Ceaiul matcha: de la poveste la preparare

De mai bine 800 de ani praful matcha este folosit in ceremonia japoneza a ceaiului. Multa  vreme povestea ceaiului matcha a ramas un secret pastrat in adancul templelor budiste. Datorita traditiei si beneficiilor sale, in ultimii ani ceaiul matcha a devenit tot mai cunoscut, dand nastere unui nou trend in randurile consumatorilor de ceai si cafea.

Povestea matcha…

89adfb67d94a7db5406fb87b69d258f5

Calugari budisti considerau praful fin de ceai macinat a fi licoarea meditarii. Datorita efectelor sale, ceaiul mareste puterea de concentrare prelungind astfel perioadele de reflectare. In ziua de azi matcha a depasit granitele manastirilor iar  iubitori de ceai din toata lumea au ajuns sa se bucure de bautura asta, cu gust dulce-amarui rafinat. Matcha nu este numai una dintre cele mai vechi sortimente de ceai japonez, ci se numara si printre cele mai rare si valoroase tipuri de ceai verde. Pentru productie sunt alese atent cele mai bune frunze de Gyokuro sau Tencha. Planta se dezvolta foarte incet si numai in anumite conditii climatice, de aceea doar elita cultivatorilor de ceai stapaneste procesul complicat de crestere si prelucrare.

Cu cateva saptamani inainte de recolta tufele de ceai vor fi tinute la umbra, ferit de soare, astfel se creste productia de amino acizi iar frunzele capata o culoare mai intunecata si un gust delicat. Dupa recolta si uscare frunzele se maruntesc intr-un pisator special pana ce devine un praf fin. Pentru servire praful se va amesteca in apa cu un tel de bambus special, numit si Chasen.

Asadar, un ceai matcha inseamna mai mult decat o infuzie, frunzele de ceai se beau impreuna, devenind o parte esentiala a licorii. Pe aceasta cale se consuma toate vitaminele si mineralele din planta. Gustul ceaiului matcha e usor dulceag, bland, dar in acelasi timp intensiv si revigorant. Datorita proprietatilor sale stimulative ceaiul matcha s-a strecurat in tot mai multe facultati, birouri si locuri, unde se cere concentrare si atentie maxima. Matcha contine mai putina cofeina decat cafeaua, dar este foarte bogat in l-theanina, o componenta ce produce efecte similare cu cele ale cofeinei, dar care actioneaza o perioada mai lunga de timp.

Atat infuzia precum si praful de matcha sunt dominate de o intensa nuanta de verde, aceasta se pastreaza si in prajiturile si preparatele cu matcha. Exista o multitudine de gustari cu matcha, foarte raspandite sunt retetele de inghetata cu matcha, prajituri sau torturi cu matcha si multe alte dulciuri.

Prepararea ceaiului matcha

In ceremonia japoneza a ceaiului se tine cont de urmatoarea regula: cu cat mai ferma este spuma, cu atat mai reusit este ceaiul. Se pun intre 1-2 grame de matcha in bol. Masura se ia cu o lingura de bambus numita Chashaku (doua linguri sunt echivalentul a aprox. 1 gram). In final se toarna 70-80ml de apa fierbinte (la 80 °C) peste praf si se amesteca cu telul de bambus (numit si Chasen) pana ce suprafata bauturii capata un aspect spumos.

Pastrarea ceaiului

Pentru buna pastrare a aromei si prospetimii, ceaiul matcha de la d’Oro Tea vine livrat intr-o doza metalica sigilata. Nedesfacut, ceaiul poate fi pastrat inca 1-2 ani de la data cumpararii (verificati data exacta de expirare pe ambalaj). Dupa deschidere ceaiul matcha se va depozita in frigider si se va consuma in cursul a 2-3 saptamani.

In continuare va lasam un video despre ceaiul matcha, proprietatile sale si modul de preparare.

V-am trezit curiozitatea? In magazinul nostru veti gasi praf matcha de calitate, ambalat in cutii a cate 40g, precum si toate instrumentele necesare prepararii. Cu ele veti putea organiza propria ceremonie a ceaiului alaturi de prieteni! 🙂

Sursa foto

Ceaiul matcha: de la poveste la preparare
4.9 (97.5%) 24 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *