Ceaiul matcha: de la poveste la preparare

De mai bine 800 de ani, praful matcha este folosit în ceremonia japoneză a ceaiului. Multă  vreme povestea ceaiului matcha a rămas un secret păstrat în adâncul templelor budiste. Datorită tradiției și beneficiilor sale, în ultimii ani ceaiul de matcha a devenit tot mai cunoscut, dând naștere unui nou trend în rândurile consumatorilor de ceai și cafea.

Povestea matcha

89adfb67d94a7db5406fb87b69d258f5

Călugării budiști considerau praful fin de ceai măcinat a fi licoarea meditației. Datorită efectelor sale, ceaiul mărește puterea de concentrare, prelungind astfel perioadele de reflectare. În ziua de azi, matcha a depășit granițele mănăstirilor, iar iubitorii de ceai din toată lumea au ajuns să se bucure de aceast băutură cu gust dulce-amărui rafinat. Matcha nu este numai unul dintre cele mai vechi sortimente de ceai japonez, ci se numără și printre cele mai rare și valoroase tipuri de ceai verde.

Pentru producție sunt alese atent cele mai bune frunze de Gyokuro sau Tencha. Planta se dezvoltă foarte încet și numai în anumite condiții climatice, motiv pentru care doar elita cultivatorilor de ceai stăpânește procesul complicat de creștere și prelucrare.

Cu câteva săptămâni înainte de recoltă, tufele de ceai vor fi ținute la umbră, ferite de soare; astfel se crește producția de aminoacizi, iar frunzele capătă o culoare mai întunecată și un gust delicat. După recoltă și uscare, frunzele se mărunțesc într-un pisător special până ce devine un praf fin. Pentru servire praful se va amesteca în apă cu un tel de bambus special, numit Chasen.

Așadar, un ceai matcha înseamnă mai mult decât o infuzie: frunzele de ceai se beau împreună, devenind o parte esențială a licorii. Pe această cale se consumă toate vitaminele și mineralele din plantă. Gustul ceaiului matcha e ușor dulceag, blând, dar în același timp intensiv și revigorant.

Foto: wildfoods.co

Datorită proprietăților sale stimulative ceaiul matcha s-a strecurat în tot mai multe facultăți, birouri și locuri unde se cere concentrare și atenție maximă. Matcha conține mai puțină cofeină decât cafeaua, dar este foarte bogat în L-theanină, o componentă ce produce efecte similare cu cele ale cofeinei, dar care acționează o perioadă mai lungă de timp.

Atât infuzia, cât și praful de matcha sunt dominate de o intensă nuanță de verde, care se păstrează și în prăjiturile și preparatele cu matcha. Există o multitudine de gustări cu matcha, foarte răspândite fiind rețetele de înghețată cu matcha, cheesecake cu matcha, fursecuri cu matcha și multe alte dulciuri. De asemenea, merge foarte bine în smoothies, în băuturi de tip latte sau chiar în cocktail-uri.

Ceai matcha – preparare

În ceremonia japoneză a ceaiului se ține cont de următoarea regulă: cu cât mai fermă este spuma, cu atât mai reușit este ceaiul. Această variantă poartă numele de Koicha, adică matcha “densă” și se prepară din pudră de ceai de calitate superioară, fiind rezervată evenimentelor deosebite.

Set matcha japonez
de la 150 lei

Se pun între 1-2 grame de matcha în bol. Măsura se ia cu o lingură de bambus numită Chashaku (două linguri sunt echivalentul a aprox. 1 gram). În final se toarnă 70-80 ml de apă fierbinte (la 80°C) peste praf și se amestecă cu telul de bambus (Chasen) până ce suprafața băuturii capătă un aspect spumos.

Există și o versiune de matcha “subțire” (Usucha) – varianta standard, potrivită pentru consumul zilnic. Dacă ești începător în lumea matcha, îți recomandăm să începi cu aceasta.

Desigur, fiecare își poate prepara ceaiul matcha la consistența dorită, în funcție de preferințe. Nu există o regulă strictă cu privire la câtă apă să folosești. Dacă preferi un gust mai discret de matcha, adaugă mai multă apă caldă, pentru a dilua băutura.

Cum alegi un ceai matcha de calitate

Deși este considerat un sortiment de top, nu toate ceaiurile matcha sunt de aceeași calitate. Superior din punct de vedere calitativ este cel produs în Japonia – țara de unde a pornit această tradiție. Verifică dacă pe etichetă se menționează și regiunea de proveniență, un indiciu în plus că matcha pe care o ai este de calitate superioară.

Culoarea este cel mai bun indicator al calității ceaiului matcha, însă din păcate aceasta poate fi verificată de-abia acasă, după ce ai desfăcut ambalajul. Pudra matcha trebuie să aibă o nuanță de verde aprins, foarte intens, iar gustul băuturii este blând, dulce-vegetal.

Ambalarea trebuie să prevină expunerea la aer, lumină și temperaturi extreme, așa că la cumpărare ai grijă să fie într-un recipient închis ermetic.

Vezi în acest articol mai multe recomandări despre cum să îți dai seama dacă ceaiul matcha este de calitate sau nu.

Ceai verde matcha – cum se păstrează

Pentru buna păstrare a aromei și prospețimii, ceaiul matcha de la d’Oro Tea vine livrat într-o doză metalică sigilată. Nedesfăcut, ceaiul poate fi păstrat încă 1-2 ani de la data cumpărării (verificați data exactă de expirare pe ambalaj). După deschidere, ceaiul matcha se va depozita în frigider și se va consuma în cursul a 2-3 săptămâni.

În continuare vă lăsăm un video despre ceaiul de matcha, proprietățile sale și modul de preparare.

V-am trezit curiozitatea? În magazinul nostru veți găsi praf matcha de calitate, ambalat în cutii a câte 30g sau 40g, precum și toate accesoriile necesare preparării. Cu ele veți putea organiza propria ceremonie a ceaiului alături de prieteni! 🙂

Sursa foto

Ceaiul matcha: de la poveste la preparare 4.55/5 (91.05%) 38 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.