Află totul despre familia ceaiului Sencha!

Sencha este un ceai verde deosebit de popular în Japonia, unde își are originea. Puțini știu însă că el include o familie foarte variată de sortimente, diferențiate după locul de cultivare, de tehnicile de prelucrare și de infuzare.

Te invităm să afli mai multe despre varietățile de ceai verde Sencha și să te bucuri de gustul lor revigorant, simplu sau aromatizat!

Cum se obține ceaiul Sencha

Sencha se obține din planta ceaiului, Camellia Sinensis, de la care se recoltează tulpina, ramurile tinere și frunzele. Acestea sunt supuse unor procedee de prevenire a oxidării, iar ulterior se rulează în funcție de tehnicile specifice de prelucrare ale regiunii din care au fost cultivate. De obicei, sunt rulate sub forma unor ace fine.

Tehnica de producere a ceaiului Sencha este relativ nouă, fiind dezvoltată în regiunea japoneză Uji în secolul al XVIII-lea. De atunci, a cucerit inimile japonezilor și a devenit o băutură consumată în viața de zi cu zi, spre deosebire de matcha, destinată în special ceremoniilor și evenimentelor speciale.

Ceai Sencha japonez vs. ceai Sencha chinezesc

Ceaiul Sencha se produce și în China, Coreea de Sud și alte țări, însă există diferențe față de sortimentul din Japonia. Sencha din China are o aromă ce aduce a nuci, a copt, datorită modului de procesare: frunzele de Camellia Sinensis sunt prăjite pentru a preveni oxidarea, în timp ce japonezii doar le trec prin aburi. De aici și aroma proaspătă, vegetală a ceaiului Sencha japonez, în comparație cu cel chinezesc. De obicei, Sencha din China se folosește la producerea ceaiurilor aromatizate, în timp ce Sencha din Japonia se consumă simplu, fără arome sau alte ingrediente.

sencha-natural

Tipuri de Sencha

Ceaiul japonez Sencha variază de la arome subtile la puternice, cu astringență mai ridicată sau mai scăzută și culori de la galben deschis la verde vibrant, cu aftertaste dulce. Unele sortimente au note de alune, fructate, ierboase, florale sau chiar de alge.

Există mai multe categorii de Sencha, ținând cont de câteva criterii:

Zona de cultivare

Un sortiment de Sencha poate fi denumit după regiunea în care este cultivată planta, iar cele mai mari din Japonia sunt Shizuoka, Kagoshima și Miyazaki. Alte regiuni japoneze producătoare de Sencha sunt Fukuoka, Mie, Saitama.

Sezonul de recoltare

Sencha se recoltează primăvara, vara sau toamna. Prima varietate a anului se numește Shincha („ceai nou”) sau Ichibancha, care se obține din frunzele de primăvară și se remarcă prin aroma proaspătă, dulceagă. De obicei, aceasta se comercializează în interiorul Japoniei.  

Nibancha provine din a doua recoltă de Sencha, care ține de la final de iunie până la final de iulie.

Foto: yezitea.com

Prelucrare

În mod obișnuit, Sencha este un ceai uniform, cu frunze în formă de ace subțiri. Totuși, se găsește și într-o formă mai nerafinată: Aracha are un aspect mai puțin sofisticat și conține bucăți mici de tulpină și ramuri, iar gustul este revigorant, mai crud.

Există și ceai Sencha pudră. Acest sortiment este diferit de matcha, deși la prima vedere sunt similare. Pudra de matcha se obține din plante de ceai care au fost umbrite cu câteva săptămâni înainte de recoltare, ceea ce îi conferă culoarea de verde intens. Citește mai multe despre acest procedeu în articolul „Ceaiul matcha: de la poveste la preparare”.

Pudra de Sencha se obține prin măcinarea frunzelor de ceai cultivate în mod obișnuit, fără umbrire. Are o aromă vegetală, fiind potrivită și la prepararea deserturilor.

Timpul de expunere la aburi

Pasul principal în producerea Sencha în Japonia este expunerea la aburi pentru a preveni oxidarea și a păstra culoarea, aroma și nutrienții. În funcție de durata expunerii la aburi, sunt trei mari tipuri de Sencha:

  • Asamushi. Este un ceai cu un timp scurt de expunere la aburi, de obicei 20-30 de secunde. Frunzele sunt deschise la culoare, întregi și cu aspect curat. Infuzia obținută are de asemeanea o nuanță deschisă, de un galben-verzui delicat.
  • Chumushi. În acest caz, expunerea la aburi este de 30-60 de secunde, ceea ce îi conferă o aromă mai puternică decât Asamushi. Este aroma clasică de ceai Sencha.
  • Fukamushi. Este supus tratamentului cu aburi pentru cel puțin 60 de secunde și există și o subcategorie la care timpul de expunere este de peste 2 minute. Sencha Fukamushi are o culoare de un verde închis, iar frunzele au un aspect mătăsos și sunt de obicei rupte. Aroma este intensă, oceanică.

Află și alte informații interesante despre ceaiul Sencha și încearcă sortimentele din magazinul nostru!


Surse: cupandleaf.com, simplelooseleaf.com, japanesegreenteain.com, thespruceeats.com, happyearthtea.com

Află totul despre familia ceaiului Sencha! 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.