Ghidul ceainicelor de sticlă

Delicate şi elegante, ceainicele de sticlă reprezintă o investiţie inspirată pentru un teaholic. Deşi se spune că sunt fragile, ceainicele de sticlă nu se degradează în contact cu aerul sau apa şi rezistă foarte bine în timp dacă sunt îngrijite cu atenţie. Îţi prezentăm un mic ghid cu avantajele şi modul de întreţinere al acestor obiecte atât de apreciate de iubitorii de ceai.

De ce sa alegi un ceainic de sticlă?

1. Principalul avantaj al unui ceainic de sticlă este transparenţa, care îţi permite să admiri infuzarea frunzelor de ceai „live” şi să vezi cum acestea se desfac uşor, impregnând apa caldă cu nuanţe şi arome fascinante. Acest proces este extrem de relaxant şi poate fi considerat chiar un fel de meditaţie, deoarece te captivează şi îţi solicită întreaga atenţie. Vei aprecia mai mult ceaiul, iar cu timpul îţi vei da seama când este gata de băut doar privind frunzele infuzându-se. Nu doar ceaiurile care înfloresc sunt plăcut de urmărit într-un ceainic transparent, ci orice fel de ceai, fie el verde, negru, alb etc.

ceainice de sticla

2. Este un obiect de decor estetic şi uşor de integrat indiferent de spaţiu. Sofisticat, dar şi versatil, un ceainic de sticlă se va potrivi foarte bine cu orice set de ceai pe care îl ai deja şi va decora cu distincţie dulapul unde este depozitat sau masa pe care îl aşezi când prepari ceaiul.

3. Folosind un ceainic de sticlă, aromele ceaiurilor nu se vor transfera de la o utilizare la alta. Sticla are proprietatea de a fi neutră, nu afectează deloc gustul ceaiului şi îi vei putea simţi savoarea autentică de fiecare dată.

4. Ceainicele de sticlă au de obicei un infuzor integrat, ceea ce le face practice şi economice. Nu mai trebuie să dai bani pe filtre de hârtie sau să scoţi de fiecare dată infuzorul din dulap pentru a pregăti ceaiul. Mai mult, în realizarea infuzoarelor de sticlă se acordă o atenţie deosebită detaliilor. Acestea sunt prevăzute cu găuri mici care infuzează ceaiul şi filtrează frunzele în acelaşi timp, permiţând aromei să se răspândească uniform în tot vasul. Unele modele de infuzoare au orificiile atât de mici încât pot fi folosite chiar şi în prepararea celor mai mărunte ceaiuri, precum rooibos.

Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

Cum se întreţin ceainicele de sticlă

Contrar mitului că sunt fragile şi se sparg uşor, ceainicele sunt confecţionate din sticlă borosilicată, rezistentă la temperaturi ridicate. Asta înseamnă că vor face faţă fără probleme oricărei infuzări, indiferent că este un ceai verde la 70°C sau un ceai de fructe la 100°C. Cel mai important este să fereşti ceainicul de variaţii bruşte de temperatură: nu turna apă rece într-un ceainic fierbinte, în care tocmai a fost infuzat un ceai! Lasă-l să se răcească înainte sau scade temperatura treptat (mai întâi pui peste el apă fierbinte, apoi apă tot mai rece). Chiar dacă ceainicul rezistă la câteva astfel de şocuri, infuzorul are striaţii foarte fin lucrate, care cedează mai uşor.

Sunt unele ceainice de sticlă la care nu este recomandată curăţarea în maşina de spălat sau folosirea în cuptorul cu microunde. Totuşi, dacă ai un stil de viaţă mai agitat, avem o veste bună: există şi modele mai rezistente, cum sunt de exemplu ceainicul Cleo sau ceainicul Lucas, care pot fi spălate chiar şi la maşină. În cazul celorlalte, spălarea se face manual, cu orice tip de detergent, fără să fie nevoie de îngrijiri suplimentare. Dacă se pătează, îl poţi curăţa uşor cu oţet.

Când cumperi un ceainic de sticlă, asigură-te că infuzorul este destul de larg şi adânc, ajungând până aproape de baza vasului, pentru ca frunzele de ceai să aibă destul loc să se desfăşoare.

Singurul dezavantaj al ceainicelor de sticlă este că nu absorb şi nu păstrează căldura atât de bine ca recipientele din porțelan sau fontă, ceea ce înseamnă că infuzarea ar putea dura un pic mai mult, iar ceaiul se va răci apoi mai repede. Totuşi, credem că acesta nu e un preţ prea mare, având în vedere spectacolul fascinant al frunzelor de ceai vizibil într-un ceainic transparent de sticlă.

ceainic sticla

Surse: teagalaxy.com

Ghidul ceainicelor de sticlă 4.67/5 (93.33%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.