Ceaiul și-a făcut loc în lumea britanică la jumătatea secolului al XVII-lea, inițial ca un capriciu scump; doar familia regală și aristocrația și-l permiteau.
Servitorii nu aveau voie să umble cu frunzele de ceai, acestea fiind ținute de stăpâna casei într-un dulap special, alături de cești și celelalte vase. Când se dorea servirea ceaiului, servitorii pregăteau masa, recipientele pentru ceai și aduceau ceainicul cu apă fierbinte. Doamna casei era cea care prepara ceaiul, punând frunzele la infuzat în apă și apoi turnând băutura în cești.
La poziționarea ceaiului ca băutură exclusivistă au contribuit taxele ridicate, care făceau ca prețul de vânzare să fie foarte mare: la jumătatea secolului al XVIII-lea, taxa pe ceai ajunsese la 119%. Contrabanda nu a întârziat să apară. De-abia în 1784 taxa pe ceai a scăzut la 12,5%, iar ceaiul a câștigat rapid teren în inimile și ceștile englezilor.
Cafenelele londoneze sunt cele care au facilitat popularizarea ceaiului în Anglia. Cafeneaua deținută de Thomas Garway în Exchange Alley a fost unul dintre primele localuri care au servit ceai publicului, atât vrac, cât și gata preparat, în anul 1657. Trei ani mai târziu, primele reclame la ceai lăudau proprietățile sale de revigorare a organismului și de prevenire a îmbătrânirii.
Ceaiul a devenit repede apreciat în cadrul cafenelelor, astfel că până în anul 1700 circa 500 de cafenele îl comercializau. Ulterior, după jumătatea secolului al XIX-lea, cafenelele au predat ștafeta ceainăriilor și magazinelor specializate.
Grădinile de relaxare Ranelagh și Vauxhall din Londra au început să servească ceai în jurul anului 1730, la serile cu dans și artificii. Conceptul a prins repede, astfel că în curând în toată Anglia au apărut grădini de ceai. De obicei, acestea erau deschise sâmbăta și duminica, iar o după-amiază de distracție și muzică nu era completă fără servirea ceaiului.
Ceaiul a stimulat dezvoltarea industriei englezești de ceramică și porțelan, deoarece în China acesta era băut din cești fără tortiță. Astfel, când ceaiul s-a răspândit în Anglia, a apărut o cerere uriașă de cești frumoase cu mâner, potrivite pentru obiceiurile britanice. Industria de porțelan și ceramică a câștigat avânt, remarcându-se companii ca Wedgwood, Spode și Royal Doulton.
Indiferent de ceașca din care îți bei ceaiul, încearcă un English Breakfast cu lapte, pentru energie de dimineață până seara. Pentru mai multe ceaiuri și specialități britanice vizitează-ne magazinul online!
Surse: britainexpress.com, teamuse.com