Cum se obține Gyokuro, unul dintre cele mai nobile ceaiuri japoneze

Cunoscut și sub denumirea de “roua de jad”, Gyokuro se numără printre ceaiurile de top ale Japoniei, alături de Matcha. Din frunzele de un verde intens se obține o infuzie galben-pal, cu gust dulceag și aromă proaspătă, ușor marină.

Produs pentru prima dată în 1835, acest ceai se obține astăzi în special în regiunile Yame, Uiji și Asahina din Japonia. Este cultivat în zone cu ceață și ploaie și se recoltează doar o dată pe an, primăvara, doar de pe anumite plantații. Metoda de prelucrare este similară cu a Sencha, un tip de ceai japonez foarte popular, dar Gyokuro trece printr-un proces special care transformă compoziția chimică a frunzelor sale. 

Procesul de cultivare și prelucrare a frunzelor de ceai pentru a obține sortimentul Gyokuro este o adevărată artă:

Ceai verde Gyokuro Japonia
de la 58 lei / 50g
  1. Cu cel puțin 20 de zile înainte de recoltare, tufișurile de ceai sunt acoperite și ferite aproape complet de lumina soarelui (la fel se procedează și în cazul ceaiului Matcha).
  2. Umbrirea reduce fotosinteza și determină creșterea cantității de clorofilă. Astfel, frunzele capătă culoarea verde puternic, iar conținutul de tanin este redus, ceaiul rezultat fiind mai dulce și mai puțin astringent.
  3. Pentru acest ceai se recoltează cei mai fragezi muguri, care apoi sunt expuși imediat la aburi pentru a opri oxidarea și a le păstra aroma caracteristică.
  4. După ce frunzele de ceai se răcesc, ele trec prin mai multe etape de rulare, pentru a fi frăgezite și a se usca, până când capătă forma de ace fine.
  5. Pentru a reduce umezeala, frunzele sunt uscate din nou. Până la acest stadiu, frunzele se numesc „aracha” și vor fi sortate pe diferite grade de calitate, numite „tencha”. Din cel mai bun sortiment de tencha se va obține ceaiul Gyokuro.
  6. Frunzele sunt încălzite iarăși, pentru ultima dată, procedeu care face ca acest ceai să se păstreze mai bine și să-și mențină aroma.
  7. La final, frunzele sunt lăsate câteva luni să se “învechească”, înainte să fie ambalate și trimise în magazine și ceainării din toată lumea.

Gyokuro se bea simplu, în tihnă, pentru a-i simți cât mai bine gustul dulce și catifelat.

Având în vedere metoda complexă de cultivare și prelucrare, prețul acestui ceai este mai ridicat.

Depozitarea ceaiului Gyokuro

Este important să ai grijă cum depozitezi ceaiul Gyokuro, ca să reziste cât mai mult. Cel mai bine se păstrează în recipiente etanșe și opace, care să țină frunzele departe de umezeală. În condiții optime, poate fi păstrat până la 2 ani, iar gustul său va deveni chiar mai bun cu timpul.

Descoperă gama d’Oro Tea de ceaiuri japoneze aici.


Surse: therighttea.com, myjapanesegreentea.com

Cum se obține Gyokuro, unul dintre cele mai nobile ceaiuri japoneze 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.