Varietăți mai puțin cunoscute de ceai indian

Dacă ești pasionat de ceai, în special de ceai negru, foarte probabil să fi încercat deja Darjeeling și Assam, celebrele sortimente indiene. Cu toate acestea, în India se cultivă și alte varietăți de ceai, nu atât de populare, însă destul de interesante cât să merite un articol pe blogul nostru 🙂

ceai negru

Nilgiri

În munții Nilgiri, cunoscuți și ca munții Albaștri, primele încercări de cutivarea a ceaiului au avut loc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. După mai multe experimente în valea Ketti, producția comercială a luat avânt pe domeniile Thiashola și Dunsandle, începând cu anul 1859. O sută de ani mai târziu, Glensmorgan a devenit prima zonă din India de Sud producătoare de ceai verde. 

Ceaiul Nilgiri își ia numele de la munții omonimi, numiți și Albaștri datorită unei specii rare de flori albastre care înfloresc aici o dată la 12 ani. Planta ceaiului este cultivată la altitudini cuprinse între 1000 și 2500 de metri. Datorită condițiilor meteo, ceaiul Nilgiri se remarcă printr-un gust aromat, cremos, infuzia având culoarea galbenă. Anual, în India se produc circa 92 de milioane kg de Nilgiri, ceea ce reprezintă circa 10% din producția totală de ceai a țării.

Kangra

Districtul Kangra din regiunea indiană Himachal Pradesh a fost apreciat ca fiind o zonă cu potențial de cultivare a ceaiului de către Dr. Jameson în 1829. El a adus plante chinezești de ceai din Almora și Dehradun, pe care le-a plantat în Kangra, Nagrota și Bhawarna.

Ceaiul Kangra se cultivă în prezent pe o suprafață de 2.063 de hectare în districtele Kangra și Mandi. Valea Kangra se află la poalele munților Dhauladhar, la o altitudine de 1500 de metri peste nivelul mării. Datorită climatului favorabil și a lipsei dăunătorilor și insectelor, în valea Kangra se cultivă ceai organic.

Regiunea este celebră pentru ceaiurile verzi (Hyson, Young Hyson) și negre (Pekoe, Pekoe Suchong), apreciate la nivel mondial pentru aroma deosebită.

ceai cu lapte

Dooars și Terai

Prima plantație de ceai din Terai s-a numit Champta, fiind inițiată de James White în anul 1862. Ulterior, regiunea Dooars s-a bucurat de prima grădină de ceai, Gazeldubi, iar până în 1876 zona avea deja 13 plantații. În prezent, Dooars și Terai au o producție anuală totală de 226 de milioane de kg de ceai, adică aprox. 25% din recolta de ceai indian.

Denumirea “Dooars” provine din cuvântul englezesc “doors”, deoarece regiunea este o poartă spre India de Nord și Bhutan. Cu altitudini variind între 90 și 1.750 m, Dooars este un paradis natural cu păduri tropicale, coline și grădini de ceai.

Ceaiurile din Dooars sunt descrise ca fiind limpezi, grele, negre, în timp ce sortimentul din Terai este recunoscut datorită gustului său picant-dulceag.


Surse: teatulia.com, teacoffeespiceofindia.com, thespruceeats.com 

Varietăți mai puțin cunoscute de ceai indian 4.50/5 (90.00%) 8 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.