De ce spălăm frunzele de ceai înainte de infuzare?

Povesteam în articolul despre cum se folosește un gaiwanfrunzele de ceai trebuie clătite înainte de infuzarea propriu-zisă. Astfel, după ce ai turnat apă caldă în gaiwan și apoi ai scurs-o, același gest îl vei face și pentru frunze. Poate te-ai întrebat de ce este necesar acest procedeu, așa că în articolul de azi dezvoltăm puțin subiectul.

Există câteva motive pentru care frunzele de ceai se “spală”:

ceai alb mao feng

  1. Pentru a deschide mai bine frunzele

Unele ceaiuri oolong au frunzele strânse în forme de spirală sau de sferă, în timp ce sortimentele Pu-Erh sunt adesea comprimate în mici discuri sau blocuri. Dacă infuzăm aceste ceaiuri ca atare, riscăm ca apa să nu ajungă în interior, ci doar să umezească suprafața exterioară. În consecință, băutura rezultată va avea un gust slab. În schimb, după ce clătim frunzele cu apă călduță, o dată sau de două ori, acestea se vor deschide și își vor lăsa ulterior în apa de ceai toată aroma. De obicei, cu cât ceaiul este mai de calitate, cu atât se vor deschide mai ușor frunzele. 

  1. Pentru a menține temperatura ridicată

Când vine vorba de infuzarea ceaiurilor fermentate, este nevoie de o temperatură ridicată pentru a extrage eficient din frunze substanțele care dau gust și aromă băuturii. De când apa este luată de pe foc și până ia contact cu frunzele din gaiwan, temperatura scade, astfel că s-ar putea dovedi insuficient de caldă pentru a elibera aroma din ceai. De aceea trebuie clătit cu apă caldă atât vasul de infuzie, cât și frunzele.

  1. Pentru infuzii scurte

Am spus mai sus că frunzele de ceai au nevoie de o temperatură ridicată a apei de infuzare. Totuși, nu este cazul să cădem în extrema cealaltă și să turnăm apă prea fierbinte, deoarece riscăm să deteriorăm frunzele. Soluția? O infuzie la temperatură ridicată și timp scurt, care fac un ceai mai bun decât perechea temperatură scăzută și timp lung de infuzie.

După clătirea gaiwanului și a frunzelor de ceai, poți pune capacul pentru circa 10 secunde, astfel încât aburul cald să rămână în vas. În acest mod, frunzele de ceai vor fi mai bine pregătite pentru infuziile ulterioare, chiar dacă timpul de infuzie este foarte scurt.


Sursa

De ce spălăm frunzele de ceai înainte de infuzare? 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.