.
- Te hidratează!
- Scade riscul de a dezvolta unele boli degenerative, precum boala lui Parkinson sau Alzheimer’s.
- Te protejează împotriva razelor UV – Ceaiul verde acționează ca o protecție solară de back-up. Asta nu înseamnă că trebuie să uiți de crema de protecție solară.
- Îți menține sub control circumferința taliei. Există o corelare între circumferința taliei și riscul de a dezvolta boli ale metabolismului, precum diabetul.
- Dacă fumezi regulat și bei ceai regulat…ceaiul contracarează unele dintre efectele negative ale fumatului. Dar pentru ca efectele să ţină, ar trebui să rămâi la băut ceai regulat. 🙂
- Dacă ai diabet de tip 2 – bea ceai, căci te ajută să procesezi mai bine zahărurile.
- Dacă ai fost expus la radiații, ceaiul te ajută să te recuperezi mai repede.
- Îți protejează oasele – ajută la întărirea lor.
- Scade tensiunea sangelui – aviz celor cu hipertensiune.
- Scade riscul unui atac cerebral.
- Îți protejează dinții – combate placa dentară. Dar pentru asta trebuie să îl bei fără zahar.
- Nu are calorii, deci e bun pentru orice dieta ce implică număratul de calorii.
- Îți accelerează metabolismul. Adică, printre altele, te ajută să ții kilele sub control.
Cele de mai sus sunt valabile dacă bei ceai verde, negru, alb sau oolong. Infuziile de plante nu sunt ceai – din punct de vedere tehnic. Și mai important este ca ceaiul să fie băut în mod regulat – zilnic sau de mai multe ori pe zi – și fără îndulcitor. Dacă ajungi să bei 5-6 cani de ceai pe zi și la fiecare cană adaugi 2 cubulețe de zahăr…cu o mână îți faci bine și cu alta îți faci rău.
Importante – foarte importante de fapt – sunt și proveniența ceaiului, modul de prelucrare etc. Dar despre asta vom vorbi altă dată. 🙂
Enjoy your cup of tea!