Frunzele de ceai verde sunt potrivite nu doar pentru infuzii savuroase, ci și pe post de îngrășământ natural pentru plante. Se pot folosi atât frunze proaspete, cât și deja infuzate.
Ele îmbunătățesc compoziția pământului din grădină sau din ghivecele pentru flori datorită faptului că sunt bogate în nitrogen, o sursă prețioasă de nutrienți pentru plante, care se elimină treptat în sol. În funcție de modul în care sunt folosite, frunzele de ceai susțin drenajul solului, contribuie la aerarea rădăcinilor plantelor și ajută pământul să rețină umiditate și substanțe nutritive.
Frunzele de ceai pot fi utilizate la compostul pentru grădină, alături de alte ingrediente cum ar fi zaț de cafea, resturi alimentare de la bucătărie sau iarbă. De asemenea, le poți presăra pur și simplu pe pâmântul din jurul plantelor.
Evită să folosești frunze de ceai în grădină în sezonul de creștere al plantelor (de obicei vara), deoarece ar putea împiedica dezvoltarea rădăcinilor. În această perioadă poți depozita separat frunzele de ceai, pentru a le da timp să se descompună și a obține compost.
Este important de reținut că, la fel ca și oamenii, nu toate plantele iubesc ceaiul, și asta din cauza acidului tanic, o substanță care se găsește în mod natural în frunzele de ceai. Deși acest element nu creează probleme pentru anumite soluri, acidul tanic poate reduce pH-ul, creând un mediu nefavorabil pentru unele plante. Nu aplica frunze de ceai direct la baza plantelor care au nevoie de un sol cu pH de peste 6,5.
Printre plantele care se împacă bine cu un pH redus și deci frunzele de ceai sunt potrivite, se numără: afine, cartofi dulci, fasole, roșii, rubarbă, brocoli, ardei. Dintre flori, azaleele și trandafirii iubesc și ele ceaiul.
Surse: motherearthliving.com, homeguides.sfgate.com, homeguides.sfgate.com