De ce să bei ceai Pu-Erh

Pu-Erh este un ceai aparte, obținut din frunze de Camellia Sinensis care trec printr-un proces special de prelucrare și fermentare, fiind lăsate la învechit pentru un timp îndelungat. Infuzia are o culoare închisă și un gust intens, ce aduce a frunze de toamnă.

Iată doar câteva motive pentru care îți recomandăm ceaiul Pu-Erh:

Fermentarea creează o aromă unică

Aroma deosebită a ceaiului Pu-Erh este diferită de cea a ceaiurilor negre și se datorează fermentației. În general, aroma poate fi descrisă ca fiind “de pământ”, însă variază destul de mult și poate include note lemnoase, vegetale, de ciuperci, de fân dulce, scotch, cireșe uscate etc. Alte diferențe de gust sunt date de condițiile de depozitare, temperatură și umiditate, care pot crea noi accente aromatice. Același Pu-Erh, dar păstrat în condiții diferite, va dezvolta arome foarte diverse.

În concluzie, aroma unui Pu-Erh reflectă nu doar sortimentul, proveniența, momentul recoltării și prelucrarea, ci și procesul de fermentare și depozitarea.

www.blisstree.com

Este ușor de infuzat, fără să devină amar

Pe lângă faptul că produce un profil de gust unic, fermentarea influențează taninurile, elementele responsabile de gustul amar și astringent al infuziei, în special la ceaiurile negre. Ele sunt recunoscute ca o componentă a ceaiului tare, puternic.

La fel ca în cazul vinurilor vechi, taninurile se estompează în timp în ceaiul Pu-Erh, lăsând o aromă îndrăzneață, dar lipsită de aciditate. Așadar, ceaiul nu devine amar sau neplăcut la gust, chiar dacă este lăsat mai mult timp la infuzat.

Crește nivelul de energie

Conținutul de cofeină din ceaiul Pu-erh este destul de ridicat, contribuind la stimularea concentrării și atenției. În plus, îți va da energie și te va ajuta să treci cu mintea limpede peste acele după-amiezi când simți că nu mai ai resurse. După o cană de ceai Pu-erh, foarte probabil te vei întoarce la lucru energizat(ă) și cu bateriile reîncărcate.

O ceașcă de 250 ml de Pu-erh are aproximativ 60-70 mg de cofeină, în timp ce o cană de cafea are 105 mg de cofeină. Așadar, acest ceai este o alegere bună pentru cei care vor o alternativă de energizare la cafea.

Este perfect după masă, ajutând digestia

Pu-Erh se potrivește foarte bine la o masă consistentă sau alături de un desert extravagant, gustul său fiind compatibil chiar și cu mâncărurile mai grele. În plus, el accentuează anumite nuanțe gustative: consumat alături de o bucățică de ciocolată neagră, acest ceai îi va pune în evidență dulceața și aroma de cacao.

Tradiția și știința sunt de acord cu privire la beneficiile ceaiului Pu-Erh asupra digestiei. Potrivit unor studii, ceaiul Pu-Erh ajută corpul să proceseze mai ușor colesterolul din alimente, deci se asociază foarte bine cu preparatele grase din bucătăriile asiatice, dar nu numai.

Devine tot mai bun cu timpul

Cu o concentrație ridicată de polifenoli, catehine și flavonoide,ceaiul Pu-erh își schimbă gustul cu trecerea anilor, devenind mai dulceag.

Spre deosebire de alte ceaiuri, care se deteriorează rapid și își pierd calitățile, Pu-erh rămâne bun de savurat pentru mulți ani, cu condiția să fie depozitat corespunzător. Dacă îți plac colecțiile, Pu-Erh este o alegere inspirată: vei observa cum gustul se transformă de la un an la altul, asemenea unui “ceai-cameleon”.

Citește mai multe despre ceaiul Pu-Erh și despre cele două categorii, Shou și Sheng.

Ai încercat ceai Pu-Erh? Dacă da, cum ți s-a părut?


Surse: cupandleaf.com, redblossomtea.com, theteaspot.com

De ce să bei ceai Pu-Erh 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.