Vă mulțumim pentru că ne-ați încântat și de această dată cu fotografii colorate și idei creative! Ne-am bucurat mult să descoperim că împărtășim același gând: anume că ceaiul nu este doar o băutură de iarnă, ci un tovarăș de nădejde și în lunile calde ale anului. Trebuie să recunoaștem că jurizarea nu a fost deloc ușoară. După lungi dezbateri iată și câștigătorii:
Premiul 1: Io Nuca Premiul 2: Cerasella Pavel Premiul 3: Cristina Chiriac Mențiuni: Maria-Camelia Niţă, Cornelia Popa, Monica Olteanu, Mirela Simionescu, Doina Ana Butman
Pentru a intra în posesia premiilor vă rugăm să ne trimiteți un mesaj pe Facebook sau prin pagina de contact. De la câștigătorii locurilor 1, 2 și 3 avem nevoie de un nume, număr de telefon și o adresă de livrare. De la câștigătorii mențiunilor este suficientă o adresă de email.
Vă mulţumim că aţi fost alături de noi şi vă aşteptăm şi la următoarele concursuri, pe care le vom anunţa pe Newsletter, Facebook și Twitter. Vă dorim o vară frumoasă!
Câștigătorii concursului foto de vară5.00/5 (100.00%) 2 votes
Despre ceaiurile de plante se spune adesea că sunt fade, lipsite de gust, aromă și personalitate. Probabil că această impresie provine și din amintirile copilăriei multora dintre noi, când, fiind bolnavi, bunica ne pregătea ceaiuri din plante medicinale, cu un gust amar sau cel puțin dezagreabil. Totuși, dacă explorezi puțin acest univers, vei descoperi și infuzii de plante care te vor surprinde plăcut prin miros și savoare, în special blendurile care includ de asemenea fructe, flori și mirodenii.
Povestea ceaiurilor de plante este una foarte veche, primele mențiuni despre utilizarea unor astfel de infuzii fiind regăsite în textele Ayurvedice din India, de acum 5000 de ani. Printre altele, acestea prezentau plante și rețete de ceaiuri pentru a meține starea de sănătate a organismului și a lupta împotriva diferitelor boli. Infuziile de plante sunt nelipsite din fiecare epocă istorică, iar proprietățile lor curative s-au transmis din generație în generație, de multe ori prin intermediul folclorului și al culturii nescrise, tradiționale.
Ceai… sau nu?
Ceaiurile din plante nu sunt “ceaiuri” în sensul strict al acestui termen, care definește infuzia obținută din planta ceaiului, Camellia Sinesis. Totuși, în limba română, cuvântul “tizană” (care înseamnă tocmai infuzie de plante) nu este prea folosit, așa că se preferă termenul “ceai” chiar și pentru infuziile realizate din plante obișnuite.
Preparare ceaiuri plante
La prepararea infuziilor se pot folosi diferite părți ale unei plante: flori, frunze, boboci, rădăcină, tulpină etc. Dacă ai posibilitatea, alege varianta cea mai proaspătă, adică frunze de mentă, flori de mușețel, de tei etc. în loc de sortimentele la plic, care de multe ori sunt sub formă de praf. Continuă lectura „Ghidul ceaiurilor de plante”
Ghidul ceaiurilor de plante4.83/5 (96.67%) 12 votes
Spre deosebire de ceaiul în varianta “clasică”, preparat cu apă caldă, istoria ceaiului cu gheață este mai recentă, această băutură fiind popularizată de-abia în secolul XX. Ca multe alte creații, ceaiul rece a fost rezultatul unui hazard fericit. Sau cel puțin așa spune povestea sa.
În anul 1904, la Târgul Internațional St. Louis, responsabil de sectorul de ceai era Richard Blechynden, un întreprinzător englez, care, alături de alți comercianți, avea ca obiectiv promovarea consumului de ceai. Pentru că evenimentul a avut loc vara, pe o vreme toridă, ceaiul cald nu a fost apreciat de vizitatori, astfel că Blechynden a avut ideea să-l servească rece, în pahare cu gheață. Acest mod de prezentare a avut un foarte mare succes, motiv pentru care Richard Blechynden este considerat inventatorul ceaiului cu gheață. Totuși, mai corect ar fi să spunem că lui i se datorează popularizarea acestei băuturi, deoarece variante de ceai rece existau încă de la începutul secolului al XIX-lea. Continuă lectura „Istoria ceaiului cu gheață”
Istoria ceaiului cu gheață5.00/5 (100.00%) 5 votes
Sărbătorim luna iced tea cu un concurs foto tematic, în care poți câștiga o mulțime de ceaiuri și accesorii ceai!
Care e ceaiul tău preferat de vară? Să fie într-un ceainic de sticlă, cu felii de portocală și condimente asortate? Pe o plajă, într-un pahar înalt, cu lămâie și multe cuburi de gheață? Sau clasic, într-o cană fierbinte și aromată, alături de colegi și prieteni? Credem că ceaiul este băutura perfectă pentru orice anotimp, de aceea te provocăm să ne faci cunoștință cu ritualul tău de preparare și servire. Surprinde atomsfera verii într-o fotografie reprezentativă, adaug-o pe wall-ul paginii noastre de Facebook și te premiem cu multe surprize:
Mențiuni: 5 vochere de 50 RON, valabile fiecare pentru o comandă în valoare de peste 200 lei pe doro-tea.ro.
Așteptăm fotografiile voastre până pe 30 iunie, ora 23:59, fiecare participant are dreptul de a înscrie o singură fotografie. Pentru mai multe detalii consultați regulamentul complet. Echipa d’Oro Tea va dezbate și va analiza atent toate fotografiile iar în cursul zilelor de 1-2 iulie va anunța câștigătorii. Ulterior aceștia vor fi contactați pe Facebook, pentru a ne furniza informațiile necesare expedierii premiilor.
Cu ocazia acestui concurs vă îndemnăm să încercați și rețetele noastre de ceai rece, pe care vi le-am pregătit special pentru zilele călduroase de vară:
Ceaiul și înghețata par, la prima vedere, două bunătăți cu personalități adverse, din cauza opoziției cald vs. rece. Totuși, noi avem dovada că formează un cuplu delicios atunci când sunt alăturate într-un desert în ton cu vara! Și pentru că de curând am povestit despre ceaiul Earl Grey, acum ne-am gândit să vă propunem o rețetă creativă de înghețată cu Earl Grey.
Fiecare infuzie înseamnă o invitație la câteva clipe de liniște, în timp ce aștepți ca băutura ta preferată să fie gata. Știai însă că te poți bucura de acest ritual de mai multe ori, iar frunzele delicate de ceai pot fi supuse unor infuzii multiple?
În cazul ceaiurilor tradiționale chinezești și japoneze, infuzările multiple sunt ceva obișnuit, mai ales în cazul ceaiurilor oolong, verzi sau Pu Erh. Având frunzele rulate sau foarte presate, acestea au nevoie de timp pentru a-și lăsa aroma în apă și se pretează cel mai bine la infuziile multiple. Mai puțin frecvent, infuzările multiple pot fi folosite și la pregătirea ceaiurilor negre sau de plante.
Cu această metodă, ai ocazia de a descoperi diferențe subtile de gust și miros între infuziile obținute. Devii astfel mai atent la nuanțele fine ale ceaiului și la variațiile de aromă.
La polul opus, frunzele foarte mărunțite de ceai se infuzează într-un timp scurt, astfel că nu sunt tocmai potrivite pentru a fi utilizate de mai multe ori. În această categorie intră și ceaiurile rooibos și honeybush. Există și excepții: yerba mate poate fi infuzată de mai multe ori, deși frunzele sale sunt mici. Continuă lectura „Ceaiul și infuzările multiple”
Ceaiul și infuzările multiple5.00/5 (100.00%) 3 votes
În articolul de astăzi explorăm un nou sortiment de ceai, foarte popular mai ales în Marea Britanie. Ai auzit probabil de el și l-ai descoperit atât în magazinele de ceaiuri, cât și pe rafturile supermarketurilor. Este vorba de Earl Grey.
Ce este Earl Grey
Earl Grey face parte din categoria ceaiurilor aromatizate, fiind unul dintre cele mai cunoscute astfel de sortimente. În cazul ceaiurilor aromatizate, frunzele de ceai (negru, alb, verde, oolong) sunt parfumate sau amestecate cu fructe, flori, condimente sau uleiuri, apoi se adaugă arome naturale sau artificiale. În cazul Earl Grey, acest mix este reprezentat de ceai negru + portocală bergamotă.
Ce este bergamota
Portocala bergamotă este un soi de citrice aflat undeva la intersecția dintre portocală și lămâie, dar care include și caracteristici de grepfrut și lime. Se pare că aceasta este un hibrid între portocala amară de Sevilia, din zona mediteraneană, și o lămâie mai dulce originară din Africa de Sud-Est. Sucul bergamotei este mai puțin acru decât cel al lămâiei, dar mai amar decât al unui grepfrut. 80% din cantitatea totală de bergamotă este cultivată în Calabria, o regiune din sudul Italiei, urmată de Franța și Turcia.
Ceaiul de bergamotă se obține, deci, prin combinația de ceai negru Earl Grey cu bergamotă, fie sub formă de extract din fruct, fie ca aromă. Există atât varianta naturală, cât și cea sintetică de aromatizare a ceaiului Earl Grey. Bergamota sintetică are avantajul unei arome consistente, stabile. Nu conține citrice propriu-zise, astfel că poate fi consumată și de cei cu alergii la această categorie de fructe. Aroma naturală de bergamotă diferă foarte mult în funcție de locul unde a fost cultivată și de procesul de prelucrare.
Povestea ceaiului Earl Grey
Deși Earl Grey a fost popularizat de către englezi, el nu este o “invenție” a acestora, ci provine din China, la fel ca și celelalte ceaiuri aromatizate. Maeștrii chinezi încercau tot felul de mixuri pentru a obține ceaiuri mai exotice și a cuceri astfel lumea comerțului internațional.
Numele ceaiului provine de la Charles Grey (1764-1845), un aristocrat englez, ales în Parlamentul Britanic la vârsta de 22 de ani. A moștenit titlul de Earl după moartea tatălui său, în 1807, când a devenit membru în Camera Lorzilor, iar apoi a fost prim ministru al Marii Britanii în perioada 1830-1834. Continuă lectura „Earl Grey – când ceaiul negru întâlnește bergamota”
Dacă iubești matcha, celebrul ceai japonez, probabil știi deja că te poți bucura de gustul și beneficiile sale și în alte moduri decât într-o băutură. Noi ne-am gândit să te tentăm cu o rețetă de fursecuri, o gustare perfectă de ronțăit când ți-e poftă de ceva dulce și bun.
Turcii au o vorbă care spune că “discuţiile fără ceai sunt ca noaptea fără lună”. Iar dacă aţi fost prin bazarele turceşti, ştiţi cu siguranţă la ce ne referim. Ceaiul este o băutură foarte iubită în Turcia, depăşind la consum nu mai puţin celebra cafea. Însă puţini ştiu că Turcia nu este doar ţară consumatoare de ceai, ci şi producătoare. Astăzi ne-am gândit să povestim despre istoria culturii ceaiului turcesc.
Raportată la cei 5000 de ani de istorie a acestei băuturi, tradiţia ceaiului turcesc este una foarte tânără, dacă ne gândim că a luat naştere în anii 1500, datorită activităţilor comerciale desfăşurate pe Drumul Mătăsii. Popularitatea ceaiului a crescut la finalul anilor 1800, dar a cucerit definitiv turcii de-abia la jumătatea secolului XX.
O primă tentativă de cultivare a ceaiului în Turcia a avut loc în anul 1917, dar din cauza contextului nefavorabil (războiul de independenţă), aceasta a eşuat. 20 de ani mai târziu, 20 de tone de seminţe de ceai au fost importate din Batumi, Georgia şi plantate pe dealurile din regiunea Rize, aflată la malul Mării Negre. Rezultatul: 30 de kilograme de ceai. Climatul umed din această regiune, cu temperaturi ridicate şi o distribuţie potrivită a precipitaţiilor pe toată durata anului, s-a dovedit a fi ideal pentru cultivarea ceaiului.
Explozie de culoare, delicateţe, forme diafane şi o ambianţă magică. Dacă eşti în căutarea unei noi experienţe în lumea ceaiului, încearcă blooming tea, un ceai ca o operă de artă în miniatură!
Ce este blooming tea?
Blooming tea sau ceaiul care înfloreşte este o bilă compactă, cusută manual, formată din flori învelite în frunze de ceai (în general verde sau oolong, mai rar negru sau oolong). Pusă în apă caldă, bila se deschide încet, dând naştere unei experienţe vizuale încântătoare. Aranjamentul floral din interior prinde viaţă şi se transformă într-un tablou vegetal, oferind un spectacol captivant. Continuă lectura „„Blooming tea” – ceaiul care înfloreşte”
„Blooming tea” – ceaiul care înfloreşte3.42/5 (68.42%) 19 votes